spot_img
ΑρχικήΉπειροςΕντολή για διακοπή των εργασιών στις αυθαίρετες οικοδομές του εφοπλιστή Λαιμού στο...

Εντολή για διακοπή των εργασιών στις αυθαίρετες οικοδομές του εφοπλιστή Λαιμού στο Μεγάλο Πάπιγκο

Δημοσιεύθηκε:

Με προσωρινή διαταγή της Προέδρου του Α΄ Θερινού Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας διατάχθηκε η αναστολή εκτέλεσης των οικοδομικών αδειών των οικοδομών που κατασκευάζονται έξω από τον οικισμό του Μεγάλου Πάπιγκου και εντός του Πυρήνα Βίκου του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Η απόφαση αφορά τις οικοδομικές εργασίες για την ανέγερση δύο διώροφων κατοικιών, συνολικού εμβαδού περίπου 700 τετραγωνικών μέτρων, από τον εφοπλιστή Αντώνη Λαιμό. Όπως είχαν καταγγείλει εδώ και 16 μήνες έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις, για την εξυπηρέτηση της οικοδομικής δραστηριότητας είχε συντελεστεί παράνομη παραβίαση των ορίων του παραδοσιακού οικισμού του Μεγάλου Πάπιγκου και του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου («Ξεχειλώνουν» το Πάπιγκο για χάρη ενός εφοπλιστή, « Εφ.Συν.», 10/6/2022).

Η Υπηρεσία Δόμησης Ιωαννίνων εξέδωσε ήδη χθες (13/7) σχετικό σήμα για τη διακοπή των εκτελούμενων εργασιών που, ωστόσο, μέχρι σήμερα το πρωί συνεχίζονται κανονικά. Ετσι, αναμένεται η επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι η προσωρινή διαταγή εκδίδεται έπειτα από πέντε αναβολές της εκδίκασης προσφυγής στο ΣτΕ κατά της αδειοδότησης των περιβαλλοντικών οργανώσεων «Καλλιστώ», «Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης» και «Ροή», που κατατέθηκε στις 9 Μαρτίου 2022. Πλέον, η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 27 Σεπτεμβρίου. Ομως, οι διαδοχικές αναβολές της εκδίκασης λειτούργησαν ευεργετικά, καθώς τα έργα της οικοδομής βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή τους.

Εντωμεταξύ, αυξάνονται οι αντιδράσεις απέναντι στις προσπάθειες διεύρυνσης των ορίων του οικισμού του Μεγάλου Πάπιγκου και οικοπεδοποίησης των σχετικών εκτάσεων, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του με πολλαπλά καθεστώτα προστατευόμενου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν, μεταξύ άλλων, συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές, ενώ ομάδα κατοίκων του έχει προβεί σε νομικές ενέργειες κατά των ιδιοκτητών και των έργων. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται μέσω της πλατφόρμας AVAAZ:

«Πρόκειται για έναν αγώνα κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων , που αφορά ευρύτερα την προστασία και διαφύλαξη των τελευταίων θυλάκων φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της ορεινής Ελλάδας, παγκοσμίου ενδιαφέροντος (αφού αναμένεται η ένταξη στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομίας UNESCO), ώστε να παραδοθούν αλώβητοι στις επόμενες γενιές», επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ.

Τελευταία νέα

Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία του Σπύρου Ριζόπουλου στην Άρτα. 

Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία του ΣπύρουΡιζόπουλου στην Άρτα. Η εκδήλωση...

Συνέντευξη του Θωμά Ρίζου υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου με το συνδυασμό «ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ – Τόπος να Ζεις»

Μία ευχάριστη και ενδιαφέρουσα συνέντευξη είχε το Artinos.gr με τον Θωμά Ρίζο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος...

ΜΑΡΙΟΣ ΤΣΙΡΚΑΣ Υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος: Η Ήπειρος μπορεί να χωρέσει τα όνειρα όλων μας

Στις 8 Οκτωβρίου ψηφίζουμε Κοινό των Ηπειρωτών με επικεφαλής τον Γιάννη Στέφο. Για να...

Συνάντηση Δημάρχου Πάργας με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές Ashud Ahmed και τον Md Khaled πληρεξούσιο ΥπουργόΣυνάντηση Δημάρχου Πάργας 

Με πρωτοβουλία του  Δήμαρχου Πάργας Νίκου Ζαχαριά πραγματοποιήθηκε στην Πάργα συνάντηση  με τον Πρέσβη της Λαϊκής...

Περισσότερα