Ανησυχητικό φαινόμενο είναι οι συχνές αυτοκτονίες το τελευταίο διάστημα στη Ήπειρο.

Από στατιστικά στοιχεία και προηγούμενων ετών προκύπτει ότι στην περιοχή της Ηπείρου οι αυτοκτονίες έχουν να κάνουν με άνδρες κυρίως.

Η πιο συχνή μέθοδος αυτοκτονίας των αντρών ήταν ο απαγχονισμός ενώ για τις γυναίκες η πτώση από ύψος.

Σε άτομα νεαρής ηλικίας (15 έως 24 ετών) η πιο συχνή μέθοδος αποτέλεσε η πτώση από ύψος, ενώ για τους ηλικιωμένους (70 – 74 ετών & 85+), ο αυτοπυροβολισμός.

Το 64% του συνόλου των αυτοκτονιών έλαβαν χώρα εντός οικίας ενώ τουλάχιστον το 12% έλαβαν χώρα σε εξωτερικούς, δημόσιους χώρους, σχολεία, ιδρύματα κλπ.

Η αυτοκτονία είναι ένα σύνθετο και δυσερμήνευτο φαινόμενο και συνήθως δεν προκαλείται από μία μόνο αιτία, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.

Συχνά υποστηρίζεται ότι κάποιος αυτοκτόνησε γιατί δεν άντεξε την ανεργία ή τα χρέη ή ακόμα γιατί είχε αισθηματικά, οικογενειακά ή άλλα προβλήματα.

Ωστόσο, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν στη ζωή τους δυσκολίες και μάλιστα μεγάλες  πολλές φορές, η πλειοψηφία δεν φτάνει στην αυτοκτονία.

Φαίνεται, σύμφωνα με ε τα στοιχεία από το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, το οποίο λειτουργεί εδώ και χρόνια η μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) «Κλίμακα», ότι αυτό που παίζει ρόλο δεν είναι μόνο το ίδιο το πρόβλημα, αλλά και η ικανότητα του καθενός από εμάς να το αντιμετωπίσει.

Αυτή η ικανότητα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα (ή αντίστροφα η «ευαλωτότητα» μας απέναντι σε αυτά και η τάση να γίνουμε αυτοκαταστροφικοί) διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η διαχείριση των προβλημάτων μας σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, που έχουν να κάνουν με την ψυχική μας κατάσταση, την προσωπικότητά μας, τις εμπειρίες που είχαμε στη ζωή μας, τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε, την κοινωνία που ζούμε, αλλά και με βιολογικούς παράγοντες, δηλαδή με τον τρόπο, που αντιδρά ο εγκέφαλός μας.

Όταν ένας άνθρωπος σκέφτεται ν’ αυτοκτονήσει ή αυτοκτονεί τελικά συνήθως συμβάλλουν αρκετοί  από αυτούς τους παράγοντες ή και όλοι μαζί αυτοί οι παράγοντες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here