Γενικός ξεσηκωμός επικρατεί σε όλα τα σημεία της χώρας όπου εγκαθίστανται τα φαραωνικά αιολικά πάρκα ανεμογεννητριών, τα οποία όπως πολύ έγκαιρα είχε καταγγείλει το Πράσινο Κίνημα καταστρέφουν το περιβάλλον και αυτά που προσφέρουν είναι προς όφελος μόνο των μεγάλων εταιρειών που τις εκμεταλλεύονται.

Από την Κρήτη μέχρι την Θράκη και από την Θεσπρωτία μέχρι την Εύβοια και την Τήνο οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, οι φορείς και οι σύλλογοι που νοιάζονται πραγματικά για τον τόπο τους και το μέλλον των παιδιών τους έχουν επιδοθεί εν μέσω μάλιστα πανδημίας σε μία σειρά κινητοποιήσεων και συντονισμού δράσεων προκειμένου να σώσουν ότι σώζεται από τις συνθήκες που δημιούργησε ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη, που και τότε το Πράσινο Κίνημα είχε περιγράψει λεπτομερώς τους κινδύνους που ελλοχεύει η ψήφισή του.

Η νέα εξέλιξη είναι οι μηνύσεις και οι αγωγές των εταιριών που θέλουν να δημιουργήσουν τις ΒΑΠΕ (Βιομηχανικές ΑΠΕ) κατά των κατοίκων που αντιδρούν. Και είναι τραγικό η τοπική αυτοδιοίκηση να “κωφεύει” και να μην υποστηρίζει τους κατοίκους που αντιδρούν στην καταστροφή του τόπους τους.

Το Πράσινο Κίνημα επιμένει στον κανόνα ότι «οι ανεμογεννήτριες πρέπει να σέβονται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και για να είναι οικολογική η παραγωγή ενέργειας από μια ανεμογεννήτρια θα πρέπει η παραγόμενη ενέργεια να αφορά μόνο την οικεία περιοχή παραγωγής».

Τα όσα συμβαίνουν σε πολλές περιοχές της χώρας μας είναι αντιπροσωπευτικά της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και δυστυχώς δικαιώνουν όσα είχε πει εγκαίρως το Πράσινο Κίνημα.

Πρέβεζα: Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα

Στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά της Δημοτικής Ενότητας Θεσπρωτικού του Δήμου Ζηρού προχώρησαν φορείς και κάτοικοι της περιοχής, ενώ ήδη πραγματοποιήθηκε ήδη μια πρώτη συγκέντρωση στο Θεσπρωτικό, στην οποία είχαν κληθεί να συμμετάσχουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δ.Ε. Θεσπρωτικού, οι Πρόεδροι των χωριών της Λάκκας καθώς και ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Η συγκροτηθείσα επιτροπή είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε μπορεί να προσφέρει με τις γνώσεις του και την εμπειρία του στο συγκεκριμένο θέμα και καλεί όλους τους κατοίκους του Δήμου Ζηρού αλλά και των γειτονικών χωριών του Δήμου Πρέβεζας και του Δήμου Δωδώνης που επηρεάζονται εξ ίσου από την εν λόγω εγκατάσταση, να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις ώστε αυτόν τον όμορφο τόπο να τον διατηρήσουν ανέπαφο και να τον παραδώσουν στα παιδιά τους εξίσου όμορφο και αναλλοίωτο από την επικείμενη καταστροφή.

Ήπειρος: Πολλά τα αιτήματα των εταιρειών πολλά και τα προβλήματα

Λίγοι μήνες έχουν περάσει από όταν η κυβέρνησε ψήφισε το αντιπεριβαλλοντικό “νομοσχέδιο Χατζηδάκη” και το Πράσινο Κίνημα έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ότι μεταξύ άλλων κινδυνεύει να γεμίσει ανεμογεννήτριες η χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο πολλά είναι τα αιτήματα εταιριών, που εξετάζονται και δημοσιοποιούνται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τα οποία αφορούν στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε διάφορα σημεία της Ηπείρου.

Η διαδικασία για την εγκατάστασή τους βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης επί του φακέλου Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ) ή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Ήδη στους Δήμους Ζαγορίου και Μετσόβου έχουν εγκατασταθεί και έχουν προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν κατατεθεί και θα εξετασθούν δύο αιτήματα τα οποία σχετίζονται με επενδυτικά σχέδια για 1) Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 117,6MW στη θέση «Όρη Σουλίου» «Θεσπρωτικά Όρη (Πελεκητόν) – Κακούρι» των Δήμων Δωδώνης, Ζηρού, Πρέβεζας και Σουλίου και 2) Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 140,0 MW στη θέση «Θεσπρωτικά Όρη – Ζαρκορράχη- Προφ. Ηλίας – Αλογομάνδρα – Τσούκκα Μελίσσι –Σπηλιά Λαμπρούση» των Δήμων Δωδώνης και Ζηρού.

-Πρόκειται ουσιαστικά για τη δημιουργία βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων, χάρη των οποίων πρόκειται να διανοιχθούν χιλιόμετρα νέων δρόμων, να ριχθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα τσιμέντο, να στηθούν μεταλλικά τέρατα – βιομηχανικές τουρμπίνες που θα ξεπερνούν τα 100 μέτρα ύψος.

• Οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα ιστορικά, παραδοσιακά μονοπάτια, οι ιστορικοί τόποι θα χαθούν ή θα αλλοιωθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων. Το ιστορικό μονοπάτι των Σουλιωτών από τις πηγές του Αχέροντα όπου δόθηκε η ιστορική μάχη μεταξύ των Σουλιωτών και στρατευμάτων του Αλή Πασά στα 1.800, διέρχεται από τους χώρους τοποθέτησης των ανεμογεννητριών, ο θεσμοθετημένος ιστορικός τόπος της περιοχής «Σπιθάρι − Παναγιά − Άνω Κάμπος» στη Μουσιωτίτσα από τον οποίο η ελάχιστη απόσταση εγκατάστασης ορίζεται σε 7d όπου d η διάμετρος της φτερωτής (7*162)=1.134, δεν τηρείται.

– Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής θα υποστούν πιέσεις ή και απώλειες λόγω των εκχερσώσεων. Σημειώνεται ότι στα βουνά του Σουλίου εδώ και πολλά χρόνια ζουν άγρια άλογα, για τα οποία η πολιτεία έχει μεριμνήσει με υποδομές (ταΐστρες κλπ.).

– Οι ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας.

– Οπτικά μια ανεμογεννήτρια μπορεί να διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει και τα 120. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν περίπου 500 κυβικά μέτρα μπετόν και τόνοι σιδηρού οπλισμού.

– Νότια της περιοχής εγκατάστασης των προτεινόμενων αιολικών σταθμών είναι θεσμοθετημένες περιοχές του Δικτύου Φύση 2000 ως Ειδική ζώνη Διατήρησης οικοτόπων και ειδών, καθώς και η Ζώνη Ειδικής Προστασίας που είναι περιοχή ζωτικής σημασίας για την διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους.

– Η μελισσοκομική δραστηριότητα της περιοχής θα επηρεαστεί αρνητικά από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here