ΑρχικήΉπειροςΚλεμμένες εικόνες από ναούς παρακρατεί η Μητρόπολη Ιωαννίνων!

Κλεμμένες εικόνες από ναούς παρακρατεί η Μητρόπολη Ιωαννίνων!

Δημοσιεύθηκε:

Πολύτιμους θησαυρούς, σπάνιες εικόνες και εκκλησιαστικά σκεύη, έχασαν τα προηγούμενα χρόνια εκκλησίες και μοναστήρια του Νομού Ιωαννίνων εξαιτίας της δράσης αρχαιοκάπηλων που τα άρπαξαν με στόχο να τα πουλήσουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αρκετά απ’ αυτά τα θρησκευτικά κειμήλια ωστόσο επαναπατρίστηκαν, έπειτα από τον εντοπισμό τους σε γκαλερί του εξωτερικού, όμως στο «σπίτι» τους, στη μονή ή τον ναό στον οποίο ανήκουν, τα πιο πολλά δεν επέστρεψαν (σχετικό σχόλιο στη στήλη «Προσκήνιο – Παρασκήνιο» σελ. 3).

Κι αυτό επειδή η Μητρόπολη Ιωαννίνων αποφάσισε, αντί να επιστραφούν στις ενορίες όπου ανήκουν και στους πιστούς τους, να περιέλθουν στη διαχείριση της ίδιας, με στόχο να εκτεθούν αργότερα σε εκκλησιαστικό μουσείο που σχεδιάζει να δημιουργήσει! Επικαλείται μάλιστα λόγους ασφάλειας των συγκεκριμένων θησαυρών.

Αντίστοιχη απόφαση έχει ληφθεί και για άλλα κειμήλια απ’ όλο σχεδόν τον Νομό, τα οποία από καιρό συγκεντρώνει η Μητρόπολη για τις ανάγκες του μουσείου της…

Ίσως ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος να σκοπεύει να φτιάξει εκκλησιαστικό μουσείο, όμως είναι ηθικό και πρέπον το να στερεί από χωριά ανά τον Νομό ό,τι πιο πολύτιμο έχουν ως παρακαταθήκη, δηλαδή τα εκκλησιαστικά τους κειμήλια, με τα οποία στόλισαν οι παλιότεροι μοναστήρια και εκκλησίες;

Προκαλεί αντιδράσεις
Πρόκειται για θησαυρούς όχι μόνο ιστορικής ή αρχαιολογικής αλλά κυρίως θρησκευτικής και συναισθηματικής αξίας για τους κατοίκους των κατά τόπους ενοριών, οι πρόγονοι των οποίων τα έκαναν δωρεά στις εκκλησίες και η τακτική που ακολουθεί η Μητρόπολη προκαλεί ήδη αντιδράσεις από πλευράς εκκλησιαστικών επιτροπών και απλών πολιτών.

«Είναι περιουσία του τόπου μας. Από εκεί εκπλάπησαν, εκεί πρέπει να γυρίσουν. Αυτό που γίνεται είναι δεύτερη κλοπή!», ανέφερε στον «Π.Λ.» κάτοικος χωριού, από το μοναστήρι του οποίου κλάπηκαν πολύτιμες εικόνες, οι οποίες επαναπατρίστηκαν, όμως δεν έχουν επιστρέψει ακόμα στη θέση τους.

Η ασφάλεια των θρησκευτικών κειμηλίων είναι φυσικά σοβαρό ζήτημα, όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους, όπως, για παράδειγμα, με την τοποθέτηση συστημάτων συναγερμού στις εκκλησίες που τις φιλοξενούν. Κάτι τέτοιο σαφώς και θα αποθάρρυνε τους αρχαιοκάπηλους να τις ξαναβάλουν στόχο.

Πάντως, η απογύμνωση ναών και μονών και η αντικατάσταση των θησαυρών με φτηνά αντίγραφα δεν είναι λύση…

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Τελευταία νέα

Καθιέρωση «Ημέρας μνήμης των ευεργετών» από τον Δήμο Πάργας

Η ευεργεσία είναι ένας σημαντικός κρίκος στην πολυσήμαντη ιστορία του Δήμου Πάργας και σηματοδοτεί...

Πρόγραμμα εορτασμού 25ης Μαρτίου 2023 στον Δήμο Πάργας

Την Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας θα γιορτάσει ο Ελληνικός Λαός την 25η Μαρτίου, ημέρα...

Ξανά στις ράγες τα τρένα από την Τετάρτη 22/3: Τα δρομολόγια και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Εικοσι δύο μέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών, τα τρένα και ο Προαστιακός μπαίνουν...

Όλγα Γεροβασίλη: Η ιδιωτικοποίηση του νερού περνά απ’ τα Τέμπη;

  Η ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη, Βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην Ολομέλεια...

Περισσότερα

Αρέσει σε %d bloggers: