Η φετινή χρονιά είναι κάκιστη για τον τουρισμό γενικά, αλλά και στην Ήπειρο. Ο μόνος παράγοντας που μετριάζει, με σχετικούς όρους, τη ζημιά, είναι ότι η Ήπειρος αντιστοιχεί έτσι και αλλιώς σε ένα πολύ μικρό ποσοστό του τουριστικού ΑΕΠ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις του κλάδου, δεν αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα.

Πόσοι είναι όμως οι επισκέπτες που δεν ήρθαν φέτος;

Ακόμα, η σύγκριση είναι σχετική, καθώς δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακριβώς η απώλεια από τον οδικό τουρισμό και κυρίως, από την Κακαβιά. Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της φετινής τουριστικής σεζόν, όταν η κυβέρνηση προσπάθησε με σπασμωδικές και λανθασμένες, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, ενέργειες, να «σώσει την παρτίδα», ο οδικός τουρισμός στην Ήπειρο ήταν μια διέξοδος. Παραμένει σε ένα βαθμό, αλλά με αναγκαστικά κλειστή την Κακαβιά, δεν μπορεί να παίξει καίριο ρόλο.

Καταρχάς, τους μήνες της καραντίνας, Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο, ήρθαν στο αεροδρόμιο της πόλης, ήρθαν και έφυγαν 4.910 επιβάτες. Οι αντίστοιχοι περσινοί επιβάτες ήταν πενταπλάσιοι: 25.312.

Για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν έχει φετινά αναλυτικά δεδομένα. Τους αντίστοιχους περσινούς μήνες, συνολικά κινήθηκαν 19.542 επιβάτες.

Στο Άκτιο, όπου η κίνηση είναι μεγαλύτερη, η σύγκριση είναι ενδεικτική. Η Fraport, στα συγκριτικά στοιχεία Μαρτίου-Μαΐου δίνει πτώση 91,4% στο επτάμηνο και 99,7% τον Ιούνιο και 81,7% τον Ιούλιο.  Τους δύο συγκεκριμένους μήνες, ήρθαν 27.658 επιβάτες, έναντι 265.508 τους ίδιους μήνες πέρυσι.

Συνολικά, η ΥΠΑ καταγράφει μείωση 72,6% στη συνολική επιβατική κίνηση (εσωτερικού – εξωτερικού) για το φετινό Ιούλιο.

Διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας 2.722.854 επιβάτες, μείωση 72,6% σε σχέση με το 2019 όπου είχαν διακινηθεί 9.930.332 επιβάτες. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων ανήλθε στις 33.255 με πτώση 56,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 76.370 πτήσεις.

Οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού ήταν 1.126.429 καταγράφοντας μείωση 72,5% σε σχέση με το 2019, όπου είχαν αφιχθεί 4.096.657 επιβάτες.

Τι μέλει γενέσθαι; Η φετινή χρονιά είναι πολύ δύσκολη για όλο τον κόσμο, όχι μόνο για τους παροικούντες την τουριστική βιομηχανία. Το μοντέλο «ελεγχόμενου ανοίγματος» δεν έχει αποδώσει και το σχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού δοκιμάζεται κάθε μέρα στις 7, με τις ανακοινώσεις των κρουσμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ