Το αναστυλωμένο γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα, το οποίο κατέρρευσε πριν από πέντε χρόνια, επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στη συνέχεια μετέβη στην Κέρκυρα. Το μεγαλύτερο τοξωτό πέτρινο γεφύρι των Βαλκανίων γεφύρωνε επί 150 χρόνια τις δύο όχθες του Άραχθου, του πιο χειμαρρώδους ποταμού της Ελλάδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για θαύμα της πολιτιστικής κληρονομιάς και επέδωσε τα εύσημα σε όλους όσοι συνεργάστηκαν για την ανακατασκευή του. Ο πρωθυπουργός, μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο και τον γ.γ. του υπουργείου Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, ενημερώθηκαν για το πώς εξελίχθηκε η πορεία ανακατασκευής του γεφυριού και τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν.

«Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την Ήπειρο, μια σπουδαία ημέρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι εδώ στο Γεφύρι της Πλάκας, το οποίο ξαναστέκεται αγέρωχο πάνω από τον ποταμό Άραχθο, ανακατασκευασμένο, ακριβώς όπως το έφτιαξε ο μάστορας Μπέκας τον 19ο αιώνα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη όλους τους συντελεστές, καθώς και την περιφέρεια για τη συνδρομή της.

Πρόκειται για ένα γεφύρι ιστορικό, «το μεγαλύτερο τοξωτό γεφύρι των Βαλκανίων, ταυτισμένο με την ιστορία αυτού του τόπου, ταυτισμένο με δύσκολες εποχές στην σύγχρονη νεοελληνική ιστορία, ένα γεφύρι που ξαναφτιάχτηκε όπως είχε φτιαχτεί, πιο στέρεο όμως, για να μπορέσει να αντέξει τα ορμητικά νερά του Άραχθου και να μπορέσει να στέκει πάντα όπως και σήμερα, περήφανο, όρθιο μια παρακαταθήκη στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Είναι ένα έργο, το οποίο ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και θέλω πάντα να αποδίδω τα εύσημα σε όλους, όσοι δούλεψαν πολύ σκληρά, για να μπορέσει σήμερα να ολοκληρωθεί, να παραδοθεί και επίσημα εντός του επόμενου μήνα, για να μπορέσουν και πάλι, να το απολαμβάνουν και πάλι όλοι οι επισκέπτες αλλά φυσικά και οι κάτοικοι της περιοχής, η ιστορία της οποίας είναι ταυτισμένη με το γεφύρι της Πλάκας», συμπλήρωσε.

Στον Πρωθυπουργό τέθηκε το ζήτημα της αναστήλωσης του επίσης ιστορικού γεφυριού του Κοράκου στον Αχελώο στο φυσικό σύνορο της Άρτας με την Καρδίτσα. Ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε θετικά, γεγονός που ικανοποίησε τόσο τον περιφαρειάρχη, o οποίος το έθεσε, όσο και τη διανομαρχιακή επιτροπή Άρτας-Καρδίτσας για την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου.

 

Ρεπορτάζ: Δ. Γκάτσιος
Πηγές: ΕΡΤ1 (Ρεπορτάζ: Δ. Γκάτσιος), ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here