Μια κακή συνήθεια κόβεται πολύ δύσκολα. Το κάπνισμα πάντως έξω από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και εντός του δημαρχείου Ιωαννίνων φαίνεται ότι μάλλον δεν θα κοπεί ποτέ…

Τόσοι άνθρωποι έχουν συμμορφωθεί με τον αντικαπνιστικό νόμο, τόσοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, παρόλο που διαμαρτύρονται γιατί εκτιμούν ότι ζημιώνονται από την καθολική εφαρμογή του, έχουν απαγορέψει αυστηρά το κάπνισμα στα μαγαζιά τους.

Θαμώνες στέκονται -θέλοντας και μη- έξω στο κρύο και καπνίζουν. Ποιος δεν έχει καταφέρει ακόμη να τον εφαρμόσει; Μα εκείνος που πρώτος όφειλε να δώσει το καλό παράδειγμα και που η αστυνομία του μάλιστα βεβαιώνει παραβάσεις.

Ο δήμος Ιωαννιτών. Παρόλο που, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, κάθε δήμος οφείλει να ορίσει έναν δημοτικό υπάλληλο υπεύθυνο για τον έλεγχο της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, φαίνεται πως στον δικό μας κανείς δεν είναι πρόθυμος να το κάνει.

Έτσι, στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πολίτης, που πήγε να την παρακολουθήσει, διαπίστωσε για πολλοστή φορά πως το επιδαπέδιο σταχτοδοχείο έξω από την αίθουσα δεν είχε απομακρυνθεί, αν και ο ίδιος το είχε επισημάνει προηγούμενα αρκετές φορές. Αντίθετα, δημοτικός σύμβουλος κάπνιζε ήδη.

Ποιο είναι το χρέος του πολίτη σ’ αυτή την περίπτωση; Να καλέσει το 1142, όπως πολλοί ήδη κάνουν (και ορθά), κάθε φορά που διαπιστώνουν σχετική παράβαση. Η καταγγελία έγινε, δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη. Υποτίθεται πως το κάπνισμα σε δημόσιες υπηρεσίες συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

Τώρα, ποιος θα μπορούσε να παραπεμφθεί και με ποια ιδιότητα, είναι μεγάλη ιστορία. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον πάντως αν βεβαιωνόταν πρόστιμο σε βάρος του δήμου (το οποίο ασφαλώς θα πλήρωνε ο δημότης) και στον παραβάτη δημοτικό σύμβουλο (που κάτι μας λέει ότι δεν είναι ο μόνος).

Σε παλαιότερο σχόλιό μας, κατόπιν καταγγελίας συμπολιτών για την ανοχή που επιδεικνύεται από όλους σχετικά με το κάπνισμα έξω από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και όχι μόνο, η νέα δημοτική αρχή είχε αναλάβει πλήρως την ευθύνη και είχε δηλώσει σε αυστηρό και αποφασιστικό τόνο ότι ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοζόταν σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Αλλά ακόμη κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Έχουν συμμορφωθεί τόσοι επιχειρηματίες, αρκετοί έχουν πληρώσει και τσουχτερό πρόστιμο. Ο δήμος Ιωαννιτών και οι δημοτικοί σύμβουλοι τι ακριβώς περιμένουν; Να εξαιρεθούν από νόμο, που ισχύει για όλους τους άλλους;

 

 

Ηπειρωτικός Αγών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here