Οπως γίνεται κατανοητό, οι ακόλουθες εκτιμήσεις θα επαληθευτούν, εάν οι καιρικές συνθήκες κυλήσουν ομαλά και δεν παρουσιαστούν τα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου.

Αν συγκρίνουμε το άθροισμα των εκτιμήσεων του σχετικού πίνακα με τα επίσημα στοιχεία της περσινής παραγωγής, που κυμάνθηκε περίπου στους 235.000τόνους, καταγράφεται μια αύξηση που υπερβαίνει το 40%.

Πολύ καλή παραγωγή παρατηρείται στην Άρτα και χωρίς την εμφάνιση δάκου. Παρ’ όλα αυτά, προβληματίζει ο συνδυασμός πολυκαρπίας και μικροκαρπίας, καθώς και η ανομβρία που πλήττει τη ζώνη, όπου βρίσκονται τα ελαιόδεντρα.

Ο Γρηγόρης Οικονόμου, προϊστάμενος στη ΔΑΟΚ Άρτας, περιγράφει στο ypaithros.gr την κατάσταση:

«Η μικροκαρπία είναι διαπιστωμένη. Επίσης, θα προκύψουν και σπασίματα κλάδων αν βρέξει, γιατί είναι βαρύ το φορτίο. Προς το παρόν, έχουμε μια περίεργη ανομβρία. Βρέχει στα ορεινά, αλλά στη ζώνη της ελιάς δεν έχει βρέξει ή βρέχει αποσπασματικά. Δεν έχουμε ολοκληρωμένες βροχές. Τώρα τα δέντρα διψούν, έχουν στρεσαριστεί και ο καρπός τους έχει αρχίσει να ζαρώνει. Όμως, και βροχές να πέσουν, θα φουσκώσει ο καρπός, θα πάρει βάρος και πολλοί κλάδοι δεν θα αντέξουν, θα σπάσουν». Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, στην Άρτα, υπήρχε ολική ακαρπία, παράγοντας μόλις 700 τόνους λάδι. Όμως, φέτος εκτιμάται ότι θα παραχθούν 14.000 τόνοι ελαιοκάρπου, από τους οποίους υπολογίζεται ότι το 55%-60% προορίζεται για ελαιοποίηση. Όλα αυτά τα δεδομένα μάς οδηγούν σε
μια εκτίμηση διπλασιασμού της παραγωγής.

Παρόμοια εικόνα δίνεται και από την Πρέβεζα, όπου αναμένεται μεγάλη παραγωγή,  χωρίς την εμφάνιση δάκου και σαφώς ανεβασμένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Όπως λέει στο ypaithros.gr ο Αλέξιος Τσαπάρας, από τη ΔΑΟΚ Πρέβεζας, «πέρυσι, είχαμε εκτιμήσει την τελική ελαιοπαραγωγή περίπου στους 2.000 τόνους. Φέτος, η πρώτη εκτίμηση που έχουμε δώσει στο υπουργείο είναι 3.400 τόνοι, μια καλή χρονιά για την Πρέβεζα.

Αυτό είναι ένα νούμερο που μπορεί να κυμανθεί είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω με την πάροδο του χρόνου. Έχουμε καλή σοδειά σχεδόν σε όλες τις περιοχές».

Επιπλέον, ο κ. Τσαπάρας επαναλαμβάνει, με τη σειρά του, το πρόβλημα της ανομβρίας και του παρατεταμένου καύσωνα στις αρχές Αυγούστου. «Αυτήν τη στιγμή, είμαστε σε καλό επίπεδο. Θέλαμε, βέβαια, κάποιες βροχοπτώσεις ακόμα», προσθέτει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ