Η τεσσαρακοστή έβδομη επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στα Ιωάννινα σημαδεύτηκε από επεισόδια, όταν μέλη του Εργατικού Κέντρου, σωματείων και φοιτητές προσέγγισαν στις πέντε το απόγευμα το Μνημείο Ηρώων Πολυτεχνείου για κατάθεση στεφάνων και πορεία, παρά την αστυνομική απαγόρευση.

Ακολούθησαν συμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις, επέμβαση δυνάμεων των ΜΑΤ με χρήση γκλομπς και κροτίδων κρότου – λάμψης, ενώ υπήρξαν 95 προσαγωγές, εκ των οποίων 23 μετατράπηκαν σε συλλήψεις με τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, βίας κατά υπαλλήλων, σωματικής βλάβης, διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και παραβάσεις περί όπλων.

Νωρίς το πρωί, με εντολή εισαγγελέα οι 23 συλληφθέντες, αφέθηκαν ελεύθεροι αφού παρεκάμφθη η διαδικασία του αυτοφώρου και θα οριστεί τακτική δικάσιμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες συνολικά επτά άτομα τραυματίστηκαν εκ των οποίων για δύο φοιτητές κλήθηκε ασθενοφόρο για τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο, ενώ ελαφρά τραυματισμένοι είναι δύο αστυνομικοί.

Σε επτά προσαγωγές διαδηλωτών που μετείχαν στη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο, στις 4 το απόγευμα στην πλατεία Δημαρχείου της Ηγουμενίτσας, προχώρησε η τοπική αστυνομία. Στην πλατεία ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα πολιτικών φορέων και οργανώσεων είχαν συγκεντρωθεί περίπου 30 άτομα.

Όταν ξεκίνησαν πορεία, η αστυνομία επενέβη και προχώρησε σε 7 προσαγωγές διαδηλωτών, στους οποίους βεβαίωσε ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα για συμμετοχή σε συνάθροιση.

Συνολικά σε Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα, συνελήφθησαν 23 άτομα, προσήχθησαν 79 και επιβλήθηκαν 44 διοικητικά πρόστιμα.

Για γεγονότα αστυνομικής βίας και καταστολής που εκτυλίχθηκαν στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου κάνει λόγο η Τοπική Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «οι μηχανισμοί καταστολής του αστικού κράτους επιτέθηκαν απρόκλητα στην συγκέντρωση ξυλοκοπώντας αδιακρίτως με στόχο την διάλυσή της», ενώ σημειώνει πως «το παραμύθι της κυβερνητικής προπαγάνδας, πως δήθεν η απαγόρευση έγινε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, κατέρρευσε με πάταγο από τους ίδιους, καθώς οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν σε ένα κελί και στοιβάχτηκαν σε ένα χώρο που δεν ξεπερνούσε τα 10 τετραγωνικά μέτρα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here