«Κόκκινο» άναψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στις προθέσεις ορισμένων Δημάρχων να ξεκινήσουν διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο κ. Καχριμάνης εκτίμησε πως η σύμβαση δεν μπορεί να αλλάξει, καθώς όπως είπε αυτή καταρτίστηκε βάσει μελετών και ο διαγωνισμός ήταν διεθνής βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων. Η Περιφέρεια – πρόσθεσε- τιμά την υπογραφή της και πρέπει το ίδιο να γίνει από όλους.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο ιστορικό της διαχείρισης των απορριμμάτων και την επιτυχημένη συνεργασία Περιφέρειας- Δήμων για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ που απέτρεψε την επιβολή προστίμων, που θα επιβάρυναν τους Ηπειρώτες, ενώ το ίδιο όπως είπε έγινε και στην περίπτωση της μονάδας ΑΣΑ.

«Ήμασταν πρωτοπόροι» στην κατασκευή του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων, γιατί το 2019 σύμφωνα με Ευρωπαϊκή οδηγία, όσοι Δήμοι δεν είχαν πετύχει το 50% σε ανακύκλωση, θα επιβαρύνονταν με  πρόστιμο, εξήγησε ο Περιφερειάρχης, για να προσθέσει πως έχοντας υπόψη αυτό το ενδεχόμενο,  «πρώτο μέλημά μας ήταν να μην  επιβαρυνθεί με πρόστιμο ο κόσμος».

Με χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας
Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στη συνδρομή και συμπαράσταση της Περιφέρειας στους Δήμους στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Εργοστασίου, υπογραμμίζοντας και τα εξής:
«Η Περιφέρεια Ηπείρου στάθηκε πολύ σε αυτό το θέμα, πρωτοποριακά από όλη την Ελλάδα και για να μη δημιουργηθεί θέμα στο μεταβατικό στάδιο μέχρι να γίνουν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης βοήθησε  τους Δήμους.

Πρώτα- πρώτα τους βοηθήσαμε για τη μεταφορά του υπολείμματος από το Εργοστάσιο στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής, με μια σύμβαση ύψους 1,5 εκ. ευρώ, που πληρώνονται από την Περιφέρεια.

Δεύτερον,  βοηθήσαμε οικονομικά  κάποιους δήμους που  είναι  μακρινοί  για να ανταπεξέλθουν στο μεταβατικό στάδιο μέχρι να τελειώσουν οι ΣΜΑ. Καθυστέρηση που δεν οφείλεται σε δική μας υπαιτιότητα και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νομοθεσία για το ποιος θα δουλέψει τους ΣΜΑ. Όλα αυτά τα κάναμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Ηπείρου».

«Καμπανάκι» για τις οφειλές 
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στις οφειλές που έχουν Δήμοι,  για τη μεταφορά των απορριμμάτων τους προς το Εργοστάσιο ενώ με αφορμή και την πρόσφατη διαμαρτυρία του Δήμου Νικολάου Σκουφά, ξεκαθάρισε πως η είσπραξη χρημάτων από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει η ΔΕΗ, προβλέπεται από τη Νομοθεσία.

Εκτός από τους Δήμους, αξιώσεις εγείρει και η εταιρία που λειτουργεί το Εργοστάσιο, με τον κ. Καχριμάνη να αναφέρει πως η Περιφέρεια προσπαθεί να κάνει το σωστό έναντι των δύο «πλευρών».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις οφειλές των Δήμων προς τους ΧΥΤΑ, σημειώνοντας τα εξής:

«Θεωρώ  ότι και στους ΧΥΤΑ δεν έγινε η ανάλογη δουλειά που έπρεπε καθώς κάποιοι δήμοι έχουν χρέη και προς αυτούς. Δεν έπρεπε με τα ανταποδοτικά τέλη να είχαν τακτοποιηθεί από χρόνια;  Δεύτερον  οκτώ από τους δεκαοκτώ Δήμους έχουν χρέη στη ΔΕΗ που εισπράττει τα  έσοδα από τα απορρίμματα. Αυτά δείχνουν ότι επί χρόνια δεν  έκαναν τα πρέποντα.

Τρίτον, σύμφωνα με τη νομοθεσία μέχρι τέλη Μαρτίου ο καθένας πρέπει να διορθώσει  τα τετραγωνικά μέτρα  που έχει δηλωμένα στο Δημοτικό φωτισμό, άρα και για τα απορρίμματα,  ώστε να μην έχει πρόστιμο.

Δεν θα έπρεπε με κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα και αυτόματα να γνωρίζουν οι Δήμοι τα τετραγωνικά και να  ορίζουν τις τιμές; Αυτά είναι θέματα δικά τους. Εμείς αυτά που αναλάβαμε θα τα τηρήσουμε όπως πρέπει και θεωρώ ότι  τιμούμε τις υπογραφές και έχουμε  απαίτηση να τις τιμήσουν όλοι».

 

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here