Θέμα χρόνου είναι να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης σε πρώτη φάση τουλάχιστον των τριών εξ αυτών, αφού πριν από λίγες ημέρες η Περιφέρεια Ηπείρου συνυπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας για το σκοπό αυτό, με επτά δήμους της Ηπείρου.

Συγκεκριμένα πρόκειται για υπογραφές και συμφωνία για τη διάθεση προσωπικού των δήμων που έχουν αυτή τη δυνατότητα, για να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ, από τους δήμους Ζίτσας, Πωγωνίου, Ζαγορίου και Κόνιτσας από την ΠΕ Ιωαννίνων και από τους δήμους Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών από την ΠΕ Θεσπρωτίας.

Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει την έναρξη λειτουργίας των τριών ΣΜΑ σε Ζωοδόχο, Καλπάκι και Βασιλικό, με προσωπικό που θα διατεθεί από τους δήμους, ενώ όπως ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος πέραν των άλλων προβλέπεται και η κάλυψη του συνόλου των δαπανών για τα καύσιμα των απορριμματοφόρων από τους ΣΜΑ για τη Μονάδα από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία χρονική συγκυρία, εξαιρετικά δύσκολη σε οικονομικό επίπεδο για όλους τους δήμους, που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν περαιτέρω το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων προς το εργοστάσιο αφού οι αποστάσεις πλέον θα μειωθούν στο 1/5 ή και περισσότερο για τους απομακρυσμένους δήμους, που δε θα πληρώνουν καν τα καύσιμα για τη μεταφορά μέχρι το εργοστάσιο.

Από τη διαδικασία αυτή, όπως ανέφερε ο κ. Πλιάκος εκτιμάται, ότι θα προκύψουν και οι πραγματικές ανάγκες για τις δαπάνες που χρειάζεται η λειτουργία των ΣΜΑ, φέρνοντας σε αντίθεση με την προοπτική αυτή, την μελέτη του Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων που είχε κατατεθεί μεν, πλην όμως ουδέποτε προχώρησε, με πρόβλεψη κόστους 37 εκ. ευρώ για χρονική διάρκεια 10 ετών…

«Προφανώς είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί υλοποιείται αυτό που λέγαμε εδώ και μήνες και πολλοί δεν το είχαν πιστέψει, ότι μας ενώνει ο κοινός αγώνας και η αγωνία για τη μείωση του κόστους. Η συμφωνία αυτή έρχεται σε μία χρονική συγκυρία που έχουν ανέβει πάρα πολύ οι τιμές των καυσίμων και με την Περιφέρεια να καλύπτει και αυτή τη δαπάνη, το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων και της μεταφοράς μέχρι το εργοστάσιο μειώνεται σημαντικά. Ειδικά μάλιστα αν θυμηθούμε και φέρουμε σε αντίθεση το κόστος αυτό, με το κόστος των 37 εκ. ευρώ, που προέβλεπε η μελέτη του Συνδέσμου που ανεβοκατέβαζε τα εκατομμύρια σαν μαρουλόφυλλα. Εκτιμώ, ότι και για τη λειτουργία δε χρειάζεται κάτι ιδιαιτέρα γιατί αυτό που ξέρουμε, είναι, ότι χρειάζεται ένας οδηγός, ένα άτομο για τη ζύγιση των απορριμμάτων και προσωπικό για τη φύλαξη», ανέφερε ο κ. Πλιάκος.

Ρήγμα στο «μέτωπο» της σκληρής γραμμής
Εκτός από το ουσιαστικό σκέλος της υπόθεσης, που είναι και το πλέον κρίσιμο, αφού η έναρξη λειτουργίας των ΣΜΑ, έστω για το δοκιμαστικό εξάμηνο, αποτελεί ένα βήμα μπροστά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, υπάρχει και ένα σαφές πολιτικό μήνυμα που προκύπτει από την υπογραφή του μνημονίου. Η συνυπογραφή των τριών δήμων της Θεσπρωτίας και ειδικότερα του δήμου Ηγουμενίτσας με δήμαρχο τον Γ. Λώλο αποτελεί μία σαφή διαφοροποίηση του ιδίου από τη «σκληρή γραμμή» που ακολούθησε έναντι της περιφέρειας Ηπείρου, του δήμου Ιωαννιτών, καθώς επίσης και των δήμων από τα Ιωάννινα, που ζητούσαν και επιμένουν να ζητούν συνεργασία στο μέγιστο δυνατό επίπεδο με την περιφέρεια.

Το ότι ο δήμος Ηγουμενίτσας όχι μόνο συζητά, αλλά κάθισε στο ίδιο τραπέζι και συνυπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας επιζητώντας κυρίως τη μείωση του υπέρογκου κόστους που ήδη καταβάλλει για τη μεταφορά των απορριμμάτων στο εργοστάσιο, δείχνει, ότι εγκαταλείπει τη «σκληρή γραμμή» του πρόσφατου παρελθόντος και έτσι δημιουργείται ένα ακόμη εσωτερικό ρήγμα στη διοίκηση του ΑΣΔΑ.

Αν υπολογίσει μάλιστα κάποιος και τη σαφή διαφοροποίηση και υποχώρηση από την ίδια «σκληρή γραμμή» και του δήμου Αρταίων, όπως αποτυπώνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις του ΑΣΔΑ, τότε γίνεται αντιληπτό, ότι η διοίκηση βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Πληροφορίες τέλος αναφέρουν, ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί και άλλο μνημόνιο ή να επεκταθεί το υφιστάμενο με την συνυπογραφή και δήλωση συμμετοχής στη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ και από άλλους δήμους της Ηπείρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ