Το χαρμόσυνο μήνυμα της πρώτης Ανάστασης πλημμύρισε σήμερα το πρωί κάθε γωνιά του παραδοσιακού κέντρου της Πρέβεζας αλλά και κάθε γειτονιά της πόλης.

Λίγο μετά τις 9.30, η καμπάνα του Αγίου Χαραλάμπους σήμανε γιορτινά και στο Σαϊτάν Παζάρ, καθώς και σε ολόκληρο το πλακόστρωτο έσπασαν εκατοντάδες πήλινες στάμνες σηματοδοτώντας το πέρασμα από την θλίψη του θανάτου στην χαρά της ζωής.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

Πλήθος κόσμου έσπευσε από νωρίς να παρακολουθήσει το έθιμο το οποίο κρατά από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας όταν οι χριστιανοί προκειμένου να κρατήσουν μακριά τους Τούρκους και να γιορτάσουν ανεμπόδιστα την Ανάσταση , έκαναν με κάθε πρόσφορο μέσο θόρυβο , χρησιμοποιώντας και αυτοσχέδια βαρελότα.”Ψυχή” του εθίμου παραμένει το Σαϊτάν Παζάρ όπου και διατηρήθηκε αναλλοίωτο όλα αυτά τα χρόνια , ωστόσο με την συνεργασία του Δήμου και του Εμπορικού Συλλόγου του Ιστορικού Κέντρου η αναβίωσή του γίνεται σε κάθε γωνιά της κεντρικής αγοράς.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

Οι διοργανωτές της όμορφης γιορτής μοίρασαν στάμνες και κέρασαν παραδοσιακό “τζουτζούκι” τον κόσμο που παρακολούθησε την γιορτή, ενώ η Φιλαρμονική της Δ.Ε Λούρου (με αρχιμουσικό τον Αντώνη Κατσαούνο) παιάνισε στους δρόμους της πόλης χαρούμενους σκοπούς.

Ο Χορευτικός Όμιλος “Πρέβεζα” υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Γιάννη Θάνη παρουσίασε πρόγραμμα παραδοσιακών χορών από την περιοχή της Πρέβεζας με τις γυναίκες να φορούν την παραδοσιακή στολή της Πρεβεζάνας.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πρέβεζας Ελευθερία Αγγέλη τέλος, ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους του Δήμου όλους όσοι συμμετείχαν στην διοργάνωση της γιορτής, τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες που επέλεξαν να περάσουν το Πάσχα στην Πρέβεζα στέλνοντας ευχές για υγεία, αγάπη , ευτυχία και περισσότερο Φως στην ζωή μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ