Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου, σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 270 εκατ. ευρώ, για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, σε χιλιάδες νοικοκυριά, 34 ελληνικών πόλεων, μετά την έγκριση του Προγράμματος Ανάπτυξης 2020-2024 από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας…
1. Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ προβλέπει την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου αρχικά στις ακόλουθες 34 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας μεταξυ των οποίων και των τεσσάρων πόλεων της Ηπείρου, Άρτα, Ιωάννινα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.
2. Την κατασκευή συνολικά 1.830 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου.
3. Τουλάχιστον 57.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών).
Ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ για την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια επεκτείνεται μέχρι το 2036, προβλέποντας περισσότερες από 170.000 συνδέσεις καταναλωτών και επενδύσεις άνω των 470 εκατ. ευρώ.
Τα δίκτυα της εταιρείας έχουν σχεδιαστεί αξιοποιώντας τις δυνατότητες εναλλακτικής τροφοδοσίας προκειμένου το φυσικό αέριο να φθάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της χώρας με ασφάλεια και αξιοπιστία. Η ανάπτυξη των δικτύων θα δρομολογηθεί με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο και στις πιο αυστηρές προδιαγραφές, ώστε τα δίκτυα διανομής στις πόλεις να είναι απόλυτα ασφαλή, χωρίς κανένα κίνδυνο και χωρίς εκπομπές.
Μάλιστα, η εταιρεία πρωτοπορεί, αναπτύσσοντας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα υποδομές φυσικού αερίου μέσω των έργων μικρής κλίμακας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Small Scale LNG) σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ και τους αρμόδιους φορείς. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσει να γίνει η τροφοδότηση των πόλεων της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας νωρίτερα σε σχέση με τον χρόνο άφιξης του φυσικού αερίου με αγωγό.
Ταυτόχρονα, η ΔΕΔΑ επενδύει σε καινοτόμες τεχνολογίες προκειμένου να εξασφαλίσει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο διαφάνειας, αξιοπιστίας και εξυπηρέτησης στους καταναλωτές. Είναι ο μοναδικός διαχειριστής διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα που τοποθετεί αποκλειστικά “έξυπνους” μετρητές σε όλους τους καταναλωτές οι οποίοι τροφοδοτούνται από τα δίκτυά τους. Με τους μετρητές αυτούς, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή και με ακρίβεια, μέσω ηλεκτρονικής ένδειξης πάνω στον μετρητή, την κατανάλωση φυσικού αερίου σε πραγματικό χρόνο.
(Με πληροφορίες από Αθήνα 9,84)