Την υποβολή αιτήματος στην Αποκεντρωμένη ώστε να εκδοθεί διαπιστωτική πράξη προκειμένου να αναλάβει ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων, όλες τις αρμοδιότητες σχετικά με τη λειτουργία του εργοστασίου απορριμμάτων, που ασκεί έως σήμερα η Περιφέρεια, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΣΔΑ στη χθεσινή του συνεδρίαση.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη μετά και την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση. Ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ, Νίκος Καλαντζής, στην εισήγησή του, σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο και συμπλήρωσε ότι με την παρέμβαση της Κυβέρνησης το τοπίο ξεκαθάρισε και έδωσε ουσιαστικά την εντολή στους Δήμους της Ηπείρου –μέσω του ΦΟΔΣΑ- να αναλάβουν την ευθύνη.

Ανέφερε ακόμα, ότι σχεδόν όλες οι υποδομές κατασκευάστηκαν από την Περιφέρεια γεγονός για το οποίο έχουν εκφραστεί ευχαριστίες, η λειτουργία τους όμως πλέον πρέπει να γίνει από τους Δήμους.

Την ενόχλησή του για την απόφαση του Φορέα, δεν έκρυψε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σημείωσε ότι «ο ΦΟΔΣΑ πολύ επιπόλαια έρχεται να αναλάβει τη λειτουργία και την αναβάθμιση του εργοστασίου» και έκανε γνωστό ότι οι Δήμοι οφείλουν στην Περιφέρεια ποσό της τάξης των 4,1 εκατομμυρίων ευρώ και η Περιφέρεια από την πλευρά της έχει άνοιγμα προς το εργοστάσιο ύψους 2, 1 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι με βάση τα οικονομικά στοιχεία αποδεικνύεται ότι η Περιφέρεια έχει την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξει την λειτουργία του εργοστασίου.

Μάλιστα ο κ. Καχριμάνης, σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης χαρακτηρίζει τους Δημάρχους που υπερψήφισαν την απόφαση «κατώτερους των περιστάσεων», «κλίκα», «υπαλλήλους της εταιρείας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο» και τους καλεί «να μην είναι υπάλληλοι κανενός κυκλώματος».

Συνέντευξη στην ΕΡΤ Ιωαννίνων

Βολές κατά της Κυβέρνησης για προχειρότητα σε ότι αφορά τη νομοθετική ρύθμιση για μεταφορά της αρμοδιότητας σκουπιδιών στο ΦΟΣΔΑ, αλλά και εναντίον μελών της διοίκησης του Φορέα για ιδιαίτερες σχέσεις με την εταιρεία διαχείρισης του εργοστασίου απορριμμάτων εξαπέλυσε ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ιωαννίνων.

Ανέφερε ότι θα προσβάλει τη σχετική ρύθμιση και πάντως θα διεκδικήσει δικαστικά τη διαγραφή του προστίμου ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που επιδίκασε το διαιτητικό δικαστήριο σε βάρος της Περιφέρειας κατόπιν αιτήματος της εταιρείας διαχείρισης του εργοστασίου απορριμμάτων.

Τέλος ο κ. Καχριμάνης πρόβλεψε ότι η διοίκηση του ΦΟΣΔΑ χωρίς εμπειρία και οικονομική δυνατότητα θα προκαλέσει ζημία στον κύκλο διαχείρισης των σκουπιδιών που θα αποβεί σε βάρος των Ηπειρωτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ