Τη μνήμη των 16 Γιαννωτών, που καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν το 1948, τίμησαν ο δήμος Ιωαννιτών και εκπρόσωποι των αρχών και φορέων της πόλης, σε μια σεμνή και συγκινητική εκδήλωση στον χώρο του μνημείου, στο Σταυράκι.

Το παρών έδωσαν, όπως κάθε χρόνο, και μέλη των οικογενειών τους, αποτίνοντας φόρο τιμής στους ανθρώπους τους, που πλήρωσαν με τη ζωή τους τα πιστεύω τους και τα ιδανικά τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο και ακολούθησε η ομιλία του αντιδημάρχου Βαγγέλη Πήχα, στην οποία ανέφερε ότι η ιστορική μνήμη οφείλει να είναι πάντα ζωντανή και να επαγρυπνεί, ώστε να κατευθύνει τις ενέργειες και τις συμπεριφορές μας στο παρόν και στο μέλλον με ένα κοινό στόχο: να μην υπάρξει ποτέ αλληλοεξόντωση.
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, ανακαλώντας και συντηρώντας στην συλλογική μνήμη της πόλης μας τα γεγονότα της εκτέλεσης 16 συμπολιτών μας, που συντάραξαν τα Γιάννενα του 1948.

Είμαστε παρόντες, μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων, ενώπιον του μνημείου που η πόλη αποφάσισε τον Αύγουστο του 1985 να αναγείρει επί δημαρχίας Σπύρου Κατσαδήμα, για να αποδώσουμε την προσήκουσα τιμή στους συμπολίτες μας, που καταδικάστηκαν άδικα μέσα στο εφιαλτικό κλίμα που διαμόρφωσε ο εμφύλιος σπαραγμός», τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα γεγονότα της εποχής.

Την άνοιξη του 1948 η Ευτυχία Πρίντζου, φιλόλογος, στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης, μέλος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στα Ιωάννινα, συλλαμβάνεται και παραπέμπεται σε δίκη στο Έκτακτο Στρατοδικείο Ιωαννίνων. Μαζί με 114 πολίτες, μέλη και συμπαθούντες του ΚΚΕ και της ΕΠΟΝ, κατηγορούνται για προσπάθεια βιαίας ανατροπής του υπάρχοντος κοινωνικού καθεστώτος. Τα επιβαρυντικά στοιχεία για τους κατηγορούμενους δεν ήταν επαρκή (διανομή προκηρύξεων και έρανοι αλληλεγγύης για συγγενείς εξορισμένων). Η κατηγορία δεν αποδείχτηκε ποτέ, ωστόσο οδήγησε στην θανατική καταδίκη 48 συμπολιτών μας κάθε ηλικίας και στην εκτέλεση των 16.

«Οι εκτελέσεις συντάραξαν τη γιαννιώτικη κοινωνία και τη χώρα ολόκληρη, καθώς δε βασίζονταν σε κανένα ικανό στοιχείο, το οποίο να δικαιολογεί την καταδίκη πόσο μάλλον την θανατική ποινή, την οποία ευτυχώς για τον πολιτισμό μας κατορθώσαμε να καταργήσουμε.

Για όλους μας είναι οφειλή και χρέος, μέσα από τη θυσία τους, να αναδείξουμε τα τραγικά λάθη, τις παραλείψεις, τις συγκρούσεις, τις διχόνοιες που οδήγησαν στον εμφύλιο. Να υπενθυμίζουμε συνεχώς τις τραγικές συνέπειες της ενοχοποίησης της διαφορετικής άποψης από τους ευκαιριακά δυνατούς και να αναλάβουμε την ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία. Οφείλουμε στην μνήμη τους να κάνουμε την εθνική μας αυτοκριτική, με στόχο την εθνική μας αυτογνωσία», κατέληξε ο κ. Πήχας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τη βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Μερόπη Τζούφη, τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, τον πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, καθώς και εκπροσώπους της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και της κοινότητας Σταυρακίου. Στεφάνια και λουλούδια κατέθεσαν μέλη των οικογενειών των εκτελεσθέντων.
Η εκδήλωση μνήμης έκλεισε με τον εθνικό ύμνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ