Το γύρο του κόσμου κάνει τις τελευταίες ημέρες η επιτυχία ενός νεαρού Γιαννιώτη επιστήμονα και start upper, ο οποίος, αφού δημιούργησε με το συνέταιρό του μία πρότυπη εταιρεία τεχνολογίας, κατάφερε να την πουλήσει σε κινεζικό κολοσσό έναντι του αστρονομικού ποσού των 103.000.000 δολαρίων!

Ο λόγος για τον Κώστα Τζούμα, ο οποίος με τη συμφωνία αυτή γίνεται πρωτοσέλιδο αυτήν την περίοδο στα πιο έγκυρα επιστημονικά περιοδικά του κόσμου, κάνοντας περήφανη την πόλη που τον γέννησε.

Γιάννενα – Βερολίνο

Γεννήθηκε στα Γιάννενα, τελείωσε με άριστα το 4ο Λύκειο, έδωσε πανελλήνιες και εισήχθη στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ακολούθησαν διδακτορικές σπουδές σε πανεπιστήμιο της Δανίας και, στη συνέχεια, ο 33χρονος σήμερα Κώστας Τζούμας βρέθηκε στο Βερολίνο για μεταδιδακτορικό στο τοπικό Πολυτεχνείο.

Εκεί ίδρυσε μαζί με τον Stephan Ewen τη νεοφυή εταιρεία «data Artisans», η οποία ειδικεύεται στην επεξεργασία δεδομένων μεγάλου όγκου σε επιχειρήσεις μέσω της τεχνολογίας «Apache Flink».

Η συγκεκριμένη πρότυπη πλατφόρμα κέντρισε εν τέλει το ενδιαφέρον του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού «Alibaba», ο οποίος προχώρησε στην εξαγορά της καταβάλλοντας το ποσό των 103 εκατ. δολαρίων (90 εκατ. ευρώ).

Η συνεργασία με την «Alibaba», βασικό ανταγωνιστή του έτερου αμερικανικού κολοσσού «Amazon», ξεκίνησε από το 2016, ενώ με την εξαγορά οι δύο εταιρείες αναμένεται να ενισχύσουν τη συνεισφορά τους στο «Αpache Flink» αλλά και ευρύτερα στις ανοιχτές πηγές δεδομένων (Big Data). Όλα είναι δυνατά…

Η περίπτωση του Γιαννιώτη επιστήμονα Κώστα Τζούμα δεν είναι η μοναδική. Αρκετοί συμπατριώτες μας τα τελευταία χρόνια, φεύγοντας στο εξωτερικό, έχουν καταφέρει να διακριθούν στους κλάδους τους οποίους επέλεξαν να υπηρετήσουν.

Ωστόσο, αποδεικνύει ότι, όταν κάποιος κυνηγάει το όνειρό του, με σκληρή δουλειά, υπομονή και επιμονή μπορεί να τα καταφέρει και να του δώσει τελικά σάρκα και οστά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here