Σε δύο «στρατόπεδα» όσον αφορά στο θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων έχουν χωριστεί οι Αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Ηπείρου.

Από τη μία, είναι εκείνοι που συμμετέχουν στη διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας, στην οποία προεδρεύει ο Δήμαρχος Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής.

Στόχος της να «τρέξει» τις διαδικασίες που αφορούν το νέο καθεστώς τιμολόγησης στη διαχείριση των σκουπιδιών και για να τον πετύχει, ορίζει ασφυκτικές προθεσμίες για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Από την άλλη, είναι το σύνολο σχεδόν των Δημάρχων του Νομού Ιωαννίνων που εύλογα αντιδρούν στο κάλεσμα του Συνδέσμου για εσπευσμένη συνεδρίαση, εν μέσω εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς σήμερα οι προτεραιότητές τους είναι άλλες και έχουν πιο επείγοντα χαρακτήρα.

Απορρίπτουν λοιπόν σε κοινή επιστολή τους τον ισχυρισμό ότι η τιμολογιακή πολιτική και το τεχνικό πρόγραμμα του Συνδέσμου συνδέονται με τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, όπως ισχυρίζεται η διοίκησή του.

Ασφυκτική προθεσμία
Μέσα στον Απρίλιο θέλει να κάνει τη συνεδρίαση που αφορά στην ψήφιση του κανονισμού τιμολόγησης και του τεχνικού του προγράμματος ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου, σύμφωνα με επιστολή που απηύθυνε ο Πρόεδρός του προς τους Δημάρχους του Νομού Ιωαννίνων.

Σπουδή που προκαλεί εντύπωση καθώς αυτή τη στιγμή αναγκαστικά είναι διαφορετικές οι προτεραιότητες των Δήμων που συμμετέχουν στη μάχη για να εμποδίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Τους ζητάει λοιπόν μέσα σε 30 ημέρες να καταθέσουν τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων επί των δύο σχεδίων επισημαίνοντας πως μετά το πέρας της προθεσμίας το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου θα συγκληθεί για να λάβει αποφάσεις.

Ο Ν. Καλαντζής δικαιολογεί τη «βιασύνη» επικαλούμενος την ανάγκη διαφύλαξης της δημόσιας υγείας εν μέσω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας!

Αντιδρούν οι επτά!
Η επιστολή του Προέδρου του Συνδέσμου προκάλεσε την αντίδραση των Δημάρχων του Νομού Ιωαννίνων, οι οποίοι είναι γνωστό πως θίγονται από την αναπροσαρμογή στα τέλη διαχείρισης των απορριμμάτων.

Έτσι, με επτά υπογραφές (απουσιάζει εκείνη του Δημάρχου Κόνιτσας Ν. Εξάρχου), διαβιβάστηκε από τον Δήμο Ιωαννιτών κοινή επιστολή των Δημάρχων του Νομού προς τον Ν. Καλαντζή με την οποία επισημαίνουν, μεταξύ άλλων,  ότι τόσο σοβαρά θέματα απαιτούν χρόνο και καλύτερες συνθήκες απ’ αυτές που αντιμετωπίζουμε σήμερα δείχνοντας την ενόχλησή τους για τη βιασύνη που διακατέχει τη διοίκηση του Συνδέσμου.

Την επιστολή υπογράφουν οι Δήμαρχοι Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, Μετσόβου Κώστας Τζαφέας και Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.

«Ακατανόητη επιμονή…»
«Η επιμονή σας να προχωρήσετε τη διαδικασία αναπροσαρμογής των τελών σε μία πρωτόγνωρη περίοδο για τη χώρα μας και τους πολίτες είναι ακατανόητη, εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς και περισσότερα ερωτήματα», τονίζουν οι επτά Δήμαρχοι στην επιστολή τους προς τον Νικόλαο Καλαντζή και προσθέτουν: «Ως άνθρωπος που υπηρετεί την αυτοδιοίκηση και δήμαρχος που διαθέτει εμπειρία, γνωρίζετε προφανώς τις δυσκολίες στη λήψη ακόμη και αποφάσεων για τρέχοντα και υπηρεσιακά θέματα είτε δια περιφοράς είτε μέσω τηλεδιάσκεψης. Αντιλαμβάνεστε πως το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση ούτε δια περιφοράς, ούτε μέσω τηλεδιάσκεψης. Απαιτεί εξαντλητικό διάλογο σε κανονική συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων και με απαραίτητη τη δική σας συμμετοχή».

Οι επτά σημειώνουν πως τους προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου δεν αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα αυτής της συζήτησης και επανειλημμένα αγνοεί τις κοινές επιστολές – εκκλήσεις τους, με τις οποίες του είχε εκφραστεί η ανάγκη αναθεώρησης της επίμαχης απόφασης, η οποία επιφέρει μεγάλες αναπροσαρμογές στα ανταποδοτικά τέλη.

Τονίζουν δε με έμφαση πως η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας την οποία εκείνος επικαλείται στην επιστολή του «ουδεμία σχέση έχει με την τιμολογιακή πολιτική και το τεχνικό πρόγραμμα του Αναγκαστικού Συνδέσμου», καθώς για την καθημερινότητα των πολιτών όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων μεριμνούν οι ίδιοι οι Δήμοι.

Εύλογο ερώτημα…
Οι επτά Δήμαρχοι του Ν. Ιωαννίνων προχωρώντας και λίγο παραπέρα, θέτουν ένα εύλογο ερώτημα: Κατά πόσον ισχύει ο πρώτος προϋπολογισμός του Αναγκαστικού Συνδέσμου που ψηφίστηκε πριν μερικές εβδομάδες καθώς δεν έχει εγκριθεί η τιμολογιακή πολιτική και το τεχνικό του πρόγραμμα όπως προκύπτει από την επιστολή Καλαντζή.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, στις αποφάσεις που τους διαβιβάστηκαν αναφέρεται ότι πρόκειται για «σχέδιο τιμολογιακής πολιτικής» όπως και «για σχέδιο τεχνικού προγράμματος έργων» και προσθέτουν με έμφαση: «Αν όντως αυτό ισχύει, γεννάται εύλογα το ερώτημα πώς ψηφίστηκε ο πρώτος προϋπολογισμός του Αναγκαστικού Συνδέσμου.

Είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται για «σχέδιο προϋπολογισμού», καθώς τηρήθηκε όλη η τυπική διαδικασία, όπως η πρόσκληση σε ειδική συνεδρίαση, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής υπήρξε πλήρης σύνδεση της απόφασης έγκρισης του προϋπολογισμού με την τιμολογιακή πολιτική και το πρόγραμμα έργων».

Οι Δήμαρχοι χαρακτηρίζουν τα παραπάνω ως αντίφαση και καταλήγουν στην επιστολή τους καλώντας τον κ. Καλαντζή να αναθεωρήσει τις ασφυκτικές προθεσμίες που προτείνει.

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here