Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννιτών, η οποία ξεκίνησε στις 10 παρά το βράδυ της Τετάρτης και τελείωσε μετά τις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, μπήκε «στοπ» στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της Καθαριότητας και πέρασε το μήνυμα από τους συγκεντρωμένους ότι «σκουπίδια θα μαζεύει μόνο ο Δήμος».

Η αναμόρφωση του προϋπολογισμού (θέμα 12) που θα απελευθέρωνε τα κονδύλια για την έγκριση σύναψης δημόσιας σύμβασης για αποκομιδή απορριμμάτων στις Δ.Ε. Παμβώτιδος, Μπιζανίου, Ανατολής και Περάματος (θέμα 13), δεν εγκρίθηκε, αφού η πρόταση της δημοτικής αρχής καταψηφίστηκε με 21 ψήφους υπέρ και 24 ψήφους αρνητικές, ή σωστότερα με 24 ψήφους υπέρ της εναλλακτικής πρότασης που κατέθεσε η αντιπολίτευση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Σημειώνεται πως υπέρ της απόφασης της δημοτικής αρχής ψήφισε με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία έξι σημείων, ο Φίλιππος Ευαγγέλου από την παράταξη «Ιωάννινα_2023». Με το ίδιο αποτέλεσμα έληξε και η ψηφοφορία για το θέμα 13.

Ωστόσο, υπήρξαν ένταση και αντικρουόμενες απόψεις με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο η συνεδίαση.

Το βασικό ερώτημα που έθεσε η ουσία της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης ήταν αν «αύριο το πρωί η πόλη θα είναι καθαρή», υπό την πίεση και του κόσμου που ήταν συγκεντρωμένος στο δημαρχείο από νωρίς.

Ο Δήμαρχος σε μια συγκινησιακά φορτισμένη τοποθέτηση, παραδέχτηκε πως η εικόνα που όλοι αντικρίζουν είναι μια βρώμικη πόλη. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως το μόνο που επιδιώκει είναι να εκθέσει το Δήμαρχο. «Τα γράφουν και κάποιοι…» είπε.

«Είμαστε σε θέση αύριο το πρωί να εξασφαλίσουμε την καθαριότητα πολιτών που πληρώνουν ακριβά γι’ αυτό; Όχι» απάντησε μόνος του.

Από τα σημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως μετά την προκήρυξη 3Κ και τους 47 εργαζόμενους που θα… έρχονταν στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, μόνο 3 (τρεις)! έχουν ανέβει σήμερα σε απορριμματοφόρα… «Κι εγώ ήλπιζα ότι θα υπήρχε ανακούφιση και θα είχαμε βελτίωση των υπηρεσιών αλλά αντ’ αυτού βούλιαξε η υπηρεσία» είπε ο κ. Ελισάφ.

«…Δεν έχω ιδεοληψία με τον ιδιωτικό τομέα όπως και δεν έχω ιδεοληψία με το δημόσιο τομέα. Δεν θα είναι ασύδοτος ο ιδιωτικός τομέας αλλά όπου τον χρειαζόμαστε, θα τον χρησιμοποιήσουμε»,τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και υποστήριξε πως ο απαξιωμένος τομέας καθαριότητας στα μάτια των πολιτών είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από αυτόν της ιδιωτικοποίησης.

Όπως σημειώνει το pbnews.gr, η επιχειρηματολογία της δημοτικής αρχής στηρίχθηκε στην επίκληση λόγων δημόσιας υγείας για την ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής. Ο αντιδήμαρχος οικονομικών Φώτης Βάββας επικαλέστηκε την εισήγηση της υπηρεσίας που καταδεικνύει αδυναμία να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Μίλησε επίσης και για ελλείψεις στον εξοπλισμό.

Ο πρώην Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας είπε πως ο νόμος 4479/2019 και η προκήρυξη 3Κ δεν επιτρέπουν την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες. Παρουσίασε μια εικόνα ιδανική όσον αφορά τη στελέχη της υπηρεσίας καθαριότητας, μετά τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που η δική του διοίκηση αποφάσισε και δρομολόγησε.

«Ο τομέας καθαριότητας ενισχύεται με προσωπικό από την 3Κ, θωρακίζεται η υπηρεσία, και είναι πάρα πολύ ικανό το προσωπικό αν οργανωθεί σωστά σε σχέση με το χρόνο που εμείς διοικούσαμε» είπε.

Η Τατιάνα Καλογιάννη από την παράταξη «Ιωάννινα_2023» εγκάλεσε τη δημοτική αρχή για τις προεκλογικές υποσχέσεις της περί αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του Δήμου, προέβλεψε πως μια απόφαση ανάθεση σε ιδιώτη της καθαριότητας θα μετακυλήσει στους πολίτες κόστος 575.000 ευρώ, συν τα 841.000 ευρώ που στοιχίζουν στο Δήμο οι 47 μόνιμοι υπάλληλοι (ο Θ. Γιωτίτσας ανέβασε λίγο παραπάνω αυτό το κονδύλι). Απόρησε τέλος, πως ιδιώτης θα εμπλακεί σε έναν διαγωνισμό χωρίς προδιαγραφές, για έναν εγγυημένο κύκλο εργασιών σε διάρκεια ενός έτους.

Ο Νίκος Γκόντας από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» έθεσε έναν απλό προβληματισμό: γιατί η δημοτική αρχή αποφάσισε να έλθει αντιμέτωπη με τους εργαζόμενους και ποιος ο λόγος όλη αυτή η ταλαιπωρία που υφίσταται η καθαριότητα και η πόλη…

Είναι κοινά παραδεκτό είπε, ότι η πόλη αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εικόνα της καθαριότητας, σημείωσε και εγγυήθηκε να μην υπάρξει καμία απόλυση σε κανένα εργαζόμενο και να παρθεί απόφαση για πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού. Ο λόγος του πρώην Δημάρχου είχε πολλές μπηχτές για την «ανίερη» συμμαχία των Μπέγκα και Καλογιάννη. Επεσήμανε συγκεκριμένα την… «περίεργη συμπόρευση της απέναντι πλευράς» που όπως είπε, «είναι παράδοξη, γιατί (σ.σ. οι τρεις παρατάξεις) ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες. Αν δεν περάσει η απόφαση η πόλη θα είναι σε θέση να είναι καθαρή;» αναρωτήθηκε.

Ο Άρης Μπαρτζώκας από την δημοτική αρχή, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε το πρωί με τους εργαζομένους του Δήμου και τους εκπροσώπους της ΠΟΕ -ΟΤΑ και τόνισε πως ο δημόσιος χαρακτήρας της αποκομιδής των απορριμμάτων δε μπορεί να είναι το επίδικο των αντιμαχόμενων πλευρών, όπως συμβαίνει με το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. «Τάσσομαι υπέρ του δημότη» κατέληξε και πρόσθεσε πως η ανάγκη για την αποτελεσματική υπηρεσία οδηγεί τη δημοτική αρχή σε αυτή την απόφαση. Οι εργαζόμενοι δεν κινδυνεύουν, η πόλη θα απαιτήσει από τον ιδιώτη να μαζέψει τα σκουπίδια σωστά, πρόσθεσε.

Για μια ακόμα φορά, οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, έδωσαν δυναμικό «παρών» στο δημοτικό συμβούλιο. Η Τίνα Ζέκα, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων, αφού ενημέρωσε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου πως στις 2 Οκτώβρη υπάρχει προγραμματισμένη απεργία… (προειδοποιώντας τον εμμέσως, να μη σκεφτεί να ορίσει συνεδρίαση του σώματος εκείνη την ημέρα…), αναρωτήθηκε: «από πού προκύπτει ότι ο ιδιώτης θα καθαρίσει την πόλη;»… «Μας έχετε πεισμώσει, μας έχετε θυμώσει και προκαλείτε τη νοημοσύνη μας» είπε.

Ο Βασίλης Μπιτάκος αντιπρόεδρος της ΠΟΕ- ΟΤΑ, επιχείρησε να αποδομήσει την μελέτη της υπηρεσίας στην οποία στηρίχθηκε η εισήγηση της δημοτικής αρχής

Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ παραχώρησε τη θέση του και το δικαίωμα τοποθέτησης στο Μίλτο, εργαζόμενο στον τομέα καθαριότητας. Ο τελευταίος δε μίλησε ως… εργαζόμενος για το πώς μαζεύει τα σκουπίδια αλλά ως… συνδικαλιστής μάλλον. Είπε ανάμεσα στα άλλα ότι οι ιδιώτες δεν κάνουν καλή δουλειά και πως το κόστος που θα προκύψει από τον ιδιώτη, θα επιβαρύνει τους πολίτες.

Ο Χρήστος Γρίβας από το ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ είπε ανάμεσα στα άλλα: «την ένταση τη δημιουργήσατε εσείς με απόφαση να φέρετε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο». Ζήτησε προσλήψεις για 25 ανθρώπους γιατί τα κονδύλια υπάρχουν… Μίλησαν ακόμα, ο Κώστας Ηλίας οργανωτικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και ο Χρήστος Μεντής, μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ στην aftodioikisi.gr ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

O κ. Βασίλης Πετρόπουλος, με αφορμή όλα τα παραπάνω, τόνισε στην aftodioikisi.gr τα εξής:

«Στην πρόσφατη περιοδεία στα Ιωάννινα ο πρωθυπουργός και ο δήμαρχος Ιωαννίνων έκαναν κοινή δήλωση για την ανάγκη να υπάρχει «ευκαμψία της τοπικής αυτοδιοίκησης» στη διαχείριση των απορριμμάτων στέλνοντας το μήνυμα σε όλους τους δημάρχους για ιδιωτικοποιήσεις.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων έτρεξε πρώτος να το υλοποιήσει.
Λογάριαζαν ομως χωρις το ξενοδόχο.  Ο μαζικός αποφασιστικός αγώνας του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ ν. Ιωαννίνων ,το μετωπο που δημιούργησαν με ομοσπονδια, εργατικο κεντρο Ιωαννίνων ,νομ.τμ. ΑΔΕΔΥ, σωματείων και φορέων της πολης οδήγησε στο χθεσινό δημοτικο συμβουλιο σε ήττα τη δημοτική αρχή και στα σχεδιά της για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.

Έστειλαν έτσι το δικό τους μήνυμα σ’ ολη τη Ελλάδα ότι οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν ούτε στα Γιάννενα ούτε πουθενά την είσοδο επιχειρηματιών στη διαχείριση των σκουπιδιών».

 

 

aftodioikisi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ