spot_img
ΑρχικήΉπειροςΔυσκολεύει η προσπάθεια διάσωσης της Βιομηχανίας Κρέατος Ηπείρου

Δυσκολεύει η προσπάθεια διάσωσης της Βιομηχανίας Κρέατος Ηπείρου

Δημοσιεύθηκε:

 

Στενεύουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για τη διάσωση της βιομηχανίας αλλαντικών ΒΙΚΗ (Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου), καθώς μία εβδομάδα πριν από την εκδίκαση της αίτησης υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των τραπεζών με πιθανούς επενδυτές.

Μετά τη διακοπή των σχετικών συζητήσεων με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο στις αρχές του έτους, ανάλογη τροπή φαίνεται να παίρνουν οι συζητήσεις και με τον Δημήτρη Βιντζηλαίο της Impala Invest.

Ο τελευταίος εμφανίζεται δυσαρεστημένος με τη στάση που τηρεί η PQH (εκκαθαρίστρια εταιρεία των κόκκινων δανείων της Αγροτικής Τράπεζας), την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κατηγορεί ότι καθυστερεί εσκεμμένα τις συζητήσεις εδώ και δύο μήνες μη χορηγώντας τα απαιτούμενα στοιχεία για το ύψος των απαιτήσεων που έχει από τη ΒΙΚΗ.

Υπενθυμίζεται ότι στην αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων κατά το άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα, που κατέθεσε η ΒΙΚΗ στις 9 Φεβρουαρίου 2018 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αρτας αναφέρει ότι η υποχρέωσή της από δάνειο που είχε λάβει από την Αγροτική Τράπεζα είναι 1,14 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η PQH έχει απαίτηση ύψους 14 εκατ. ευρώ, καθώς φέρεται να διαφωνεί με τον διακανονισμό που είχε γίνει με τον προηγούμενο εκκαθαριστή.

Σύμφωνα με την ίδια αίτηση, οι συνολικές υποχρεώσεις της στις 31 Δεκεμβρίου 2017 ανέρχονταν σε περίπου 45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27,26 εκατ. ευρώ αφορούσαν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Κυριότερος πιστωτής της ΒΙΚΗ είναι η Τράπεζα Πειραιώς, με τις απαιτήσεις της να ανέρχονται συνολικά σε περίπου 26,4 εκατ. ευρώ.

Η ΒΙΚΗ, μέχρι και τις 11 Μαΐου 2018, οπότε έχει οριστεί να εκδικασθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αρτας η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα, βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της, καθώς με την κατάθεση της εν λόγω αίτησης εκδόθηκε και η σχετική προσωρινή διαταγή αναστολής αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης εις βάρος της. Τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 11 Μαΐου 2018; Η εταιρεία κατά πάσα πιθανότητα θα βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου και για τέσσερις μήνες το μέγιστο. Εάν βρεθεί τότε ο περίφημος «λευκός ιππότης», κάτι που σήμερα φαίνεται αρκετά δύσκολο, θα υπάρχει αυτό το χρονικό περιθώριο. Σε διαφορετική περίπτωση, η εταιρεία που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε βασικό συντελεστή της οικονομίας της Αρτας και της Ηπείρου γενικότερα θα έχει μόνο μερικούς μήνες ζωής ακόμη.Την ίδια ώρα, σε καθεστώς προσωρινής προστασίας βρίσκεται και η θυγατρική της ΒΙΚΗ, η εταιρεία παρασκευής ζωοτροφών LAKY. Αν και στις 17 Απριλίου το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση προληπτικών μέτρων που είχε καταθέσει, προκειμένου να προστατευθεί από σειρά πιστωτών, στις 23 Απριλίου 2018 εκδόθηκε προσωρινή διαταγή με την οποία αναστέλλονται μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος της LAKY και ατομικές διώξεις, ενώ αναστέλλονται και ενέργειες διακοπής ηλεκτροδότησης του εργοστασίου της. Η εν λόγω προσωρινή διαταγή ισχύει έως τις 8 Ιουνίου 2018, οπότε έχει οριστεί να εκδικασθεί η κύρια αίτηση.

Πηγή-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τελευταία νέα

Θρήνος για το τρίχρονο αγόρι – Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά το φρικτό τροχαίο με τους 3 νεκρούς

Βίντεο ντοκουμέντο καταγράφει τις πρώτες στιγμές μετά το θανατηφόρο τροχαίο που σημειώθηκε αργά χθες...

Ήπειρος: Τα αγριογούρουνα.. αλωνίζουν σε χωριά και δρόμους!!

ίντεο με αγριογούρουνα να… βολτάρουν στους δρόμους και τις πλατείες χωριών της Ηπείρου, ακόμη...

Κακοκαιρία Elias: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι έως την Πέμπτη

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, θα προκαλέσει το σύστημα κακοκαιρίας Elias σύμφωνα με το...

Περισσότερα

Κακοκαιρία Elias: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι έως την Πέμπτη

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, θα προκαλέσει το σύστημα κακοκαιρίας Elias σύμφωνα με το...