Υπομονή λίγους μήνες θα πρέπει να κάνουν οι Ηπειρώτες που στον προηγούμενο κύκλο του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» έμειναν εκτός προγράμματος, αφού πρωταρχικό ρόλο έπαιζε η ταχύτητα (!) στην υποβολή των αιτήσεων και όχι κριτήρια, όπως το εισόδημα, η παλαιότητα του προτεινόμενου κτιρίου κλπ.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος φαίνεται πως αντιλήφθηκε τον λάθος σχεδιασμό και στο νέο κύκλο που αναμένεται να προκηρυχθεί στα τέλη του καλοκαιριού, τα κριτήρια θα είναι διαφοροποιημένα και θα λαμβάνονται υπόψιν εκτός από τα εισοδηματικά και οι κλιματολογικές συνθήκες, κάτι που αναμένεται να ευνοήσει ιδιαίτερα την Ήπειρο κι έτσι θα ενταχθούν περισσότερα νοικοκυριά στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στον προηγούμενο κύκλο ήταν έντονες από πολίτες και φορείς, ενώ ο «Πρωινός Λόγος» από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει τις αστοχίες του προγράμματος, αφού για να ενταχθεί κανείς στο «Εξοικονομώ» θα έπρεπε να τον βοηθήσουν η τύχη, η… ταχύτητα του ίντερνετ και τα γρήγορα αντανακλαστικά του μηχανικού με τον οποίο συνεργάζεται.

Με ποιοτικά κριτήρια…
Σύμφωνα με εξαγγελίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος το νέο πρόγραμμα θα προτεραιοποιεί τις αιτήσεις με ποιοτικά κριτήρια που θα περιλαμβάνουν τον βαθμό βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε περιοχή, εισοδηματικά κριτήρια κ.α.

Σε ό,τι αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες θα αξιοποιηθεί η προεργασία που έχει γίνει από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τον καθορισμό του επιδόματος θέρμανσης, που ήδη χρησιμοποιείται.

Στόχος σύμφωνα με τον υπουργό Κ. Σκρέκα είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων άνω των 3 δισ. ευρώ στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων την επόμενη 5ετία, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

36.369 νοικοκυριά στον προηγούμενο κύκλο
Εκτός λοιπόν από το νέο κύκλο του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που θα προκηρυχθεί στο τέλος καλοκαιριού, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσει η ένταξη των νοικοκυριών που υπέβαλαν αιτήσεις στο προηγούμενο πρόγραμμα και εγκρίθηκαν, έτσι ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η δανειοδότηση και η εκτέλεση των εργασιών.

Συνολικά εντάχθηκαν 36.369 νοικοκυριά με αιτήσεις προϋπολογισμού 737,8 εκατ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι ήδη από τις αρχές Μαρτίου «τρέχει» η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος.

Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα»
Μέσα στο 2021 θα προχωρήσει και το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου (όπως σχολεία, νοσοκομεία και αθλητικά κέντρα κ.α.), για το οποίο, ως γνωστόν, υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 375 εκατ. ευρώ.
Στόχος του «ΗΛΕΚΤΡΑ» είναι να εξοικονομηθούν 230.000 MWh την επόμενη πενταετία, γεγονός που θα μειώσει δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στον ευρύτερο στόχο που έχει τεθεί για ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας μέσω της αναβάθμισης 600.000 κτισμάτων, δημόσιων και ιδιωτικών, έως το τέλος της δεκαετίας.

Για τα καταλύματα
Παράλληλα, προωθείται και ειδικό πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρών και πολύ μικρών τουριστικών επιχειρήσεων, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού σε επόμενη φάση εφόσον εξασφαλιστούν οι πόροι, ενδέχεται να προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here