Τους 23 πατριώτες από την Κρυοπηγή οι οποίοι την Μ.Παρασκευή του 1944 εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα στην Αγία Τριάδα Αγρινίου τιμούν και φέτος ο Δήμος Πρέβεζας και η Τοπική Κοινότητα Κρυοπηγής.

Το Μνημόσυνο για τους πεσόντες θα τελεστεί στην πλατεία του χωριού στις 11 το πρωί της Μ.Παρασκευής κι ακόμη κι αν έχουν περάσει 75 ολόκληρα χρόνια από κείνη τη μέρα, το χωριό είναι ακόμη μαυροντυμένο.

“Η Μεγάλη Παρασκευή του 1944 ήταν η “μαύρη Παρασκευή” για την Κρυοπηγή. Μοιρολόγια και θρήνοι σε κάθε γειτονιά.

Οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα για τους αδικοχαμένους και όχι μόνο για τον Χριστό” είναι τα λόγια με τα οποία ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρυοπηγής Βαγγέλης Τσούτσης περιγράφει την εικόνα εκείνης της Μ.Παρασκευής , που άλλαξε για πάντα την ζωή ολόκληρου του χωριού.

Η Κρυοπηγή είχε ανέκαθεν αντιστασιακή δράση κάτι που εξόργισε του Γερμανούς κατακτητές οι οποίοι ένα πρωινό του Μάρτη εισέβαλαν στο χωριό, έκαψαν δύο σπίτια και συνέλαβαν 28 άνδρες από 18 έως 50 ετών.

Τους οδήγησαν αρχικά στην Πρέβεζα, στη συνέχεια τους μετέφεραν στο Αγρίνιο, όπου ήταν το αρχηγείο των κατοχικών δυνάμεων στην Δυτική Ελλάδα. Εκεί, τους κράτησαν φυλακισμένους για έναν μήνα.

Τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944 τους εκτέλεσαν, μαζί με άλλους 120 πατριώτες, στη θέση Αγία Τριάδα, ενώ κρέμασαν άλλους τρεις στην πλατεία του Αγρινίου.

Οι πέντε από τους 28 συλληφθέντες γλίτωσαν γιατί είχαν μεταφερθεί βαριά ασθενείς σε νοσοκομείο.

“Τα παιδιά φευγάτα έρμα τα χωριά
πάλευαν τα νιάτα για τη λευτεριά
κι όταν ήρθα λίγο να σε δω πριν φύγω
έκλαιγες βουβή με σκυφτό κεφάλι
Ήτανε Μεγάλη Παρασκευή”…

Νίκος Γκάτσος “Νυν και αεί” 1974

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here