Θλιβερός είναι ο απολογισμός των στατιστικών δεδομένων που αφορούν τις αυτοκτονίες στα χρόνια της κρίσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας ( με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την πρόληψη της Αυτοκτονίας) που είναι η 10η Σεπτεμβρίου τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας αυτοκτονούν περισσότερα από 600 άτομα τον χρόνο αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 3.000 πενθούντες.
Το 2015 η Ήπειρος βρέθηκε στις περιοχές με τον υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας (αμέσως μετά την Κρήτη) ωστόσο για τα έτη 2016, 2017 και έως τον Αύγουστο του 2018 οι περιφέρειες με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από αυτοκτονία είναι η Κρήτη, η Αττική και η Δυτική Ελλάδα.
Ο αριθμός των αυτοκτονιών παραμένει σταθερά υψηλότερος σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, ενώ οι περισσότεροι αυτόχειρες είναι άνδρες.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι η Λίμνη των Ιωαννίνων μαζί με άλλες τοποθεσίες (όπως ο Ισθμός της Κορίνθου, η Ακρόπολη, η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Γέφυρα της Χαλκίδας κλπ) αποτελεί ένα από τα σημεία που έχουν καταγραφεί ως τόποι “υψηλής επικινδυνότητας” για την εκπλήρωση μιας αυτοκτονίας.