Τίποτε δεν άφησε όπως το ξέραμε η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία ανέτρεψε στο πέρασμά της σχεδόν τα πάντα και όλα δείχνουν ότι θα κάνει το ίδιο και με τις γιορτές που πλησιάζουν.

Μετά την ανοιξιάτικη καραντίνα, το Πάσχα που δεν γιορτάστηκε, το καλοκαίρι που πέρασε με λίγους επισκέπτες και τα Χριστούγεννα όλα δείχνουν πως θα χαθούν σε τουριστικό επίπεδο για τον Νομό Ιωαννίνων, όπου τα ξενοδοχεία στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραμένουν κλειστά και δεν προβλέπεται να ανοίξουν. Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει στον «Π.Λ.» ο Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Στάθης Σιούτης.

Με τους λιγοστούς τους κατοίκους θα κάνουν γιορτές και τα χωριά, τα οποία επίσης έχουν δεχθεί βαρύ πλήγμα λόγω της καραντίνας με κλειστά καφενεία και εκκλησίες και χωρίς εκδηλώσεις.

Κλειστά ξενοδοχεία
Ζοφερή για τον ξενοδοχειακό κλάδο του Νομού Ιωαννίνων είναι η εικόνα, αφού χάθηκαν ουσιαστικά οι καλύτερες φετινές περίοδοι, αυτή της άνοιξης μαζί με το Πάσχα και εκείνη του φθινοπώρου, ενώ και οι γιορτές που έρχονται θεωρούνται πλέον χαμένες. Οι απώλειες των τουριστικών εσόδων για φέτος είναι λοιπόν τεράστιες.

«Για μας το παιχνίδι έχει χαθεί και το ξέρουμε αυτό. Δεν υφίστανται κρατήσεις για τα Χριστούγεννα αφού απαγορεύονται οι μετακινήσεις από Νομό σε Νομό κι αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει ενόψει γιορτών», ανέφερε σχετικά στον «Π.Λ.» ο Στάθης Σιούτης, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων. Όπως πρόσθεσε με έμφαση, «για τον κλάδο μας η κανονικότητα θα ξεκινήσει από τα μέσα του Απριλίου, αφού εμβολιαστεί πρώτα ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού».

Όσον αφορά στα καταλύματα του Νομού Ιωαννίνων, με βάση τον νόμο μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, όμως αυτή τη στιγμή το 95% είναι κλειστά τόσο στα Γιάννενα, όπου λειτουργούν ελάχιστα ξενοδοχεία, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, όσο και στα ορεινά. Κι αυτό επειδή οι αφίξεις είναι μηδενικές ενώ τα λειτουργικά έξοδα μεγάλα.
Έρημα τα χωριά

Μεγάλου πλήγμα δέχονται λόγω της πανδημίας και τα ορεινά χωριά του Νομού μας αλλά και της Ηπείρου γενικότερα, τα οποία επίσης μοιάζουν με… φαντάσματα ακόμα και τα Σαββατοκύριακα που παραδοσιακά είχαν αυξημένη κίνηση.

Μπορεί την περασμένη άνοιξη και το καλοκαίρι να επέστρεψαν αρκετοί απόδημοι στις ιδιαίτερες πατρίδες τους προκειμένου να περάσουν το «lockdown» στην εξοχή ασχολούμενοι με κήπους, αυλές και άλλες συναφείς δραστηριότητες, όμως ο χειμώνας είναι διαφορετικός. Για να παραμείνει κανείς στο χωριό πρέπει να έχει τα απαραίτητα μέσα θέρμανσης και αρκετά χρήματα γι’ αυτήν, ενώ λόγω καιρικών συνθηκών οι ευκαιρίες για βόλτες στην εξοχή είναι περιορισμένες. Κάπως έτσι, έφυγαν οι πιο πολλοί κι έχουν μείνει μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι ζουν με την αγωνία για το αύριο μακριά απ’ τους δικούς τους ανθρώπους.
Όσο για τους τακτικούς επισκέπτες του Σαββατοκύριακου κι αυτοί έχουν μειωθεί αφού δεν είναι εύκολες οι μετακινήσεις εκτός πόλης και πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος γι’ αυτές!

Τίποτε ανοιχτό…
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η φυγή των αποδήμων που πλήττει τους ορεινούς οικισμούς. Η αναστολή λειτουργίας των καφενείων έχει στερήσει στους λιγοστούς κατοίκους τη μοναδική δυνατότητα κοινωνικής συναναστροφής στο χωριό και το ίδιο ισχύει και για τις διάφορες εκδηλώσεις που έχουν αναβληθεί. Παράλληλα, οι εκκλησίες είναι κλειστές οπότε ούτε αυτή η αφορμή υπάρχει για επαφή ανάμεσα στους χωριανούς.

Ίδια αναμένεται να είναι η εικόνα, δηλαδή ερημιάς και εγκατάλειψης και την περίοδο των γιορτών, αφού πέρα από εκείνους που μετακινούνται τακτικά από τη μόνιμη κατοικία προς το χωριό, ειδικά όσους έχουν γονείς και παππούδες εκεί, άλλοι επισκέπτες δεν αναμένονται.
Χωρίς τουρίστες

Όσο για τα ορεινά θέρετρα του Νομού, όπως το Μέτσοβο, τα χωριά του Ζαγορίου και των Τζουμέρκων κι αυτά, όπως όλα δείχνουν, θα περάσουν ήρεμες γιορτές χωρίς επισκέπτες, σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα χρόνια που κυριολεκτικά «βούλιαζαν» από κόσμο. Κρατήσεις στα καταλύματα δεν υπάρχουν κι αν είχαν γίνει κάποιες, ακυρώνονται.

Οι συνέπειες λοιπόν για τους τοπικούς επαγγελματίες θα είναι οδυνηρές, εκτός φυσικά κι αν επιτραπούν οι μετακινήσεις από Νομό σε Νομό, αν και σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρχει το υγειονομικό ρίσκο.

Κλειστά αναμένεται να παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα μέσα στις γιορτές, κάτι που, ειδικά για το Μέτσοβο, θα αποτελέσει πρόσθετο πλήγμα.

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ