ΑρχικήΉπειροςΔημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια στο Δήμο Αρταίων

Δημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια στο Δήμο Αρταίων

Δημοσιεύθηκε:

Στο πλαίσιο των δράσεων και των πρωτοβουλιών για την στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ο Δήμος Αρταίων προγραμματίζει την δημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια στο Δήμο Αρταίων.

Το θέμα συζητήθηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, όπου μεταξύ άλλων, τονίστηκε πως στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη της άνοιας και κυρίως η υποστήριξη των πασχόντων δημοτών και κατοίκων του Δήμου (μέσω μη φαρμακευτικών θεραπειών όπως ασκήσεων μνήμης, εργοθεραπείας, γυμναστικής κλπ) και η ψυχοκοινωνική στήριξη των οικογενειών τους, ώστε να προκύψουν συγκεκριμένα θεραπευτικά αποτελέσματα καθώς και η εξοικονόμηση ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων του Δήμου.

Να αναφερθεί ότι στην πόλη της Άρτας σύμφωνα με την τελευταία απογραφή υπάρχουν 10.791 άτομα άνω των 60 ετών και εκτιμάται ότι υπάρχουν 647 άτομα με άνοια (επιπολασμός της άνοιας στην Ελλάδα 6% των ατόμων άνω των 60 ετών).

Η δημιουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού θα γίνει σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, μέλος του οποίου είναι ο Δήμος Αρταίων, καθώς και την εταιρεία Alzheimer Αθηνών, η οποία αναλαμβάνει τη διάθεση νευρολόγου 1-2 φορές το μήνα, για την εξέταση των ασθενών και 1 ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό μια φορά την εβδομάδα, για την υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους.

Επιπλέον, αναλαμβάνει την παροχή υλικού (επιστημονικά έντυπα, οδηγίες κλπ) που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού.

Ο Δήμος θα αναλάβει να ορίσει τους επαγγελματίες υγείας που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να παραχωρήσει το χώρο που θα φιλοξενεί το Συμβουλευτικό Σταθμό.

Αναλαμβάνει επίσης την προβολή του Συμβουλευτικού Σταθμού, ώστε να προσέρχονται και να καταγράφονται οι ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους για να συμμετέχουν στις ημερίδες και τις εκδηλώσεις.

Ακόμα, αναλαμβάνει την ενημέρωση των φροντιστών των ατόμων με άνοια για τη συμβουλευτική υποστήριξη που τους παρέχεται μέσω του Συμβουλευτικού Σταθμού.

Τέλος αναλαμβάνει τη φιλοξενία των επιστημόνων της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών  και των ομιλητών.

Τελευταία νέα

Μία πολύ σημαντική απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις 22 Μαρτίου 2023, η...

Εορτάστηκε και φέτος σε Καναλάκι, Πάργα, η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου

Εορτάστηκε και φέτος σε Καναλάκι, Πάργα, και σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου...

Υποψήφια για τον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της Unesco τα μολύβδινα ελάσματα της Αρχαίας Δωδώνης

Τον Νοέμβριο του 2021, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προϊστορικών...

Ζητείται Υπάλληλος σε φούρνο στο Καναλάκι

Ζητείται υπάλληλος σε φούρνο στο Καναλάκι Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6938626538

Περισσότερα

Μία πολύ σημαντική απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις 22 Μαρτίου 2023, η...
Αρέσει σε %d bloggers: