Η συρρίκνωση του αριθμού των μαθητών στα δημόσια σχολεία, που είναι χαρακτηρισμένα ως ελληνικά, στην Αλβανία,   δεν έχει σχέση με τις δημογραφικές εξελίξεις.

Η χρόνια ελλειπή φροντίδα για τις σχολικές υποδομές, η μη κατάρτιση κατάλληλου εκπαιδευτικού προσωπικού, η εγκατάλειψη της παιδείας στην ύπαιθρο και την περιφέρεια, η υστέρηση στο πεδίο των σχολικών εγχειριδίων αποτελούν λόγους ουσιαστικούς της μείωσης των μαθητών στα δημόσια σχολεία,  που απευθύνονται στις κοινότητες των Ελλήνων, έστω στις περιοχές που το κράτος αναγνωρίζει ως τέτοιες. Στο εννιάχρονο σχολείο Μεσοποτάμου, του δήμου Φοινικαίων, ξεκίνησαν τα μαθήματα.

Η τελετή έναρξης του σχολικού έτους έγινε παρουσία του δημάρχου Φοινίκης Λεωνίδα Χρήστου και του βουλευτή της περιοχής Ανδρέα Μαρτου.

Οι κ. Μάρτος και Χρήστου προσέφεραν, συμβολικά, δωρεάν βιβλία στους μαθητές 1ης έως 4ης τάξης δημοτικού.

Στη Δερβιτσλανη, κατά την ομιλία της, η διευθύντρια του σχολείου Μαρινέλλα Λίτση, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της συνεχούς παρουσίας των γονέων στην εκπαιδευτική κοινότητα, τονίζοντας πως είναι μέλημα όλων η πρόοδος των παιδιών.

Εν συνεχεία ευχαρίστησε θερμά τον κοινωφελή σύλλογο «Εστία Δερόπολης» για την προσφορά ολοκαίνουργιων καρεκλών στις τάξεις του Μεσαίου (Λυκείου) και το δήμο Δερόπολης, για την περάτωση των έργων συντήρησης του σχολικού κτηρίου.

Στην έναρξη της σχολικής χρονιάς  στο εννιάχρονο σχολείο Βουλιαριτών παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Δρόπολης Αχιλλέας Ντέτσικας και ο περιφερειάρχης Αργυροκάστρου Astrit Aliaj.

 

 

katoci.blogspot.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ