Αψηφώντας τον αέρα και το κρύο περίπου 10 τολμηροί κολυμβητές από την Πρέβεζα τήρησαν και φέτος το έθιμο και βούτηξαν στα ταραγμένα νερά του Αμβρακικού αναζητώντας τον Σταυρό που έριξε στη θάλασσα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος.

Σε μια πόλη στενά δεμένη με τη ναυτική παράδοση η γιορτή του Αγιασμού των Υδάτων δε θα μπορούσε παρά να είναι εντυπωσιακή.Η ρίψη του Σταυρού, ο οποίος κατά την τοπική συνήθεια δεν είναι δεμένος με κορδέλα, έγινε από το καϊκι όπου είχε επιβιβαστεί ο Σεβασμιώτατος.Η αναζήτηση στα νερά διήρκησε περίπου 10 λεπτά και το δύσκολο , λόγω των καιρικών συνθηκών “στοίχημα”, κατάφερε να κερδίσει και φέτος για πέμπτη συνεχόμενη φορά και έκτη συνολικά ο 24χρονος Κίμωνας Πουρναρόπουλος.

 

Καταγόμενος από οικογένεια στενά δεμένη με τη θάλασσα και συνεχίζοντας μια οικογενειακή παράδοση που ξεκίνησε ο παππούς του Κίμωνας, ο νεότερος Κίμωνας φανερά συγκινημένος δεν έκρυψε τη χαρά και την συγκίνησή του για το ότι κατάφερε και φέτος να είναι ο κολυμβητής που έφτασε πρώτος στο Σταυρό, ευχόμενος σε όλους καλή χρονιά με υγεία.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην παραλία για να εμψυχώσει τους κολυμβητές και να παρακολουθήσει την προσπάθειά τους. Μάλιστα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Καραμανίδης ο οποίος είναι ένας από τους τολμηρούς βουτηχτές που συμμετέχουν κάθε χρόνο στο έθιμο κι έχει πιάσει και ο ίδιος τον Σταυρό, πριν την τελετή του Αγιασμού προσέφερε κονιάκ σε όλους και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στον όμορφο αγώνα τους.

Νωρίτερα στο Ναό του Αγίου Χαραλάμπους παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους πιστών πραγματοποιήθηκε η Θεία Λειτουργία μετά το τέλος της οποίας σχηματίστηκε πομπή υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής “Ορφέας” που μέσω της αγοράς και της παραλίας κατέληξε μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης.

Το έθιμο τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους οι βουλευτές Στέργιος Γιαννάκης και Κώστας Μπάρκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Γούσης, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι Σύμβουλοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here