Σε αύξηση παραγωγής και αποθεμάτων στοχεύει για το 2019 η Energean

Την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής και των αποθεμάτων της θέτει ως στόχους  για το 2019 η Energean, σύμφωνα την Επενδυτική και Επιχειρησιακή Ενημέρωση  (Trading and Operational Update) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η προηγούμενη  χρονιά έκλεισε με μέση ημερήσια παραγωγή στις 4.053 βαρέλια από τα κοιτάσματα  του Πρίνου και του Βόρειου Πρίνου, ενώ ο προγραμματισμός για το 2019 προβλέπει  την εκτέλεση συνολικά έξι γεωτρήσεων στο Ισραήλ και στην Ελλάδα.

Σχολιάζοντας την πορεία της Energean το 2018 και τις προδιαγραφόμενες για το  2019 εξελίξεις, ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε τα εξής:  “Το 2018 ήταν μία πολύ επιτυχημένη χρονιά για την Energean.

Αυξήσαμε τα έσοδά  μας κατά 56%, μειώνοντας παράλληλα κατά 29% το κόστος παραγωγής. Ακόμη,  πετύχαμε σημαντική πρόοδο στα προγράμματα ανάπτυξης της εταιρείας και  μετατρέψαμε σημαντικές ποσότητες πόρων σε αποθέματα υδρογονανθράκων.

Προχωρούμε με βάση τον προγραμματισμό για εφοδιασμό της ισραηλινής αγοράς με  αέριο από το πρώτο τρίμηνο του 2021 και έχουμε ήδη διασφαλίσει μελλοντικά έσοδα  12,9 δισεκ. δολαρίων με τη συμβολαιοποίηση 4,6 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου  ετησίως.

Αναμένουμε τη συνέχιση του θετικού για την Energean momentum και το  2019, έτος κατά το οποίο θα εκτελεστούν τουλάχιστον έξι γεωτρήσεις στο Ισραήλ και  την Ελλάδα, με στόχο σημαντικές αυξήσεις στα αποθέματα και την παραγωγή μας.

Ειδικά για το Ισραήλ, διαπιστώνουμε αυξανόμενη ζήτηση για το φυσικό μας αέριο και  στόχος μας είναι να διαθέσουμε μεσοπρόθεσμα την πλεονάζουσα δυναμικότητα των  3,4 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως που διαθέτει το FPSO μας.

Παράλληλα,  συνεχίζουμε να στοχεύουμε σε επενδύσεις προστιθέμενης αξίας στη Μεσόγειο, με  στόχο να συνεχίσουμε στους ρυθμούς ανάπτυξης που πετύχαμε την προηγούμενη  δεκαετία.”

Ειδικότερα, η Energean, η μετοχή της οποίας έχει ενταχθεί στον δείκτη FTSE 250 της  Κύριας Αγοράς του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSE: ENOG) και η οποία είναι  εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (TASE: אנאג ,(δημοσιοποίησε  σήμερα την Επενδυτική και Επιχειρησιακή Ενημέρωση (Trading and Operational  Update) για το 2018 και τις εκτιμήσεις της για τη νέα χρονιά.

Τα βασικότερα σημεία είναι τα εξής:    Ισραήλ  Το πρόγραμμα ανάπτυξης των κοιτασμάτων Karish και Tanin προχωρεί με βάση τον  προγραμματισμό για την προμήθεια της ισραηλινής αγοράς με φυσικό αέριο από το  πρώτο τρίμηνο του 2021.

Επόμενη σημαντική εξέλιξη θα είναι η μετακίνηση του  γεωτρυπάνου Stena Drillship στο Ισραήλ τον Φεβρουάριο για την έναρξη της  γεώτρησης Karish North τον Μάρτιο.  Με την συγκεκριμένη γεώτρηση, η Energean στοχεύει απευθείας σε 36 δισεκ. κυβικά  μέτρα (1,3 τρισεκ, κυβικά πόδια) φυσικού αερίου και σε 16 εκατ. βαρέλια ελαφρών  ρευστών υδρογονανθράκων με 69% ποσοστό γεωλογικής επιτυχίας.

Παράλληλα, με  τη συγκεκριμένη γεώτρηση, εκτιμάται ότι θα ελεγχθεί και η δομή Karish East όπου ο  στόχος είναι 14,3 δισεκ. κυβικά μέτρα (0,51 τρισεκ. κυβικά πόδια) φυσικού αερίου και  7,5 εκατ. βαρέλια ρευστών υδρογονανθράκων με 70% πιθανότητες γεωλογικής  επιτυχίας.

Επιπλέον μέσα στο έτος, η Energean θα πραγματοποιήσει τρεις γεωτρήσεις  ανάπτυξης στο Karish, όπου μαζί με το κοίτασμα Tanin έχουν διαπιστωθεί συνολικά  67 δισεκ. κυβικά μέτρα (2,4 τρισεκ. κυβικά πόδια) φυσικού αερίου και 32,8 εκατ.  βαρέλια ρευστών υδρογονανθράκων.

Οι συγκεκριμένες γεωτρήσεις έχουν και  ερευνητική πλευρά, με στόχο την ανακάλυψη 13,6 δισεκ. κυβικά μέτρα (0,48 τρισεκ.  κυβικά πόδια) φυσικού αερίου και 7 εκατ. βαρέλια ελαφρών ρευστών  υδρογονανθράκων με 61% πιθανότητες επιτυχίες.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει πλέον 13 υπογεγραμμένα συμβόλαια για συνολικά 4,6  δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και στοχεύει, πλέον, στην διάθεση και  της πλεονάζουσας δυναμικότητας της τάξης των 3,4 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως  από την Πλωτή Μονάδα Παραγωγής, Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης (FPSO), η  κατασκευή της οποίας, παράλληλα με τις απαραίτητες εργασίες στην ακτή του Dor  στο Ισραήλ, έχει ήδη ξεκινήσει σε ναυπηγεία της Κίνας και της Σιγκαπούρης.

 Ελλάδα  
Στην Ελλάδα, η Energean πέτυχε αύξηση παραγωγής κατά 45% σε ετήσια βάση, στα  4.053 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, αύξηση εσόδων κατά 56%, στα 90,3 εκατ.  δολάρια, καθώς και μείωση του κόστους παραγωγής κατά 29%, στα 17,6 δολάρια  ανά βαρέλι.

Το δ΄ τρίμηνο της χρονιάς ήταν το έκτο συνεχόμενο με αύξηση  παραγωγής, η οποία έφτασε τα 4.573 βαρέλια ημερησίως.

Η πρώτη οριζόντια γεώτρηση στο κοίτασμα Έψιλον θα τεθεί σε παραγωγή μέσα στο  πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ η εταιρεία προγραμματίζει τουλάχιστον ακόμη δύο  γεωτρήσεις εντός του έτους, με το ιδιόκτητο γεωτρύπανο Energean Force.

Η πρώτη  εκτίμηση για την παραγωγή της φετινής χρονιάς είναι ότι θα κινηθεί μεταξύ 5.000 και  6.000 βαρελιών ημερησίως, ενώ η εταιρεία διατηρεί τον στόχο των 10.000 βαρελιών  ημερησίως για το 2021.

Επίσης η Energean κατέθεσε την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών  Επιπτώσεων για την ανάπτυξη του κοιτάσματος του Κατακόλου και αναμένει τη λήψη  των απαιτούμενων εγκρίσεων για να κρίνει εάν θα προχωρήσει στη λήψη της Τελικής  Επενδυτικής Απόφασης.

Στο ερευνητικό πεδίο, η Energean μετέχει με 40% στις χερσαίες παραχωρήσεις των  Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας, όπου Operator είναι η ισπανική Repsol.

Το  2018 προχώρησε η σεισμική έρευνα στην περιοχή των Ιωαννίνων και αναμένεται να  ολοκληρωθεί φέτος, χρονιά κατά την οποία αναμένεται να ξεκινήσει και η σεισμική  έρευνα στην Αιτωλοακαρνανία

Μαυροβούνιο
Η εταιρεία προετοιμάζεται για την έναρξη σεισμικής έρευνας τριών διαστάσεων στα
δύο θαλάσσια οικόπεδα που διαθέτει σε έκταση 338 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Νέες αγορές
Η Energean, συνεπής με τη στρατηγική της, εξετάζει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στη
Μεσόγειο με γνώμονα την προσθήκη αξίας για τους μετόχους της.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι πληροφορίες που παρέχονται σήμερα από την εταιρεία δεν
είναι οριστικές και είναι πιθανό να αναθεωρηθούν.

Η αναλυτική Επενδυτική και Επιχειρησιακή Ενημέρωση έχει αναρτηθεί εδώ (στα αγγλικά). Η Energean έχει
προγραμματίσει να ανακοινώσει τα προσωρινά αναλυτικά αποτελέσματα για το 2018
στις 21 Μαρτίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here