ΑρχικήΉπειροςMε ρυθμούς… χελώνας προχωρά το Κτηματολόγιο στην Ήπειρο!

Mε ρυθμούς… χελώνας προχωρά το Κτηματολόγιο στην Ήπειρο!

Δημοσιεύθηκε:

Δύσκολη υπόθεση αποδεικνύεται η κτηματογράφηση στην Ήπειρο, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες, βρίσκεται όμως ακόμα σε ενδιάμεσο στάδιο και είναι σίγουρο ότι θα πάρει καιρό για να ολοκληρωθεί.

Αυτό οφείλεται τόσο στην υποστελέχωση υποθηκοφυλακείων και γραφείων που εμπλέκονται στην κτηματογράφηση όσο και σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που ούτως ή άλλως είναι χρονοβόρες, αλλά και στο γεγονός ότι καλούνται να κάνουν δηλώσεις άνθρωποι που ζουν μακριά και πρέπει να κάνουν επιτόπια αυτοψία στο σημείο στο οποίο βρίσκονται τα πατρικά τους κτήματα πριν τα δηλώσουν.

Για όλους τους παραπάνω λόγους την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στα κτηματολογικά γραφεία των Π.Ε. Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, ζητά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης με έγγραφό του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφησης Α.Ε.».

Αργή διαδικασία
Στο έγγραφό του ο Περιφερειάρχης παραθέτει τους βασικούς λόγους που καθιστούν αναγκαία την παράταση της προθεσμίας κτηματογράφησης για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου.

Καταρχήν, κάνει λόγο για την ελλιπή στελέχωση των υποθηκοφυλακείων που εμπλέκονται στην κτηματογράφηση, η οποία καθιστά δύσκολη και μακρόχρονη τη χορήγηση των πιστοποιητικών που απαιτούνται για την υποβολή της σχετικής δήλωσης.

Έπειτα σημειώνει πως τα γραφεία που έχουν αναλάβει τη σχετική διαδικασία κτηματογράφησης λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν πέραν των εκατό 100 ατόμων ημερησίως, στην καλύτερη περίπτωση.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, στις περιπτώσεις που για τη δήλωση κάποιου ακινήτου απαιτείται η λήψη ενόρκων βεβαιώσεων ενώπιον του Ειρηνοδίκη ή Συμβολαιογράφου, αυτή είναι δυσχερής.

Ήδη στο Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων, η λήψη τους γίνεται ένα μήνα μετά από την υποβολή της σχετικής αίτησης, στα δε Συμβολαιογραφεία επικρατεί πολυκοσμία, η οποία καθιστά δύσκολο το έργο των συμβολαιογράφων, λαμβανομένου υπόψη του πολυσχιδούς έργου τους (μεταβιβάσεις ακινήτων, πλειστηριασμοί – πληρεξούσια κ.λπ.).

Επιτόπια έρευνα…
Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο Περιφερειάρχης, λόγω της μετανάστευσης και της αστυφιλίας που υπήρξε μετά το 1960, ιδίως στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Ηπείρου, δυσκολεύεται το έργο των πολιτών, αφού η μακροχρόνια απουσία τους μπορεί να οδηγήσει σε λάθος δηλώσεις ιδιοκτησίας αν αυτές υποβληθούν ηλεκτρονικά από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς τη λήψη στοιχείων μετά από επιτόπια μετάβασή τους στο προς κτηματογράφηση ακίνητο.

Τέλος, όπως επισημαίνει, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νέων χωρών που κατά κύριο λόγο αφορά την Π.Ε. Ιωαννίνων δημιουργεί ακόμη περισσότερες δυσκολίες αν συνυπολογιστεί και η εμπλοκή που ήδη υπάρχει από την προσωρινή ανάρτηση των δασικών χαρτών, για τους οποίους παρεμπιπτόντως, πρέπει να ανοίξει νέα περίοδος ενστάσεων για χρόνο ίσο με τη διάρκεια του χρόνου κτηματογράφησης, γιατί δεν μπορεί το ίδιο ακίνητο διαφορετικά να δηλώνεται στο κτηματολόγιο και διαφορετικά να εμφανίζεται στο Ε9.

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Τελευταία νέα

Μία πολύ σημαντική απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις 22 Μαρτίου 2023, η...

Εορτάστηκε και φέτος σε Καναλάκι, Πάργα, η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου

Εορτάστηκε και φέτος σε Καναλάκι, Πάργα, και σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου...

Υποψήφια για τον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της Unesco τα μολύβδινα ελάσματα της Αρχαίας Δωδώνης

Τον Νοέμβριο του 2021, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προϊστορικών...

Ζητείται Υπάλληλος σε φούρνο στο Καναλάκι

Ζητείται υπάλληλος σε φούρνο στο Καναλάκι Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6938626538

Περισσότερα

Μία πολύ σημαντική απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις 22 Μαρτίου 2023, η...
Αρέσει σε %d bloggers: