ΑρχικήΉπειροςΧιλιάδες πλατάνια της Ηπείρου θύματα της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους.

Χιλιάδες πλατάνια της Ηπείρου θύματα της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους.

Δημοσιεύθηκε:

Πίνακες νεκρής φύσης θυμίζουν σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα της Ηπείρου τα χιλιάδες πλατάνια, θύματα της ασταμάτητης ασθένειας με την ονομασία μεταχρωματικό έλκος. Δάση εξαιρετικού φυσικού κάλλους σε όλες τις λίμνες και τα ποτάμια της περιοχής έχουν μείνει κουφάρια, θύματα του μύκητα που μεταφέρεται ακόμη και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μέσω της ανθρώπινης παρέμβασης και ακολούθως το ένα δέντρο επιμολύνει με μεγάλη ταχύτητα το άλλο.

Οι επιστήμονες που κάνουν λόγο για τον «κορονοϊό των πλατάνων», προειδοποιούν ότι εάν δε ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα περιορισμού της διασποράς του μύκητα τα πλατάνια δεν αποκλείεται να εξαφανιστούν από την ελληνική φύση.

Απευθύνουν δραματική έκκληση προς τους αγρότες για επισταμένη αποστείρωση των γεωργικών και υλοτομικών εργαλείων και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για άμεση κοπή και απομάκρυνση των προσβεβλημένων κλαδιών και των νεκρών δέντρων. Χαρακτηριστικό της έκτασης της ασθένειας είναι η μόλυνση και κατά συνέπεια η εξαφάνιση ακόμη και των πλατάνων στις όχθες της λίμνης των Ιωαννίνων.

Την εργαστηριακή πιστοποίηση έκανε το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων σε δείγματα που απέστειλε στο Δασαρχείο Ιωαννίνων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «είναι θέμα χρόνου να ξηρανθεί και να χαθεί για πάντα η εμβληματική δεντροστοιχία που περιβάλλει το Κάστρο των Ιωαννίνων». Για την δυσμενή εξέλιξη υπήρξε προειδοποίηση του Δασαρχείου με ενημερωτικές εκδηλώσεις από το 2010.

Η κατάσταση- σύμφωνα με τη Νικολέτα Σουλιώτη, συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Προστασίας Δασικών Οικοσυστημάτων που μίλησε στην ΕΡΑ Ιωαννίνων- είναι δραματική εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ανάσχεσης του μύκητα.

Τελευταία νέα

Αποκλειστικό: Βίντεο ντοκουμέντο από το φονικό στην καφετέρια της Νέας Ιωνίας

Καθηλώνει το βίντεο – ντοκουμέντο που δειχνει καρέ – καρέ τη δολοφονική επίθεση που...

Δεκαεπτά οι περιοχές Natura στην Ήπειρο

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το θεσμικό κείμενο για τις περιοχές που περιλαμβάνονται στο...

Ευγενία Σαμαρά: Νέο πρόσωπο στη ζωή της μετά τον χωρισμό με τον Γιάννη Ποιμενίδη;

Τίτλοι τέλους έπεσαν στη σχέση της Ευγενίας Σαμαρά με τον Γιάννη Ποιμενίδη, με τους...

Περισσότερα

Αρέσει σε %d bloggers: