Την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για την απραξία των αρμόδιων, όπως μας είπαν, σχετικά με την αποκατάσταση των καταστροφών που προκλήθηκαν από την κατολίσθηση στη Δαφνωτή Άρτας, μας μετέφεραν κάτοικοι της περιοχής.

Όπως καταγγελουν οι κάτοικοι του χωριού, από τα τέλη Ιανουαρίου που είχε λάβει χώρα η καταστροφή, οι αρχές δεν έχουν φροντίσει για την αποκατάσταση, τόσο των υλικών ζημιών που προκλήθηκαν, όσο και του φυσικού τοπίου.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Ήταν 31η Ιανουαρίου 2021 όταν ως κάτοικοι του χωριού Δαφνωτή Άρτας ακούσαμε έναν εκκωφαντικό θόρυβο τη νύχτα μετά από εντονότατες βροχοπτώσεις του χειμώνα νομίζοντας ότι ήταν μπουμπουνητό ή αστραπή.

Το επόμενο πρωί είδαμε τι ακριβώς είχε συμβεί. Τμήμα της πλαγιάς πλησίον του οικισμού πολύ κοντά σε κατοικίες είχε αποκολληθεί από τον ορεινό όγκο και κατέληξε στον Άραχθο αλλάζοντας τη ροή του ποταμού λίγα χλμ από το Ιστορικό γεφύρι της Πλάκας.

Το χωριό μας ύστερα κηρύχθηκε σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης. Από τότε ότι προσπάθεια και αγώνας να έχει γίνει από τους κατοίκους για αποκατάσταση των ζημιών σε κατοικίες, σε περιουσίες, για το φυσικό τοπίο ως πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του φυσικού πλούτου της περιοχής μας, τόσο με ερωτήματα προς φορείς τοπικούς-δημοτικούς-περιφερειακούς-κρατικούς, τι με ερωτήματα στο κοινοβούλιο, τι με ερωτήματα σε φορείς προσταςίας Τζουμέρκων, τι με εκθέσεις από το ΕΑΓΜΕ, μας ορθώνονται τείχη έλλειψης ενδιαφέροντος και αδιαφορίας από όλους τους αρμόδιους και συναρμόδιους φορείς.

Φθάνουμε στην καταληκτική ημερομηνία της 23ης Ιουλίου 2021 που είναι η Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης και κανένας μα κανένας δεν έχει πάρει επίσημη θέση για αυτήν την καταστροφή που απειλεί την κοινότητα και το χωριό μας ενώ διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές, κατοικίες και το βιός των κατοίκων της περιοχής μας.

Ζητάμε άμεσα να γίνουν έργα αποκατάστασης των ζημιών τόσο στις κατοικίες όσο και στο περιβάλλον.

Η αγωνία και η θλίψη μας ως κάτοικοι δεν περιγράφεται διότι είμαστε στο έλεος μιας εν εξελίξει φυσικής καταστροφής αλλά και της αδιαφορίας των υπευθύνων σε όλα τα επίπεδα.

Είναι κρίμα να αδιαφορούν οι πάντες για ένα Τζουμερκοχώρι._

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here