Γέμισε νεκρά πλατάνια, που προσβλήθηκαν από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, ολόκληρος ο Καλαμάς στη Θεσπρωτία και θα καθαρισθεί τμηματικά.

Ειδικότερα θα γίνουν παρεμβάσεις κοπής και καθαρισμού των άρρωστων πλατάνων  εντός του αρχαιολογικού χώρου στα Γίτανα Θεσπρωτίας και του ποταμού Καλαμά στην περιοχή. Ακόμη στη θέση Ντούλκα Παραποτάμου, αλλά στον παραπόταμο “Καλπακιώτικο” στην περιοχή του κάμπου Φιλιατών.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη του Παναγιώτη Τσόπελα και της Νικολέτας Σουλιώτη του Ινστιτούτου Δασικών Μεσογειακών Οικοσυστημάτων “οι ανθρώπινες δραστηριότητες σχετίζονται άμεσα με τη διασπορά του C. platani  στην Ήπειρο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ,που διαπιστώθηκαν νέες εστίες προσβολής ήταν εμφανής η ανθρωπογενής διάδοση του παθογόνου. Σε αυτό έχουν συμβάλλει πληθώρα έργων, τόσο αναπτυξιακών, όσο και έργων συντήρησης.

Ο συνηθέστερος τρόπος διάδοσης του μύκητα σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις γίνεται με μηχανήματα εκσκαφής και πάσης φύσεως εργαλεία, κυρίως κοπής και κλάδευσης των δένδρων.

Ένας άλλος συχνός τρόπος διάδοσης του παθογόνου είναι με μολυσμένα εργαλεία (πριόνια, τσεκούρια κ.λπ.), τα οποία χρησιμοποιούνται σε προσβεβλημένα δένδρα και στη συνέχεια σε υγιή”.

Και προσθέτουν: “Σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώθηκαν νέες εστίες προσβολής, που είχαν ξεκινήσει από δένδρα, στα οποία είχαν κοπεί κλάδοι ή είχε υλοτομηθεί κάποιο γειτονικό δένδρο, με εργαλεία που είχαν προηγουμένως χρησιμοποιηθεί σε προσβεβλημένα δένδρα.

Σε κάθε εστία προσβολής, το παθογόνο διαδίδεται υπογείως από τα προσβεβλημένα δένδρα στα γειτονικά υγιή με την επαφή και αναστόμωση των ριζών τους.

Αυτός ο τρόπος διάδοσης της ασθένειας είναι πολύ συχνός σε φυσικά οικοσυστήματα πλατάνου κατά μήκος ποταμών και χειμάρρων, όπου τα δένδρα αναπτύσσονται το ένα δίπλα στο άλλο με το ριζικό τους σύστημα να έρχεται σε επαφή.

Σε ποταμούς και χειμάρρους ο μύκητας διαδίδεται με κορμούς και κλαδιά προσβεβλημένων νεκρών δένδρων, που σπάζουν και μεταφέρονται με το υδάτινο ρεύμα.

Έτσι, δημιουργούνται νέες προσβολές στην παραποτάμια βλάστηση από πληγές στο κατώτερο τμήμα του κορμού και των ριζών”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here