«Πόλη αλιέων» χαρακτήρισε την Πρέβεζα ο Γραμματέας του Συλλόγου Ελεύθερων Αλιέων Δήμου Πρέβεζας Παναγιώτης Μπούκουρας κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτήριων του μνημείου που είναι αφιερωμένο στους Πρεβεζάνους Ψαράδες που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή απόγευμα στον Παντοκράτορα Πρέβεζας, στο ύψος του αλιευτικού Καταφυγίου.

Ο κ. Μπούκουρας ευχαρίστησε τον κ. Βλάχο, που φιλοτέχνησε το έργο και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς και στην ανάγκη να στηριχθούν από την πολιτεία

Οι κάτοικοί της Πρέβεζας είναι συνδεδεμένοι με τη θάλασσα και τη ναυτοσύνη συνεχίζοντας μια μακραίωνη παράδοση και οι ψαράδες του Αμβρακικού και του Ιονίου είναι παντού γνωστοί. Στην Πρέβεζα αρχικά ο πλούτος ήρθε από τη θάλασσα.

Καράβια ναυπηγούνταν και εμπορεύματα συγκεντρώνονταν από τα Γιάννενα και τη Θεσσαλία ως την Τεργέστη και την Αυστρία. Σήμερα οι Πρεβεζάνοι εξακολουθούν να ψαρεύουν και αυτό δείχνει και το αλιευτικό καταφύγιο του Παντοκράτορα στο το οποίο εξυπηρετεί σκάφη της παράκτιας αλιείας

Ο κ. Βλάχος εξήγησε ότι το μνημείο είναι φτιαγμένο από ένα παλιό σκάφος με το όνομα «Αγ. Ιωάννης» ιδιοκτησίας του κ. Σολδάτου που ήταν για καταστροφή.

«Το φτιάξαμε, το μετατρέψαμε, πήραμε και το κατάρτι του συγχωρεμένου του Μπούκουρα και το βάλαμε επάνω και στήσαμε ένα σκάφος παραδοσιακό.

Φτιάξαμε τις πέτρες έτσι ώστε να φαίνονται σαν κύματα για να μπορέσει να στηριχθεί» είπε ο κ. Βλάχος και πρόσθεσε ότι του δόθηκε το όνομα του Αγ. Νικολάου του προστάτη των ναυτικών .

Το μνημείο στήθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Παντοκράτορα» και του Συλλόγου Ελεύθερων Αλιέων Δήμου Πρέβεζας και την Κυριακή το απόγευμα μετά αποκαλυπτήρια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Πρέβεζας Χρυσόστομο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here