ΑρχικήΉπειροςΧωριό στη Θεσπρωτία έχει 14 εκκλησίες!

Χωριό στη Θεσπρωτία έχει 14 εκκλησίες!

Δημοσιεύθηκε:

 

Το σημερινό Πλαίσιο (πρώην Πλεσιβίτσα). Πρόκειται για έναν οικισμό  σε μικρή απόσταση από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Σύμφωνα με την σχετική βιβλιογραφία οι 14 εκκλησίες του οικισμού αποδίδονται στην σταδιακή μετοίκηση πληθυσμών άλλων περιοχών (η κάθε ομάδα με την εκκλησία της) στην ευρύτερη περιοχή. Η πρώτη αναφορά στον οικισμό εντοπίζεται στο 1431 με 40 εστίες.

Ο οικισμός παρέμεινε σε όλη την διάρκεια της ζωής του αμιγώς χριστιανικός και έφτασε στα μέσα του 19ου αιώνα να είναι ο πολυπληθέστερος οικισμός της ευρύτερης περιοχής σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αριθμώντας 250 εστίες.

Όπως αναφέρεται τόσο στην βιβλιογραφία όσο και από προφορικές μαρτυρίες οι βασικές επαγγελματικές δραστηριότητες στον οικισμό περιελάμβαναν τα παλαιότερα χρόνια καλλιέργειες δημητριακών, αμπελιών, ελιών, κτηνοτροφία, νερόμυλους, ελαιοτριβεία, υφαντουργική (σε πιο πρόσφατες εποχές), κατεργασία δερμάτων και εμπόριο.

Περιγράφεται σε προφορικές μαρτυρίες ότι ο βασικός εμπορικός δρόμος της περιοχής μέχρι τα πρόσφατα χρόνια (1912) συνέδεε την Σαγιάδα με την Πλεσιβίτσα στον δρόμο για Γηρομέρι και εν συνεχεία Φοινίκι και Άγιο Αθανάσιο Κεραμίτσας για να ακολουθήσει από εκεί το Δερβένι για τα Ιωάννινα.

Η σημερινή κωμόπολη των Φιλιατών αποφευγόταν από τους κυρατζήδες, καθώς μέχρι το 1912 οι Τούρκοι Αγάδες υποχρέωναν τους διερχόμενους από την κωμόπολη κυρατζήδες σε φόρους με βάση το εμπόρευμά τους.

 

 

katoci.blogspot.com

Τελευταία νέα

Αποκλειστικό: Βίντεο ντοκουμέντο από το φονικό στην καφετέρια της Νέας Ιωνίας

Καθηλώνει το βίντεο – ντοκουμέντο που δειχνει καρέ – καρέ τη δολοφονική επίθεση που...

Δεκαεπτά οι περιοχές Natura στην Ήπειρο

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το θεσμικό κείμενο για τις περιοχές που περιλαμβάνονται στο...

Ευγενία Σαμαρά: Νέο πρόσωπο στη ζωή της μετά τον χωρισμό με τον Γιάννη Ποιμενίδη;

Τίτλοι τέλους έπεσαν στη σχέση της Ευγενίας Σαμαρά με τον Γιάννη Ποιμενίδη, με τους...

Περισσότερα

Αρέσει σε %d bloggers: