spot_img
ΑρχικήΉπειροςΔικαστική δικαίωση του Δήμου Ζαγορίου για το έργο «Πάρκα Χωρίς Σύνορα»

Δικαστική δικαίωση του Δήμου Ζαγορίου για το έργο «Πάρκα Χωρίς Σύνορα»

Δημοσιεύθηκε:

Τα προ ημερησίας διάταξης θέματα, όπως η δικαστική δικαίωση του Δήμου Ζαγορίου για τη στάση του στο έργο «Πάρκα Χωρίς Σύνορα», η έναρξη διαχείρισης των αδέσποτων με ιδιώτη κτηνίατρο, η τηλεοπτική κάλυψη των χωριών, το κτηματολόγιο και προβλήματα που προκύπτουν, ενώ ελήφθησαν αποφάσεις, κυριάρχησαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζαγορίου την Τετάρτη 20 Μαρτίου, ενώ στα θέματα ημερήσιας διάταξης ελήφθησαν, πλην μιας, ομόφωνες αποφάσεις.

Δεδομένου ότι σε δυο περίπου μήνες θα στηθούν κάλπες, στην παρέμβαση του ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου εξέφρασε την ελπίδα να  οδηγηθεί ο Δήμος Ζαγορίου στις αυτοδιοικητικές εκλογές με πολιτισμένο τρόπο,  χωρίς εντάσεις, προσωπικές επιθέσεις αλλά με αντιπαράθεση ιδεών και προγραμμάτων.

Θετική ήταν η ανταπόκριση τόσο του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου (ο ίδιος μετά από μακρά θητεία στα αυτοδιοικητικά του Ζαγορίου θα είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος) σημειώνοντας ότι στο Ζαγόρι οι εκλογές γίνονταν πάντα σε πολιτισμένο κλίμα, όσο και της ελάσσονος μειοψηφίας Λεωνίδα Τσουμάνη ο οποίος ζήτησε να προκύψει και στην πράξη γιατί είναι κακό, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, να διχαστούν οι πολίτες.

 

Αίσιο τέλος στη διαμάχη για τα «Πάρκα»

Το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων με την 29/2019 απόφασή του δικαίωσε το Δήμο Ζαγορίου στην διαμάχη του με το Ελληνικό Δημόσιο και ειδικότερα για την ακύρωση αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Συντονιστή  Αποκεντρωμένης Διοίκηση Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, σχετικά με το έργο «ΠΑΡΚΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ» (PARKS WITHOUT BORDERS), που είχε ενταχθεί και υλοποιηθεί στα πλαίσια του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Ιταλία 2007 – 2013». Το έργο ανατέθηκε στις 13-3-2013 στην «Κοινοπραξία Πάρκα Χωρίς Σύνορα», μετά από διεθνή διαγωνισμό και με συνολικό προϋπολογισμό 421.910 ευρώ (με ΦΠΑ).

Στην πορεία, όμως, το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφαση 257/3-11-2014 παρέλαβε μέρος των παραδοτέων δεδομένου ότι «η υλοποίηση των δράσεων του έργου δεν ανταποκρίνονται στο σύνολο των προδιαγραφών που είχαν ορισθεί», όπως εισηγήθηκε η Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.

Ουσιαστικά ο Δήμος αρνήθηκε να πληρώσει τον ανάδοχο για παραδοτέα που κρίθηκε ότι δεν υλοποιήθηκαν και αναγνώρισε ποσό προς πληρωμή περίπου 70.000 ευρώ (έχει καταβληθεί μέρος αυτών), ενώ η απαίτηση του αναδόχου ήταν για περίπου 390.000 ευρώ.

Η Κοινοπραξία προσέφυγε κατά των αποφάσεων του Δήμου στην τότε Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτ. Μακεδονίας η οποία και την δικαίωσε ακυρώνοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ξεκίνησε έτσι η δικαστική διαμάχη του Δήμου κατά των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης, με την Κοινοπραξία πάντα παρεμβαίνουσα υπέρ των αποφάσεων της δεύτερης.

Η διαδικασία διήρκεσε περί τα τέσσερα χρόνια πέρασε από διάφορα, διοικητικά και  δικαστικά στάδια δεδομένου ότι μεσολάβησαν αποφάσεις του σημερινού Συντονιστή της Αποκεντρωμένης με τις οποίες δικαιώνονταν η Κοινοπραξία στη διαμάχη με το Δήμο, για να καταλήξει  στην 29/2019 απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων και στην  δικαίωση του Δήμου Ζαγορίου.

Με την παραπάνω απόφαση το  Εφετείο Ιωαννίνων δέχτηκε την προσφυγή του Δήμου και ακύρωσε  την  αριθ. 37355/37203/17-3-2016 απόφαση του Γεν. Γραμματέα (Συντονιστή) Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας  που δικαίωνε την ανάδοχο Κοινοπραξία του έργου «Πάρκα Χωρίς Σύνορα».

Το δικαστήριο  δικαίωσε τον Δήμο Ζαγορίου  καθιστώντας, πλέον, ισχυρή την αριθ. 257/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. με την οποία ο Δήμος δεν δέχτηκε να παραλάβει όλα τα παραδοτέα του έργου.

Το όφελος για το Δήμο και συνολικά για το δημόσιο χρήμα, είτε είναι εθνικοί πόροι, είτε Κοινοτικά κονδύλια, είναι σημαντικό.

Την πολύ καλή δουλειά που έκαναν και την στάση που τήρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου στην υπόθεση αυτή, εξήραν τόσο ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα για την επιτυχή έκβαση, όσο και ο πρώην Δήμαρχος Γαβριήλ Παπαναστασίου.

Τελευταία νέα

“Σαρώνει” και στο Διαδίκτυο ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Π.Ε Πρέβεζας Τάσος Δράκος

Λίγες μέρες πριν τις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών και εντυπωσιάζει, η άνευ προηγουμένου, ανταπόκριση...

Σε ένα μαντρί στα ορεινά της Φωκίδας κρυβόταν ο 38χρονος που σκότωσε τον πατέρα του – Ο βοσκός με το μαντρί τον πέρασε για ληστή...

«Παγωμένη» η κοινωνία της Άρτας παρακολουθεί τις εξελίξεις με τη δολοφονία του άτυχου 65 χρόνου...

Άρτα: Τα πρώτα λόγια μετά τη δολοφονία πατροκτόνου στους αστυνομικούς: Σκότωσα τον πατέρα μου γιατί θα με σκότωνε εκείνος

Κυνικά ομολόγησε στους αστυνομικούς ο 38χρονος από την Αρτα ότι δολοφόνησε τον 65χρονο πατέρα...

Περισσότερα