ΑρχικήΉπειροςΧωρίς… λογοδοσία η φιλοξενία προσφύγων και στην Ήπειρο!

Χωρίς… λογοδοσία η φιλοξενία προσφύγων και στην Ήπειρο!

Δημοσιεύθηκε:

Η διαχείριση των κονδυλίων που διατίθενται για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, αποτελεί πλέον αντικείμενο έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Στο «μικροσκόπιο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται ο τρόπος διάθεσης του 1,6 δις ευρώ που έχει χορηγηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσον αυτά «αξιοποιήθηκαν» με σωστό τρόπο.

Η διεξαγωγή έρευνας από την OLAF, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας της ελεγκτικής υπηρεσίας, γίνεται μόνο όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για διασπάθιση ευρωπαϊκών πόρων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται να επιταχύνεται μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων για την κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου, απόρροια των οποίων ήταν η Κυβέρνηση άρον- άρον να αρχίσει την αποσυμφόρηση του εκεί Κέντρου Υποδοχής, στέλνοντας σε πρώτη φάση 400 πρόσφυγες- μετανάστες στον Κατσικά και έπεται και άλλη ανάλογη αποστολή στο πρώην στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» της Φιλιππιάδος.

Τα πρώτα δημοσιεύματα για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, είχαν οδηγήσει τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο σε υποβολή μήνυσης κατά της εφημερίδος που ανέδειξε το θέμα («Φιλελεύθερος). Γρήγορα ωστόσο αποδείχθηκε ότι οι αποκαλύψεις είχαν… βάθος και μάλιστα χθες ο διορισμένος από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Διευθυντής Υποδομών και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανδρέας Ηλιόπουλος, σε δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα, καταγγέλλει αδιαφανείς διαδικασίες, κατασπατάληση πόρων και ζητά την επέμβαση της Δικαιοσύνης και διαπιστώνει ότι «έχει χαθεί ο έλεγχος».

Ερήμην των Ηπειρωτών
Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής και άλλα κόμματα ζητούν από την Κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις και καλεί τη Δικαιοσύνη να εξετάσει τις καταγγελίες. Το πρόβλημα της διαχείρισης του προσφυγικού, έχει όμως γενικότερες διαστάσεις και αφορά συνολικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα συναρμόδια Υπουργεία και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Κοινό χαρακτηριστικό, το οποίο βιώνουν και οι Ηπειρώτες, είναι ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση της Κοινής Γνώμης για τα σχέδια και τις αποφάσεις που λαμβάνονται για τη λειτουργία Κέντρων Φιλοξενίας, για τις μισθώσεις διαμερισμάτων κλπ. Ακόμη και για τις αφίξεις νέων προσφύγων και μεταναστών, οι τοπικές αρχές απλώς ενημερώνονται, αν και παρέχουν υπηρεσίες στους «φιλοξενούμενους».

Χωρίς… λογοδοσία
Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει επίσης καμία ανακοίνωση σχετικά με το «Προσφυγικό» και πολύ περισσότερο δεν έγινε καμία λογοδοσία για τα οικονομικά δεδομένα, τα έργα που εκτελούνται, τους προμηθευτές κ.ο.κ.

Οι Μ.Κ.Ο. είναι πλήρως «αποστειρωμένες» από τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες είναι εγκαταστημένες πρόσφυγες και όπως κατ΄ επανάληψη έχει καταγγελθεί λειτουργούν «ως κράτος εν κράτει». Πληροφοριακά στοιχεία δεν δίνει όμως ούτε το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, άγνωστο για ποιο λόγο.

Ρόλος στις τοπικές κοινωνίες
Η κατάσταση που έχει παγιωθεί και η οποία προκαλεί υπόνοιες για κακοδιαχείριση πόρων, οδήγησε την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να ζητήσει την εξέταση της δυνατότητας πρόσβασης των Δήμων και των Περιφερειών σε μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων και παράλληλα να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες που σηκώνουν δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση του προσφυγικού.

«Πάνω απ΄ όλα σε κάθε κράτος μέλος απαιτείται ουσιαστική συμμετοχή των περιφερειακών αρχών στον κεντρικό σχεδιασμό και την εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής. Μόνο έτσι εξασφαλίζεται αποτελεσματικά η διαχείριση όλων των πτυχών της ανθρωπιστικής κρίσης», κατέληξε η κ. Βόζεμπεργκ.

 

Τελευταία νέα

Μία πολύ σημαντική απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις 22 Μαρτίου 2023, η...

Εορτάστηκε και φέτος σε Καναλάκι, Πάργα, η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου

Εορτάστηκε και φέτος σε Καναλάκι, Πάργα, και σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου...

Υποψήφια για τον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της Unesco τα μολύβδινα ελάσματα της Αρχαίας Δωδώνης

Τον Νοέμβριο του 2021, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προϊστορικών...

Ζητείται Υπάλληλος σε φούρνο στο Καναλάκι

Ζητείται υπάλληλος σε φούρνο στο Καναλάκι Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6938626538

Περισσότερα

Μία πολύ σημαντική απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις 22 Μαρτίου 2023, η...
Αρέσει σε %d bloggers: