Σε δημοπρασία βγήκαν δύο από τις εκατοντάδες εικόνες που είχαν κλαπεί την δεκαετία 2000- 2010 από εκκλησίες και μοναστήρια της Ηπείρου.

Όπως φαίνεται η συντριπτική πλειοψηφία των μοναδικών θησαυρών της περιοχής έχει καταλήξει στο εξωτερικό και σταδιακά οδηγείται στην πώληση.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά όπου κλεμμένες εικόνες εντοπίζονται σε δημοπρασία κάποιας γκαλερί του εξωτερικού.

Το ίδιο είχε συμβεί μερικά χρόνια πριν όταν εικόνες εντοπίστηκαν στο Λονδίνο αλλά και στην Γερμανία.

Αυτή την φορά προς πώληση βρίσκονται δύο εικόνες, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν συντηρηθεί πολύ καλά.

Πρόκειται για μία εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα και μία της Παναγίας Πορταΐτισσας. Η τιμή για την πρώτη ανέρχεται στα δέκα χιλιάδες ευρώ και για την δεύτερη στις δώδεκα χιλιάδες.

Οι εικόνες σύμφωνα με έγκυρες πηγές του epiruspost.gr προέρχονται από την Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μακρίνο Ζαγορίου.

Η μεγάλη κλοπή στο Μακρίνο είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2007. Τότε οι άγνωστοι δράστες μπήκαν στην εκκλησία, ξήλωσαν ολόκληρη την επίχρυση και ξυλόγλυπτη πόρτα της Ωραίας Πύλης και άρπαξαν άλλες τριάντα επτά πολύτιμες εικόνες.

Δύο απ’ αυτές οδηγούνται προς πώληση και απομένει να δούμε την επίσημη αντίδραση του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και των ελληνικών διωκτικών αρχών που εδώ και χρόνια έχουν βάλει στο μικροσκόπιο το κύκλωμα των ιερόσυλων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here