ΑρχικήΉπειροςΔείτε τα μέτρα ανά περιοχή στην Ήπειρο - Από τα 150 έως και 50.000...

Δείτε τα μέτρα ανά περιοχή στην Ήπειρο – Από τα 150 έως και 50.000 ευρώ τα πρόστιμα!

Δημοσιεύθηκε:

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που περιλαμβάνει την αναλυτική περιγραφή των ισχυόντων μέτρων και αναρτήθηκε, για το χρονικό διάστημα από τις 12 Οκτωβρίου έως τις 25 Οκτωβρίου 2020, οι Περιφερειακές Ενότητες κατατάσσονται ως εξής:

Χαμηλό επίπεδο προληπτικών μέτρων:

Αφορά τις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Καβάλας, Θάσου, Δράμας, Σερρών, Λήμνου, Θεσπρωτίας, Άρτας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Σποράδων, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Ηλείας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Άνδρου, Τήνου, Σύρου, Μήλου, Ικαρίας, Καλύμνου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου και Καρπάθου-Κάσου

Μέτριο επίπεδο προληπτικών μέτρων:

Εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Ξάνθης, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Φλώρινας, Ημαθίας, Πιερίας, Γρεβενών, Λάρισας, Μαγνησίας, Κέρκυρας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Χίου, Πάρου, Νάξου, Κω και Ρόδου.

Στο τρίτο και υψηλό επίπεδο προληπτικών μέτρων:

Εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Κοζάνης, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λέσβου, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Νήσων Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Πειραιά, Κέας – Κύθνου, Ζακύνθου, Αχαΐας, Σάμου, Μυκόνου, Θήρας και Ηρακλείου.

Η σχετική απόφαση προβλέπει σειρά μέτρων ανάλογα με το επιδημιολογικό επίπεδο κάθε περιοχής, τα οποία κλιμακώνονται σε αυστηρότητα ανάλογα με αυτό.

Ειδικά για τη χρήση μάσκας, ορίζεται ότι για τις περιοχές που εντάσσονται στο χαμηλό, το μέτριο ή το υψηλό επίπεδο επιβάλλεται:

σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιοδήποτε άλλου προσώπου.

Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων.

Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στο πολύ υψηλό επιδημιολογικό επίπεδο επιβάλλεται μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται μόνο τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα απαραίτητα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.

Στην απόφαση προβλέπονται και οι ήδη υφιστάμενες κυρώσεις και πρόστιμα, τα οποία ξεκινούν από τα 150 ευρώ για παραβάσεις που αφορούν π.χ. τη μη χρήση μάσκας όπου είναι υποχρεωτικό και φτάνουν έως και τα 50.000 ευρώ για επιχειρήσεις που παραβαίνουν τα μέτρα που ισχύουν ανά περιοχή συνοδευόμενα και από αναστολή λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα επιβαλλόμενα πρόστιμα εξοφλούνται εντός 15 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης μέσω ηλεκτρονικού παράβολου (e-παράβολο) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, που εκδίδεται, είτε απευθείας από την ιστοσελίδα https://www.gsis.gr/e-paravolo (Φορέας Ελληνικό Δημόσιο/Οριζόντια παράβολα), είτε από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), είτε από τις Τράπεζες, είτε από τη Δ.Ο.Υ.

Αντίγραφο του παραστατικού εξόφλησης αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση που αναγράφεται στο έντυπο της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας για την υποβολή αντιρρήσεων. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του προστίμου αποστέλλεται από τις αρμόδιες Αρχές, εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ο νόμιμος τίτλος στη Δ.Ο.Υ. κατοικίας του παραβάτη.

Στα προβλεπόμενα μέτρα βάσει της νέας κατηγοριοποίησης της χώρας προβλέπονται ενδεικτικά:

Για τις συναθροίσεις
Χαμηλό επιδημιολογικό επίπεδο: μέχρι 100 άτομα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου

Μέτριο επιδημιολογικό επίπεδο: μέχρι 50 άτομα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου

Υψηλό επιδημιολογικό επίπεδο: έως 9 άτομα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου

Πολύ υψηλό επίπεδο: αναστολή.

Για τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα προβλέπεται η διενέργειά τους μόνο σε χώρους διαμορφωμένους για καθήμενους θεατές με την υποχρεωτική δημιουργία κενής θέσης ανά δύο άτομα. Επίσης απαγορεύονται τα διαλείμματα πλην των ολιγόλεπτων παύσεων για τεχνικούς λόγους, κατά τις οποίες όμως οι θεατές είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν στις θέσεις τους. Είναι υποχρεωτική η απόσταση 3 μέτρων μεταξύ σκηνής και θεατών καθώς επίσης και η ταξιθεσία για την τοποθέτηση των θεατών στις θέσεις τους και την τήρηση των κανόνων στην προσέλευση και την αποχώρησή τους. Συμπληρωματικά σε αυτά προβλέπεται:

Χαμηλό επίπεδο: 65% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου από 22 Οκτωβρίου. Ειδικά σε χώρους κλειστών γηπέδων και γυμναστηρίων μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων τα 500 άτομα.

Μέτριο επίπεδο: 50% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου από 22 Οκτωβρίου. Αναστολή δραστηριοτήτων σε χώρους κλειστών γηπέδων και γυμναστηρίων.

Υψηλό επίπεδο: 30% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου από 22 Οκτωβρίου. Αναστολή δραστηριοτήτων σε χώρους κλειστών γηπέδων και γυμναστηρίων.

Πολύ υψηλό επίπεδο: Αναστολή προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής αποκλειστικά προς τον σκοπό αναμετάδοσης.

Για τις κινηματογραφικές προβολές προβλέπεται η υποχρεωτική δημιουργία κενού χώρου/θέσης ανά δύο άτομα, η υποχρεωτική τοποθέτηση ατόμων που προσέρχονται μαζί στις δύο θέσεις, στις οποίες δε μεσολαβεί κενός χώρος, η απαγόρευση διαλείμματος κατά την προβολή και η υποχρεωτική ταξιθεσία καθώς επίσης:
Χαμηλό επίπεδο: 65% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας και έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου από τις 22 Οκτωβρίου και μετά.

Μέτριο επίπεδο: 50% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας και έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου από τις 22 Οκτωβρίου και μετά.

Υψηλό επίπεδο: 30% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας και έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου από τις 22 Οκτωβρίου και μετά.

Πολύ υψηλό επίπεδο: Αναστολή λειτουργίας.

Στην εστίαση (εστιατόρια και καφέ) επιτρέπεται μόνο η παρουσία καθήμενων πελατών και η χρήση της μπάρας με την τοποθέτηση 2 σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου από τη διπλανή δυάδα σκαμπό. Πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων. Επιπλέον ανά επιδημιολογικό επίπεδο προβλέπεται:
Χαμηλό επίπεδο: Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό, 6 άτομα ανά τραπέζι, πληρότητα 80% της ωφέλιμης επιφάνειας, κλειστά 01.00-05.00 πλην της παροχής προιόντων σε πακέτο και των διανομών με την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.

Μέτριο επίπεδο: Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό αλλά και από το κοινό κατά την αναμονή, έξι άτομα ανά τραπέζι, πληρότητα 65%, κλειστά από 00.30-05.00 πλην της παροχής προιόντων σε πακέτο και των διανομών με την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.

Υψηλό επίπεδο: Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό αλλά και από το κοινό κατά την αναμονή, τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, πληρότητα 50%, Ειδικότερα στους χώρους με ζωντανή μουσική η πληρότητα περιορίζεται στο 30%, κλειστά 00.00-05.00 με εξαίρεση την παροχή προιόντων σε πακέτο και των διανομών με την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.

Πολύ υψηλό επίπεδο: Αναστολή λειτουργίας, Λειτουργία μόνο υπηρεσιών σε πακέτο και διανομής προιόντων.

Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία)
Χαμηλό επίπεδο: Υποχρεωτική χρήση μάσκας από προσωπικό και κοινό, 4 άτομα ανά 100 τ.μ. Και 1 άτομο για κάθε επιπλέον 10 τ.μ., απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και διασφάλιση μη σχηματισμού ουράς άνω των 5 ατόμων.

Μέτριο επίπεδο: Υποχρεωτική χρήση μάσκας από προσωπικό και κοινό, 4 άτομα ανά 100 τ.μ. Και 1 άτομο για κάθε επιπλέον 10 τ.μ., απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων, διασφάλιση μη σχηματισμού ουράς άνω των 5 ατόμων και ειδική απολύμανση σε καρότσια και καλάθια.

Υψηλό επίπεδο: Υποχρεωτική χρήση μάσκας από προσωπικό και κοινό, 4 άτομα ανά 100 τ.μ. Και 1 άτομο για κάθε επιπλέον 10 τ.μ., απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων, διασφάλιση μη σχηματισμού ουράς άνω των 5 ατόμων, ειδική απολύμανση σε καρότσια και καλάθια και δυνατότητα έναρξης λειτουργίας κατά μία ώρα νωρίτερα.

Πολύ υψηλό επίπεδο: Υποχρεωτική χρήση μάσκας από προσωπικό και κοινό, 4 άτομα ανά 100 τ.μ. Και 1 άτομο για κάθε επιπλέον 10 τ.μ., απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων, διασφάλιση μη σχηματισμού ουράς άνω των 5 ατόμων, ειδική απολύμανση σε καρότσια και καλάθια και λειτουργία τις Κυριακές.

Τελευταία νέα

Πυρκαγιά ξέσπασε σε οικία στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας

Πυρκαγιά που ξέσπασε σε οικία στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας που...

Χωρίς προβλήματα οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους μαθητές των ΕΠΑΛ στην Ήπειρο

Με αποχή που έφτασε στο 20,67% ξεκίνησαν – χωρίς προβλήματα – οι πανελλαδικές εξετάσεις...

Επιχείρηση μεταφοράς Γερμανού τουρίστα που τραυματίστηκε στο πόδι στο Ζαγόρι

Γερμανός τουρίστας τραυματίστηκε στο πόδι στο Βραδέτο Ζαγορίου σε περιπατητική διαδρομή στην περιοχή και...

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους τους μαθητές καλή επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι...

Περισσότερα