ΑρχικήΉπειροςΙωάννινα: Γκρέμισαν προτομή του Ν. Ζωσιμά στο Πρότυπο Λύκειο της Ζωσιμαίας!

Ιωάννινα: Γκρέμισαν προτομή του Ν. Ζωσιμά στο Πρότυπο Λύκειο της Ζωσιμαίας!

Δημοσιεύθηκε:

Μπορεί τα Γιάννενα να αποκαλούνται πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών, έχοντας αναδείξει σημαντικές προσωπικότητες και μεγάλους ευεργέτες με πανελλήνια και διεθνή εμβέλεια, όμως αυτό δεν εμποδίζει κάποιους ανεγκέφαλους συχνά να προχωρούν σε ακατανόητες πράξεις βανδαλισμού, σημαντικών μνημείων, αλλά και δημοσίων κτιρίων που προσβάλλουν το σύνολο της Ηπειρωτικής κοινωνίας.

Τα φαινόμενα είναι συχνά, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση και επαναφέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη λήψης μέτρων, με ενίσχυση της φύλαξης και αύξηση των περιπολιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τελευταία περίπτωση βανδαλισμού καταγράφηκε το πρωί του Σαββάτου, όταν άγνωστοι κατέστρεψαν την προτομή του Νικολάου Ζωσιμά που βρίσκεται στο προαύλιο του Προτύπου Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής εξέφρασε την αγανάκτηση του και σε σχετική ανάρτηση ανέφερε ότι η πράξη αυτή «έχει σαν στόχο την τρομοκράτηση των μαθητών των γονέων και των εκπαιδευτικών του ιστορικού Σχολείου μας».

Μάλιστα κάλεσε τους διακεκριμένους γλύπτες Αποφοίτους της Ζωσιμαίας Σχολής Θόδωρο Παπαγιάννη, Κυριάκο Ρόκο και Γιώργο Χουλιαρά να προβούν σε επιτόπιο εξέταση της κατάστασης και να ενημερώσουν το Σύλλογο για τις πιθανές και δυνατές λύσεις αποκατάστασης της βλάβης.

Ο Χ. Μουτσόπουλος
Με επιστολή του προς τον Σύλλογο Αποφοίτων, ένας εξ αυτών, ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός Χαράλαμπος Μουτσόπουλος έκανε λόγο για κατάπτυστη πράξη, που αναδεικνύει το φτωχό πολιτισμικό και πνευματικό επίπεδο των δραστών. Και σημείωσε: «Εμείς άμεσα πρέπει να αποκαταστήσουμε το μνημείο. Στη Ζωσιμαία Σχολή έχουν φοιτήσει εξέχοντες γλύπτες και πρώην μαθητές, τώρα οικονομικά άνετοι, μπορούν να συμβάλουν για την αποκατάσταση του μνημείου».

Γενικευμένο το πρόβλημα…
Δεν είναι όμως μόνο τα φαινόμενα βανδαλισμού μνημείων και αγαλμάτων που συχνά παρατηρούνται στην περιοχή μας. Γενικότερα ο καθένας που θέλει να βγάλει το άχτι του, βρίσκει να ξεσπάσει σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία, με αποτέλεσμα σήμερα σχεδόν όλη η πόλη των Ιωαννίνων να είναι μουτζουρωμένη: τοίχοι και προσόψεις πολυκατοικιών, αλλά και πολλών δημόσιων κτιρίων και σχολείων, παγκάκια, πεζούλια, γλυπτά και αγάλματα…
Είναι πράγματι δύσκολο να μπει ένα φρένο στους βανδαλισμούς, όμως οι υπηρεσίες του Δήμου θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στον ευπρεπισμό ειδικά των χώρων που έχουν άμεση σχέση με τον Πολιτισμό.

Τελευταία νέα

Μία πολύ σημαντική απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις 22 Μαρτίου 2023, η...

Εορτάστηκε και φέτος σε Καναλάκι, Πάργα, η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου

Εορτάστηκε και φέτος σε Καναλάκι, Πάργα, και σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου...

Υποψήφια για τον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της Unesco τα μολύβδινα ελάσματα της Αρχαίας Δωδώνης

Τον Νοέμβριο του 2021, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προϊστορικών...

Ζητείται Υπάλληλος σε φούρνο στο Καναλάκι

Ζητείται υπάλληλος σε φούρνο στο Καναλάκι Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6938626538

Περισσότερα

Μία πολύ σημαντική απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις 22 Μαρτίου 2023, η...
Αρέσει σε %d bloggers: