Με το γνωστό απλοϊκό τρόπο και χωρίς πειστικές απαντήσεις προσπάθησε το πρωί της Παρασκευής, να καλύψει το φιάσκο της απόρριψης της διακήρυξης του διαγωνισμού των led των Δήμων Ιωαννιτών και Πρέβεζας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνέντευξης τύπου κατά την οποία του τέθηκε το ερώτημα για την τύχη του έργου των led, ο κ. Καχριμάνης δεν κάλυψε τα σκοτεινά σημεία που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τους δύο διαγωνισμούς και κυριάρχησε μια γενική αισιοδοξία για την πορεία των δύο έργων. Μίλησε για μια διαδικασία που σε λίγες μέρες θα έχει τακτοποιηθεί, με κάποιες αλλαγές οι οποίες θα γίνουν πάνω στη διακήρυξη. Το έγγραφο της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών που λέει ότι οι διορθώσεις στις δύο διακηρύξεις θα πρέπει να έχουν γίνει μέχρι τις 21 Απριλίου, έφτασε σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Μιλώντας ως… ηλεκτρολόγος – μηχανικός όπως είπε και όχι ως Περιφερειάρχης, εξήγησε ο κ. Καχριμάνης πως «κάποιους τους εμπόδιζε η συμμετοχή στη διακήρυξη και έβαλαν κάποια θέματα. Θα σας πω, όταν λέμε 250 βατ φωτιστικό σημαίνει ότι αυτό είναι φωτιστικό αυτοκινητοδρόμου, εθνικής οδού. Όταν λέμε 125 βατ είναι αυτά που έχουν οι κολόνες της ΔΕΗ. Με λίγα λόγια αυτά περιλαμβάνονται μέσα. Αν οι εταιρίες, κάποιοι όροι δεν τους άρεσαν, θα τεντωθούμε εμείς, θα τεντωθούν αυτοί και το αποτέλεσμα θα έρθει»…

Στα δύο βασικά επιχείρημα της απορριπτικής απόφασης της ΑΕΠΠ, ο κ. Καχριμάνης απάντησε διαψεύδοντας το κείμενο της απόφασης και τις ρητές αναφορές της απόφασης για έλλειψη ουσιωδών στοιχείων και τεχνικών προδιαγραφών του έργου σχετικά με τους λαμπτήρες, τη θέση τους κτλ. αλλά για όρους «περιορίζοντες τον ανταγωνισμό» – προφανώς και δε μιλάει ευθέως για φωτογραφικές διατάξεις, αν αυτό περίμενε ο κ. Καχριμάνης… Κατεβάστε εδώ ολόκληρο το έγγραφο της ΑΕΠΠ.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν οι μελέτες με τις τεχνικές προδιαγραφές ο κ. Καχριμάνης ισχυρίστηκε πως υπάρχουν όλα, όπως υπήρχαν και στο έργο για τον διαγωνισμό των led του κτιρίου της Περιφέρειας Ηπείρου. «Συζητάμε με τις εταιρίες που έχουν κάνει τις προσφυγές και άλλα ζητήματα που ήταν που δημιουργούσαν κάποια θέματα. Ένα που έχουμε βάλει και πρέπει να το αλλάξουμε, αφορά το ότι όποιος θα συμμετάσχει, πρέπει να έχει κεφάλαιο 1,5 φορά πάνω από τον προϋπολογισμό του έργου. Αυτό δεν μπαίνει ούτε στα δημόσια έργα και φαίνεται και ότι οι εταιρίες λόγω των εποχών είναι στριμωγμένες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για φωτογραφικές διατάξεις, εξανέστη: «Δεν υπάρχει καμία φωτογραφική διάταξη. Πού το διαβάσατε αυτό; Εγώ δεν έχω δει τέτοιο πράγμα» ανέφερε.

Τεχνικός σύμβουλος και Επιτροπή Παρακολούθησης

Ανατρέποντας όσα αυτονόητα γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με δημόσια έργα και δη μεγάλα, όπως εν προκειμένω τα led ή οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ο κ. Καχριμάνης στη γραμμή των όσων ισχυρίστηκε για τους ΣΜΑ προ εβδομάδος, υποστήριξε πως δεν υπάρχουν ούτε Επιτροπές Παρακολούθησης ούτε υπηρεσιακοί παράγοντες που παρακολουθούν τα έργα.

Υπάρχει άρα μόνο τεχνικός σύμβουλος, πάνω στον οποίο βολεύει σήμερα να ανατίθεται η ευθύνη για να απαλλάσσεται από αυτήν η Περιφέρεια… Η μεγάλη αντίφαση βέβαια, στα λεγόμενα του Περιφερειάρχη ήταν πως όσο πολιτική υπεύθυνη για τα led στην Περιφέρεια ήταν η Τατιάνα Καλογιάννη, κάποιος παρακολουθούσε το έργο. Από τη στιγμή που έφυγε η κ. Καλογιάννη, ο Περιφερειάρχης δεν προλάβαινε… (αν είναι δυνατόν να στέκονται τέτοιες απαντήσεις έστω και από έναν ασφαλώς, στριμωγμένο Περιφερειάρχη).

Η απάντηση συγκεκριμένα ήταν η εξής: «Κοιτάξτε, αφήστε τις επιτροπές παρακολούθησης γιατί μπερδευτήκατε. Οι επιτροπές παρακολούθησης είναι για ακραίες καταστάσεις, όπως ήταν και στα θέματα των ΣΜΑ.

Δεν χρειάστηκε να παρέμβουν αυτές κάπου. Εδώ το θέμα είναι πολύ απλό: από την εποχή προ αυτής της διοίκησης στην Περιφέρεια, είχε ζητηθεί να μπουν και οι Δήμοι Ιωαννιτών και Πρέβεζας. Άρα είχαν γίνει ενέργειες. Τώρα, για το έργο αυτό υπήρχε τεχνικός σύμβουλος που επέβλεπε. Κάποια θέματα στη διακήρυξη τα φτιάξαμε εμείς ως Περιφέρεια με ανθρώπους που είναι νομικοί για να μας βοηθήσουν και να μην κάνουμε λάθος κίνηση στα θέματα τα νομικά.

Τα θέματα των μελετών και όλα τα άλλα τα είχε ο τεχνικός σύμβουλος ο οποίος, προχτές που μίλησα μαζί του, είπε ότι ό,τι ζητήθηκε παραπάνω, θα τα δούμε. Επειδή ξέρω από διακηρύξεις, εγώ ζήτησα –επειδή κάποια στιγμή τέθηκε να είναι μικρότερο το ετήσιο ποσό που θα πρέπει να έχει – έβαλα να έχει ετήσιο τζίρο 2,7 εκατ. ευρώ. Εκεί οι μεγάλοι πειράχτηκαν. Ζητήθηκε τοπικά όμως αυτό»…

Οι υπηρεσίες είχαν ρόλο στην υπόθεση; «Παρακολουθούσαν φυσικά (σ.σ. είπε τώρα…). Κοιτάξτε δεν είχαμε και την τεράστια εμπειρία σε τέτοια πράγματα. Πρώτη φορά κάναμε ΣΕΑ και ΣΔΙΤ. Θέλει προσοχή και δεν το κατέχουν τόσο πολύ οι υπηρεσίες και γι’ αυτό είχαμε και τεχνικό σύμβουλο» (σ.σ. το ερώτημα εδώ είναι ποιος τα μπερδεύει…).

Ερώτηση: Ποιος έχει την πολιτική επίβλεψη του έργου; «Σε αυτή τη φάση είμαι εγώ. Πρώτα ήταν η κα Καλογιάννη…».

Ερώτηση: Μα η κ. Καλογιάννη αποχώρησε: «Ναι, μα εννοείται ότι αυτά τα έργα ξεκίνησαν να δουλεύονται το 2019 όχι σήμερα. Εγώ πήγαινα και έβρισκα τον κ. Μπέγκα να τον πείσω να μπει από τότε. Το τι θα κάναμε με την Πρέβεζα και τα Γιάννενα τα είχαμε από καιρό Δεν είναι σημερινά. Πήγαινα στον Μπέγκα και συζητούσα. Είχε πει όχι άλλα δεν σημαίνει ότι εμείς δεν είχαμε δουλέψει αυτά».

Ερώτηση: Ζητήθηκε βοήθεια από την κ. Καλογιάννη; (μιας και η ανακοίνωση της Τετάρτης, επέρριπτε ευθύνες για το φιάσκο στην πρώην αντιπεριφερειάρχη): «Κοιτάξτε, ούτε ζήτησα, ούτε συζητήσαμε. Έχει άλλο ρόλο η κα Καλογιάννη. Αυτά είναι προσωπικά του καθενός».

Σε νέα ερώτηση σχετική πρόσθεσε: «Αν θέλετε τη γνώμη μου, μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει αυτό αλλά εγώ είχα πάρα πολλές εργασίες άλλες και δεν ασχολήθηκα με αυτό. Αν είχα ασχοληθεί, δεν θα είχαμε το πρόβλημα αυτό»…

Η αίσθηση που επιχείρησε να καλλιεργήσει ο Περιφερειάρχης σήμερα, ήταν ότι το έργο δεν κινδυνεύει. Η σχετική απάντηση με ποιητική διάθεση, στο ερώτημα αν ανησυχεί, ήταν: «Είναι μακριά το σκοτάδι να το δεις. Κλείστε τα μάτια και θα το δείτε».

pbnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here