Ένα σημαντικό μνημείο της “πρώιμης” ιστορίας της Ηπείρου θα ερευνήσουν αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού που θα βρεθούν στο Δήμο Ζηρού στις 11 και 12 Δεκεμβρίου.

Το κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει έλεγχο στο κηρυγμένο μνημείο της Παλαιολιθικής Περιόδου “Ασπροχάλικο” που βρίσκεται στον Άγιο Γεώργιο Φιλιππιάδας.

Μάλιστα οι αρχαιολόγοι θα πραγματοποιήσουν έρευνες για εντοπισμό και άλλων άγνωστων σπηλαίων στο Δήμο δεδομένου ότι όλα δείχνουν πως η περιοχή κρύβει πολλά και άκρως ενδιαφέροντα “μυστικά” από ένα πολύ μακρινό παρελθόν.

Το σπήλαιο /βραχοσκεπή Ασπροχάλικο Πρέβεζας βρίσκεται 3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του χωριού Άγιος Γεώργιος στη δυτική όχθη του ποταμού Λούρου.

Οι ανασκαφές που έγιναν κατά καιρούς έφεραν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από στρώματα της παλαιολιθικής περιόδου.

Ραδιοχρονολογήσεις υλικού από τα ευρήματα, χρονολογούν το παλιότερο στρώμα 40000 χρόνια πριν από σήμερα στην μέση παλαιολιθική περίοδο, και το νεότερο 24000-9000 πριν από σήμερα στην νεότερη παλαιολιθική περίοδο.

Πάνω από αυτά τα στρώματα ακολουθούσε στρώμα της εποχής του χαλκού, που περιείχε λίθινα εργαλεία και όπλα.

Η τεκμηριωμένη κατοίκηση του σπηλαίου σε τόσο παλιά εποχή το αναδεικνύει σε μια από τις σημαντικότερες και παλαιότερες θέσεις της παλαιολιθικής Ελλάδας.

Η σπουδαιότητα του Ασπροχάλικου βρίσκεται στη διαχρονική χρήση του τόσο κατά τη Μέση Παλαιολιθική όσο και κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο από νομάδες κυνηγούς οι οποίοι κυνηγούσαν κοπάδια αγρίων ζώων.

Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται οστά ζώων, λίθινα εργαλεία από πυριτόλιθο, δόντια ζώων, και μάλιστα ένα τεράστιο δόντι ρινόκερου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ