Στην προσπάθεια ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 μέσω των αστικών λυμάτων προχώρησαν κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Ιωαννίνων.

Τα παραπάνω μέρη σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΔΕΥΑΙ, συμφώνησαν να διεξαχθεί συστηματική δειγματοληψία και ανάλυση των ακαθάρτων υδάτων της πόλης με την τεχνική RT-PCR με σκοπό τη μελέτη του ελέγχου της πιθανής διασποράς του SARS-CoV-2 στην κοινότητα μέσω ανάλυσης των ακαθάρτων υδάτων της πόλης των Ιωαννίνων. Παρόμοια πρόταση είχε διατυπώσει σε προηγούμενη φάση και η παράταξη Ενωτική Πρωτοβουλία Μηχανικών Ηπείρου του ΤΕΕ (ΣΥΡΙΖΑ), δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΥΑΙ, «στόχος είναι η συνεπικουρία της διαρκούς και αδιάλειπτης επιδημιολογικής καταγραφής της πιθανής διασποράς του ιού και η προστασία του πληθυσμού από την παραπληροφόρηση με βάση αμφιβόλου αξιοπιστίας πληροφορίες από το εξωτερικό».

Τα δείγματα συμφωνήθηκε να λαμβάνονται τακτικά σε χαρακτηριστικά σημεία της πόλης που περιλαμβάνουν το σύνολο του αστικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων και των νοσοκομείων, των γηροκομείων, των προσφυγικών δομών, της βιομηχανικής περιοχής, και της εισόδου των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την τρέχουσα επιστημονική γνώση, η μετάδοση του ιού δεν γίνεται μέσω των λυμάτων αλλά μέσω επαφής με άτομα που μεταδίδουν τον ιό και μέσω επιφανειών με τις οποίες έχουν έρθει σε άμεση επαφή άτομα που μεταδίδουν τον ιό.

Η εξέταση της πρώτης σειράς δειγματοληψιών ολοκληρώθηκε με επιτυχία και απέβη αρνητική. Οι αναλύσεις θα συνεχιστούν επί τρίμηνο περίπου και η ενημέρωση των συνδημοτών μας θα είναι υπεύθυνη και πλήρης, καταλήγει η ΔΕΥΑΙ.

 

 

pbnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here