ΑρχικήΉπειροςΜια «ακτινογραφία» των δομών για τους πρόσφυγες στην Ήπειρο!

Μια «ακτινογραφία» των δομών για τους πρόσφυγες στην Ήπειρο!

Δημοσιεύθηκε:

Συνολικά 1.178 πρόσφυγες και μετανάστες, Σύριοι στην πλειοψηφία τους, διαβιούν σήμερα στις δομές και τα κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούν στην Ήπειρο, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι στον Νομό Ιωαννίνων (Κατσικάς, πρώην Παιδόπολη «Αγία Ελένη», Κόνιτσα, Δολιανά) και η μία στο παλιό στρατόπεδο της Φιλιππιάδας.

Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που καταγράφει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στο πιο πρόσφατο απολογιστικό της δελτίο, κάνοντας παράλληλα παρατηρήσεις οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με τις συνθήκες του Κέντρου στον Κατσικά, επιβεβαιώνοντας έτσι και πρόσφατες διαμαρτυρίες των φιλοξενούμενων.

Κατανομή ανά δομή
– Ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων και μεταναστών, συνολικά 378 άτομα, διαβιούν σήμερα στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά, όπου, ως γνωστόν, έχουν τοποθετηθεί κοντέινερς.

Το 42% των φιλοξενούμενων είναι Σύριοι, ένα 25% Αφγανοί, ποσοστό 20% Ιρακινοί, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από χώρες όπως το Ιράν και το Κουβέιτ. Το 45% του πληθυσμού του Κατσικά είναι παιδιά, ένα 34% άνδρες και ένα 21% γυναίκες.

– Στην πρώην Παιδόπολη «Αγία Ελένη» διαμένουν 364 πρόσφυγες. Σε ποσοστό 45% είναι Σύριοι, ενώ ακολουθούν Ιρακινοί και ξεριζωμένοι από το Αφγανιστάν, το Κουβέιτ και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Το 54% του συνόλου είναι παιδιά, το 30% γυναίκες και το 16% άνδρες.

– Στο πρώην στρατόπεδο Πετροπουλάκη της Φιλιππιάδας φιλοξενούνται 260 πρόσφυγες σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Η πλειοψηφία (38%) είναι κι εδώ Σύριοι και ακολουθούν Αφγανοί (27%), Ιρακινοί (26%), Ιρανοί και Πακιστανοί. Τα παιδιά αποτελούν το 40% του πληθυσμού, οι άνδρες το 33% και οι γυναίκες το 27%.

– Στη δομή φιλοξενίας των Δολιανών διαμένουν αυτή τη στιγμή 105 πρόσφυγες, εκ των οποίων το 70% είναι Σύριοι και ακολουθούν Ιρακινοί (16%), Παλαιστίνιοι, φυγάδες από την Υεμένη κ.λ.π.. Το 40% είναι παιδιά, ποσοστό 35% είναι άνδρες και ένα 25% γυναίκες.

– Τέλος, στη δομή της Κόνιτσας φιλοξενούνται 71 άτομα, όλοι τους πρόσφυγες από τη Συρία! Τα παιδιά ανέρχονται σε ποσοστό 54% του συνόλου, οι άνδρες αποτελούν το 26% και οι γυναίκες το 20%.

Υπάρχουν προβλήματα
Προβλήματα εντοπίζει η Ύπατη Αρμοστεία σ’ όλες τις δομές, αλλού μικρότερα κι αλλού μεγαλύτερα. Τα πιο σημαντικά αφορούν το Κέντρο Φιλοξενίας στον Κατσικά, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την υγειονομική περίθαλψη των φιλοξενούμενων.

Πρόσφατα αποχώρησαν από εκεί οι Γιατροί του Κόσμου, καθώς έληξε η σύμβασή τους, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να προχωρήσουν σε διαμαρτυρία ζητώντας την ανανέωση της συνεργασίας με την οργάνωση.

Προβλήματα εντοπίζονται επίσης στην αποκομιδή των σκουπιδιών αλλά και στην εκπαίδευση των παιδιών, ενώ λόγω έλλειψης διαδικτύου είναι αδύνατη η επικοινωνία των φιλοξενούμενων με τις οικογένειές τους.

 

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Τελευταία νέα

Ηπειρος: Βροχή αρνητικών αποφάσεων για εγκατάσταση αιολικών, φωτοβολταικών πάρκων, και υδροηλεκτρικών έργων

Βροχή αρνητικών αποφάσεων σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταικών πάρκων καθώς και υδροηλεκτρικών...

Ρίψεις εμβολίων ‍δολωμάτων κατά της Λύσσας σε τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, και Ιωαννίνων

Στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος της 'Ανοιξιάτικης ρίψης - διανομής εμβολίων - δολωμάτων...

Δανάη Μπάρκα: «Με κοιτούσαν περίεργα, μας πλησίαζαν απειλητικά…»

Οι ξέγνοιαστες στιγμές της Δανάης Μπάρκα στη Βαρκελώνη διαταράχθηκαν από μία δυσάρεστη περιπέτεια την...

Νίκος Μουτσινάς: Επέστρεψε «σιδερένιος» στο «Καλό μεσημεράκι»

Μετά την περιπέτεια με την υγεία του ο Νίκος Μουτσινάς επέστρεψε στο «Καλό μεσημέρακι»...

Περισσότερα