Μια φωλιά θαλάσσιας χελώνας “εντόπισαν” στην παραλία Λυγιάς – Χειμαδιού οι άνθρωποι του παραλιακού καφέ Νalu και την σήμαναν εφιστώντας την προσοχή των λουόμενων και των περαστικών.

Τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος “Αρχέλων” πραγματοποιεί στις ακτές της Πρέβεζας, ερευνητικό πρόγραμμα τοποθετώντας και ειδικές συσκευές για την καταγραφή της θερμοκρασίας στις φωλιές προκειμένου να “χαρτογραφηθεί” η αναλογία μεταξύ αρσενικών και θηλυκών χελωνών.

Σύμφωνα με τον Αρχέλων, από το εύρος των θερμοκρασιών μέσα σε κάθε φωλιά προκύπτει και η αναλογία αρσενικών/ θηλυκών νεοσσών που είναι διαφορετική στις διάφορες περιοχές ωοτοκίας της Ελλάδας.

Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες στη φωλιά η αναλογία κλίνει προς τα αρσενικά χελωνάκια, ενώ υψηλότερες θερμοκρασίες ευνοούν την εκκόλαψη περισσότερων θηλυκών νεοσσών.

Να θυμίσουμε πως στην ακτογραμμή από την Καστροσυκιά έως τον Μύτικα έχουν καταγραφεί τα τελευταία 4 καλοκαίρια πάνω από 15 φωλιές Καρέτα και η συμβολή των εθελοντών του “Αρχέλων” για την προστασία τους είναι ιδιαίτερα σημαντική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ