Η περίοδος της Αποκριάς στη συνείδηση του λαού είναι συνδεδεμένη με τα γλέντια, με τις φωτιές στις γειτονιές, με τα περιπαικτικά τραγούδια και τους μασκαρεμένους.

Γενικά ένα φορτισμένο κλίμα χαράς, κεφιού και χαλάρωσης του καθωσπρεπισμού επικρατεί στις σχέσεις των ανθρώπων στις γειτονιές, στους δρόμους, στις πλατείες.

Και στα Γιάννενα, είναι συνδεδεμένη με τις Τζαμάλες, οι οποίες θα ανάψουν, καιρού επιτρέποντος την Κυριακή, αναβιώνοντας για μία ακόμη χρονιά το παλιό έθιμο. Γύρω από τη φωτιά, θα στηθεί ένα μεγάλο ολονύκτιο γλέντι με χορό, κρασί και ζεστή φασολάδα.

Το έθιμο
Το έθιμο της «Τζαμάλας», χάνεται στα βάθη των αιώνων, στηρίζεται στην αρχέγονη πίστη της δύναμης της φωτιάς, η οποία στην λαϊκή αντίληψη διώχνει το κακό. Στην ουσία, είναι μια ιεροτελεστία εξαγνισμού, που με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής, έχει τον δικό της συμβολισμό.

Επί Τουρκοκρατίας οι Γιαννιώτες έπαιρναν ειδική άδεια για την τέλεση του εθίμου, ενώ ο χορός γύρω από την φωτιά εξέφραζε τον πόθο των σκλαβωμένων για λευτεριά.

Έτσι, την επόμενη  Κυριακή στις γειτονιές των Ιωαννίνων οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι με τη στήριξη του Πνευματικού Κέντρου θα ανάψουν δεκάδες παραδοσιακές Τζαμάλες. Χορός γύρω από τη φωτιά, δωρεάν κρασί, παραδοσιακά εδέσματα και αργά το βράδυ φασολάδα θα περιμένουν Γιαννιώτες και επισκέπτες.

Στον Πλάτανο, την Καραβατιά, της οποίας η φωτιά στους καιρούς του Κρυστάλλη ήταν η πιο αξιόλογη, στα Λακκώματα, την Κιάφα, την Λούτσα, στα Ζευγάρια, την Καλούτσιανη, τις εργατικές κατοικίες, τον Αγ. Σπυρίδωνα και το Κάστρο, από παντού σχεδόν θα υψωθούν φλόγες που θα τυλίξουν την πόλη και θα την παραδώσουν «παρανάλωμα» στην λαμπρότητα του καρναβαλιού.

 

 

epirusgate

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ