Πρέπει ή όχι το εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι να δέχεται απορρίμματα από περιοχές εκτός Ηπείρου, όπως είναι τα κοντινά νησιά του Ιονίου και κυρίως η Λευκάδα και η Κέρκυρα;

Αυτό είναι ένα «δίλημμα» που απασχολεί ιδιαίτερα τους εμπλεκόμενους φορείς της Ηπείρου, όπως την Περιφέρεια, τους Δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων, κυρίως μετά την επίσημη λειτουργία της Μονάδας τον περασμένο χειμώνα, καθώς έχουν υποβληθεί σχετικά αιτήματα.

Το ζήτημα έχει δύο όψεις, οι οποίες συζητήθηκαν χθες κατά τη συνεδρίαση του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, με τους περισσότερους συμμετέχοντες να εμφανίζονται θετικοί σε πρώτη φάση για τα απορρίμματα της Λευκάδας. Ωστόσο, καθώς βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο, οριστικές αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν, τουλάχιστον προς το παρόν.

Από Κέρκυρα – Λευκάδα
Διάφορες κοντινές περιοχές οι οποίες αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρό πρόβλημα με τη διάθεση των απορριμμάτων τους βλέπουν ως μόνη λύση σ’ αυτό την αποστολή τους στη Μονάδα ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι.

Το ενδιαφέρον από πλευράς Κέρκυρας έχει εκφραστεί εδώ και πολλούς μήνες, χωρίς όμως να υπάρξει θετική ανταπόκριση από πλευράς της Ηπείρου. Το νησί είναι για ένα ακόμη καλοκαίρι πλημμυρισμένο στα σκουπίδια, ενώ ο ΧΥΤΑ Λευκίμης παραμένει εκτός λειτουργίας και αναμένεται να επαναφέρει το αίτημα για μεταφορά των απορριμμάτων του στο Ελευθεροχώρι.

Πιο πρόσφατα υπήρξε αντίστοιχο αίτημα και από τον Δήμο Λευκάδας που επίσης «πνίγεται» στα σκουπίδια, αφού δεν έχει πού να τα διαθέσει. Αυτό κατατέθηκε στον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο οποίος και το διαβίβασε στην ΠΕΔ Ηπείρου, ενώ αντίστοιχο ενδιαφέρον δείχνει και ο Δήμος Αιγίου!

Με θετικό μάτι…
Κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Ηπείρου, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος, διαφάνηκε, σε γενικές γραμμές μία θετική προδιάθεση από πλευράς των περισσότερων αιρετών απέναντι στα παραπάνω αιτήματα.

Άφησαν λοιπόν ανοιχτό το ενδεχόμενο να πουν ναι σ’ αυτά υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις, ειδικά όσον αφορά στην εξάντληση της δυνατότητας του εργοστασίου να διαχειρίζεται απορρίμματα.

Τι οδηγεί όμως τους Δημάρχους στο να αλλάξουν στάση σχετικά με τα απορρίμματα νησιών του Ιονίου; Η απάντηση βρίσκεται στη σύμβαση που έχουν υπογράψει με τον ανάδοχο που έχει τη λειτουργία της Μονάδας ΑΣΑ, με βάση την οποία ο κάθε Δήμος υποχρεώνεται να προωθεί ετησίως προς αυτή μία ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων, κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι δεν είναι σε θέση να κάνουν.

Για να καλυφθεί λοιπόν τμήμα αυτής της ποσότητας σκέφτονται ότι μία λύση είναι η μεταφορά απορριμμάτων στο εργοστάσιο αρχικά από τη Λευκάδα και στη συνέχεια από την Κέρκυρα!

Θα γίνει επιτροπή!
Ωστόσο, όπως τονίστηκε χθες, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα ακόμα κι αν συμφωνηθεί τελικά η μεταφορά απορριμμάτων από τα δύο νησιά στο Ελευθεροχώρι. Αυτό έχει να κάνει με το πού θα διατεθεί το υπόλειμμα των σκουπιδιών που θα επεξεργαστεί το εργοστάσιο, καθώς οι τρεις ΧΥΤΥ της Ηπείρου έχουν φτάσει πλέον στα όριά τους! Χωρίς να επιλυθεί αυτό το ζήτημα δεν πρόκειται να γίνει κάτι.

Εκείνο που συμφωνήθηκε τελικά στην ΠΕΔ είναι να συγκροτηθεί μία επιτροπή από εκπροσώπους των τριών ΦΟΔΣΑ της Ηπείρου, η οποία θα συζητήσει αναλυτικότερα το θέμα με τον ανάδοχο της Μονάδας ΑΣΑ, την Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τους Δήμους που υπέβαλαν αίτημα για μεταφορά των απορριμμάτων τους στην περιοχή μας.

Ρευστό το τοπίο…
Φυσικά, επειδή το τοπίο όσον αφορά στους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων παραμένει ρευστό, όπως υπενθύμισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, δύσκολα θα παρθούν οριστικές αποφάσεις.

Κι αυτό γιατί κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή αν θα παραμείνουν οι ΦΟΔΣΑ ή θα καταργηθούν και τη θέση τους θα πάρει ένας ενιαίος Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Ο κ. Λώλος δεν παρέλειψε να επισημάνει τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή με τους σταθμούς μεταφόρτωσης, γεγονός που εμποδίζει τους πιο πολλούς Δήμους να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στο Ελευθεροχώρι.

Εξάλλου, ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος ενημέρωσε κατά τη σύσκεψη ότι τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) απαγορεύουν αυτή τη στιγμή τη μεταφορά απορριμμάτων από μία σε άλλη Περιφέρεια και θα απαιτηθεί μία ΚΥΑ για την επίλυση των εμποδίων.

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here