Η αυξητική τάση των κρουσμάτων στην Ήπειρο, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, δείχνει πως τα νέα μετρά βρίσκονται προ των πυλών και έναν χρόνο μετά την έλευση της πανδημίας, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τρίτο κύμα.

Ο δήμος Ζίτσας, που βρίσκεται ήδη σε αυστηρότερο καθεστώς, τα Γιάννενα, με τη συρροή στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» αλλά και νέες συρροές εντός της κοινότητας, και η «έκρηξη» κρουσμάτων στην Θεσπρωτία, που ήταν σχεδόν αλώβητη μετά τα κρούσματα της Παραμυθιάς το περασμένο φθινόπωρο, προβληματίζουν τους ειδικούς.

Πριν υπάρξει απόφαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και της κυβέρνησης για ένα ενδεχόμενο νέο lockdown στην περιοχή και εν αναμονή του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλου στην πόλη, οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης καλούν για μια ακόμη φορά τους πολίτες να αποφεύγουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις και να περιορίσουν τις επαφές τους.

Μια σχεδόν δραματική έκκληση έκανε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, σημειώνοντας πως η κατάσταση με την πανδημία και τη διασπορά του ιού γίνεται και πάλι δύσκολη για την Ήπειρο και για την πόλη μας. «Η άριστη εικόνα του Ιανουαρίου έχει ανατραπεί μέσα σε λίγες μέρες και βρισκόμαστε και πάλι μπροστά στον κίνδυνο λήψης νέων μέτρων.

Στον αγώνα που κάνουμε είμαστε όλοι μαζί. Δεν είμαστε απέναντι. Είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο. Δήμος και πολίτες. Είμαστε σύμμαχοι. Ξέρουμε ότι κουραστήκατε. Κι εμείς κουραστήκαμε. Στην ίδια πόλη ζούμε, στην ίδια καθημερινότητα. Ό,τι έχετε στερηθεί εσείς, το στερηθήκαμε όλοι. Μας έλειψε η βόλτα, ο καφές, το φαγητό, οι συναντήσεις με φίλους. Σε όλους μας. Πιστεύω ότι σύντομα θα επιστρέψουμε στη ζωή μας. Όμως αυτό το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι και το πιο δύσκολο. Τώρα πρέπει να φανούμε δυνατοί και δείξουμε υπομονή.

Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα με την ίδια συνέπεια που κάναμε και τους προηγούμενους μήνες. Πρέπει να περιορίσουμε τις μετακινήσεις και τις κοινωνικές επαφές. Για να κρατήσουμε όσα έχουμε σήμερα και να μην επιστρέψουμε εκεί που βρισκόμασταν την προηγούμενη άνοιξη.

Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο. Αυτό όμως ισχύει για όλους μας. Τώρα όμως έχουμε βάσιμη ελπίδα. Όσο ο εμβολιασμός θα αυξάνεται, τόσο πιο κοντά στην έξοδο θα βρισκόμαστε. Απευθύνω έκκληση για μία ακόμη φορά. Εδώ, στο τέλος της διαδρομής να δείξουμε ότι μπορούμε και ότι με τη δική μας θέληση η έξοδος θα έρθει πιο γρήγορα», ανέφερε στο μήνυμά του.

Διαμοιρασμός των ασθενών από την Αλβανία
Ο δήμαρχος, και λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας, βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τα μέλη της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι επίσης προβληματίζονται με την επιδείνωση που υπάρχει στην περιοχή.

«Το να πάμε από το πορτοκαλί στο κόκκινο υγειονομικά δε θα προσφέρει τίποτα. Δε νομίζω ότι η αγορά είναι ο κρίσιμος παράγοντας της αύξησης των κρουσμάτων ή τα σχολεία, όπου υπάρχει μια μικρή διασπορά», σημείωσε ο κ. Ελισάφ.

Η τήρηση των μέτρων και η αποφυγή των συναθροίσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων, είναι το ένα ζήτημα, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με την επάρκεια του συστήματος υγείας, που σε αυτή τη φάση δε δείχνει να πιέζεται ιδιαίτερα.

Ωστόσο, μετά και το θέμα που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τη νοσηλεία ελλήνων πολιτών από την Αλβανία, έχει αποφασιστεί, σύμφωνα με τον κ. Ελισάφ, ένας εξορθολογισμός των διακομιδών «με αυστηρά κριτήρια και χωρίς παρεμβολές», η διενέργεια rapid test σε όλους όσοι διέρχονται από τα σύνορα καθώς και κατανομή των διακομιδών και σε άλλα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ, προκειμένου να μην επιβαρύνεται μόνο το νοσοκομείο αναφοράς, δηλαδή το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Επίσης στις συζητήσεις των ειδικών τίθεται το θέμα των μεταλλάξεων. Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος που εντοπίστηκε πριν λίγες εβδομάδες, δεν επανεμφανίστηκε ξανά, με συχνότερη μετάλλαξη στην περιοχή, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, να παραμένει αυτή του βρετανικού στελέχους, που παρουσιάζει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, όχι όμως και νοσηρότητα.

«Οφείλουν να εμβολιαστούν»
Τέλος, ο κ. Ελισάφ έκανε έκκληση και στους συναδέλφους του υγειονομικούς σχετικά με τον εμβολιασμό, μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα».
«Έχει καθοριστική σημασία για τη μείωση επέκτασης της λοίμωξης

. Θεωρώ αδιανόητο συνάδελφοί μου να νοσούν και να μεταδίδουν στους ασθενείς τον ιό και να στερούν το εμβόλιο από εκείνον που το θέλει και το έχει ανάγκη. Ο Μάρτιος είναι κρίσιμος μήνας για μαζικούς εμβολιασμούς. Οι υγειονομικοί δεν έχουν περιθώριο επιλογής, οφείλουν να εμβολιαστούν», σημείωσε.

Ηπειρωτικός Αγών

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here