Η ανακάλυψη τεράστιας ποσότητας φυσικού αερίου στην Κύπρο, δημιουργεί νέα δεδομένα στον ενεργειακό τομέα και στην Ελλάδα, που θα πρέπει να κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος σε επίπεδο ερευνών.

Η Ήπειρος αποτελεί μια από τις περιοχές, στις οποίες έχουν επενδυθεί πολλές ελπίδες για τον εντοπισμό μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου, αλλά και φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με παλαιότερες προβλέψεις στο Ιόνιο υπάρχουν τουλάχιστον 1, 5 δισ. απολήψιμα βαρέλια πετρελαίου, αλλά και κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία αποτελούν προέκταση των κοιτασμάτων της Αλβανίας.

Στα «χρυσά οικόπεδα» περιλαμβάνονται επίσης η ζώνη που ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και Αντίπαξους, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο.

Τα οικόπεδα αυτά μαζί με τα άλλα που βρίσκονται στην Κρήτη, αποτελούν για την Ελλάδα «φλέβα χρυσού» που μπορούν σε συνδυασμό και με τα 8-10 τρισεκατομμύρια κυβικών ποδιών που έχουν ήδη εντοπιστεί στην Κύπρο, να αλλάξουν θεαματικά την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικά για την Ήπειρο, η εξεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου θα οδηγούσε σε αναπτυξιακή εκτίναξη, καθώς όχι μόνο θα εξασφαλιζόταν άμεσα φθηνή ενέργεια για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της, αλλά και θα αποκτούσε στρατηγικό ρόλο στη μεταφορά, ειδικά του φυσικού αερίου, στην Ευρώπη.

Κυβερνητικές ευθύνες
Και στο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στη χώρα μας, απόρροια και των ιδεοληψιών που κατείχε τη σημερινή κυβέρνηση και η οποία έχει διαπεράσει και ένα μικρό τμήμα πολιτών.

Όπως επισημαίνει μάλιστα άρθρο του Βασίλη Κανέλλη στο in. gr, «πέρασαν τέσσερα χρόνια αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έκανε ουσιαστικά απολύτως τίποτε για την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων στο ελληνικό υπέδαφος. Σε αντίθεση με την Κύπρο, η οποία έξυπνα έβαλε στο παιχνίδι όλες τις μεγάλες ξένες εταιρείες και κινήθηκε ταχύτατα για να γίνουν οι γεωτρήσεις, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω, ακόμη και στους διαγωνισμούς».

Τα κοιτάσματα
Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων έχει δηλώσει ότι έχει σκανάρει το υπέδαφος σε έκταση 32 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και σχετικά με τις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης αναφέρει: «Γεωλογικά υπάρχουν ομοιότητες με τα πετρώματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που έδωσαν τα τελευταία πέντε χρόνια πολλές ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων αερίου.

Οι θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα από ασβεστολιθικά πετρώματα και παρουσιάζουν ομοιότητες με το κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου, της Καλυψούς και του Ονησιφόρου της Κύπρου, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις με το κοίτασμα της Αφροδίτης στην Κύπρο ή του Λεβιάθαν στο Ισραήλ».

Να σημειωθεί ότι για το Ιόνιο ενδιαφέρον έχει επιδείξει η ισπανική REPSOL.
Πρόκειται για έκταση 6.671 τετραγωνικών χιλιομέτρων που καλύπτει την περιοχή δυτικά και νότια της Κέρκυρας, μέχρι την περιοχή δυτικά της Λευκάδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ