• Τα Δημοτικά Σχολεία έκλεισαν την προηγούμενη εβδομάδα, οι Πανελλαδικές ολοκληρώθηκαν, οπότε ο δρόμος των διακοπών ανοίγει… διάπλατα από εδώ και εμπρός για τους περισσότερους Ηπειρώτες, παρόλο που μεσολαβούν οι εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου.
Ένα είδος παραθέρισης, που τα τελευταία χρόνια της κρίσης κερδίζει διαρκώς έδαφος, είναι αυτό της διαμονής σε τροχόσπιτο και στην περιοχή μας, ειδικά στα παράλια, όπου υπάρχουν δεκάδες οργανωμένα «κάμπινγκ» στα οποία μπορεί να σταθμεύσει κανείς για όσο διάστημα αντέχει η τσέπη του. Φυσικά, ποτέ δεν λείπουν εκείνοι οι οποίοι αγνοούν τους νόμους και εγκαθιστούν τα οχήματά τους ανεξέλεγκτα σε αιγιαλούς, όπως έκαναν τρεις πολίτες σε παραλία της Πρέβεζας.
Στο μεταξύ, καθώς αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας, ειδικά από το Σαββατοκύριακο, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου εξέδωσε χθες οδηγίες για την προφύλαξη των πολιτών από τη ζέστη.

Αρκετοί με τροχόσπιτο…
Αρκετοί Ηπειρώτες έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια χρήματα στην αγορά τροχόσπιτου, προσδοκώντας ότι δεν θα αργήσουν να κάνουν απόσβεση, καθώς θα ξοδεύουν λιγότερα για τις ετήσιες θερινές τους διακοπές, σε σχέση με όσα χρειάζονται κάθε φορά που ξεκινούν να κάνουν μπάνια, προκειμένου να νοικιάσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία.

Η τιμή αγοράς ενός μέσου ρυμουλκούμενου τροχόσπιτου κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 10.000 – 30.000 ευρώ, ενώ στα μεταχειρισμένα οι τιμές πέφτουν μεταξύ 4.000 – 12.000 ευρώ, χωρίς να λείπουν και ακόμα καλύτερες προσφορές. Πολύ πιο ακριβά είναι φυσικά τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, με τις τιμές αγοράς να ξεκινούν από τα 45.000 ευρώ για τα καινούρια, όμως κι εδώ μπορεί κανείς να βρει προσφορές για μεταχερισμένα οχήματα.

Δεκάδες κάμπιγκ…
Στην Ήπειρο υπάρχουν σήμερα 17 κάμπινγκ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα e-camping.gr, τα οποία νοικιάζουν χώρους για τροχόσπιτα και αυτοκινούμενα, με τις τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 22 – 35 ευρώ την ημέρα για το όχημα και δύο επιβάτες.

Tα περισσότερα, 10 στο αριθμό, βρίσκονται στην περιοχή της Πρέβεζας, ενώ άλλα έξι κάμπινγκ διαθέτει ο Νομός Θεσπρωτίας με πιο γνωστό αυτό του Δρέπανου. Στα Γιάννενα υπάρχει ένα και μοναδικό κάμπινγκ, αυτό της Λιμνοπούλας, στο οποίο σταθμεύουν κατά βάση με τα τροχόσπιτά τους τουρίστες απ’ όλη την Ευρώπη.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποια κάμπινγκ, όπως για παράδειγμα ο «Ναυτίλος» στην Πλαταριά, οι πελάτες έχουν μόνιμα στημένα τα τροχόσπιτά τους υπό μορφή μίνι εξοχικών κατοικιών, καταβάλλοντας ένα συγκεκριμένο αντίτιμο σε ετήσια βάση.

Ο ρόλος των Δήμων
Στο «κάμπινγκ» μπορεί εξάλλου να διαμείνει κανείς και με τη σκηνή του, χωρίς δηλαδή να διαθέτει υποχρεωτικά τροχόσπιτο. Οι τιμές για διαμονή χωρίς όχημα πέφτουν σημαντικά!

Φυσικά, για την ομαλή λειτουργία των κάμπινγκ που παίζουν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο στην τουριστική κίνηση κάθε περιοχής, καίριος είναι ο ρόλος των κατά τόπους Δήμων που καλούνται να μεριμνούν για καίρια θέματα, όπως η απρόσκοπτη πρόσβαση σ’ αυτά μέσω συντήρησης των δρόμων που ανήκουν στην ευθύνη τους, η κοπή των χόρτων για να μη θυμίζει… ζούγκλα η περιοχή που τα περιβάλλει, ο φωτισμός και φυσικά η καθαριότητα της γύρω περιοχής.

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ