Η οικονομική κρίση αρχικά και τα τελευταία δύο χρόνια η πανδημία του κορωνοϊού, είχαν πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις αυτές θα εξακολουθούν να επηρεάζουν τον κλάδο και τα επόμενα χρόνια, επιβαρυνόμενες και από τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Η οικοδομή κατά τα χρόνια της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης είχε ουσιαστικά «παγώσει». Σταδιακά από πέρυσι άρχισε και πάλι να κινείται, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τις νέες κατασκευές στην πόλη των Ιωαννίνων. Αυτή είναι η θετική όψη, η οποία συνδυάζεται και με την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και του κύκλου εργασιών πολλών επιχειρήσεων, που έχουν έμμεση σχέση με την οικοδομική δραστηριότητα.

Η αρνητική, έχει να κάνει με την αύξηση των τιμών των ακινήτων, η οποία δυστυχώς θα συνεχιστεί περαιτέρω μετά τις μεγάλες ανατιμήσεις των πρώτων υλών που πυροδότησαν η πρόσφατη ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που πραγματοποίησε το Pricefox το τελευταίο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, η αύξηση τιμών πώλησης στην Ήπειρο άγγιξε το 2,54% και έπονται βέβαια νέες αυξήσεις καθώς τα οικοδομικά υλικά έχουν πάρει για καλά την ανηφόρα.

Η γενική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στρέφει πολύ κόσμο αντί της αγοράς κατοικίας σε μίσθωση, που με τη σειρά της ωθεί προς τα πάνω τα ενοίκια. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα οι τιμές των ακινήτων προς ενοικίαση στο παραπάνω χρονικό διάστημα αυξήθηκαν κατά 8,63%!

Παρά ταύτα ένας αριθμός νοικοκυριών, μην αντέχοντας το κόστος των ενοικίων -σε συνδυασμό και με τις μηδενικές αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων- θεωρείται βέβαιο ότι μεσοπρόθεσμα θα στραφεί στην αγορά νέας κατοικίας.

Εάν δεν είχε μεσολαβήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που προκαλεί μεγάλες αυξήσεις και σε πολλά οικοδομικά υλικά, οι εκτιμήσεις των ειδικών και γενικά του τεχνικού κόσμου είναι ότι αυτή η τάση θα είχε γίνει εμφανής στο αμέσως επόμενο διάστημα, ωθώντας σε έκρηξη την οικοδομική δραστηριότητα στις μεγάλες κυρίως πόλεις της χώρας και ειδικότερα της Ηπείρου, ως επίσης και σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.

Όμως ο πόλεμος και οι επιπτώσεις του «φρενάρουν» τις επενδυτικές πρωτοβουλίες για νέες κατασκευές και τελικά ένα μεγάλο μέρος της οικοδομικής δραστηριότητας την τρέχουσα περιόδου θα στραφεί στην ενεργειακή αναβάθμιση των υπαρχόντων οικοδομών (Εξοικονομώ κατ΄ οίκον), με δεδομένα δύο πράγματα: Αφενός τη μείωση του ενεργειακού κόστους που έχει καταστεί μονόδρομος πλέον μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και αφετέρου την έγκαιρη προσαρμογή των ακινήτων στα κριτήρια που έχει θέσει η Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή (πράσινη προσαρμογή).

«Χάος» στις πολεοδομίες
Η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας- που όπως προαναφέραμε συνδέεται με πολλούς κλάδους της τοπικής οικονομίας -είτε αυτή αφορά νέες κατασκευές, είτε ανακαινίσεις κλπ.- είναι πολύ πιθανό να «φρενάρει» εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στις πολεοδομίες, οι οποίες ελλείψει προσωπικού αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που υπάρχουν.

Η λειτουργία μάλιστα της πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννιτών (η οποία έχει την ευθύνη για όλους τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων) είναι οριακή. Όπως σημειώνει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, όταν η Πολεοδομία συστάθηκε με το νόμο του «Καλλικράτη» είχε 75 εργαζόμενους. Σήμερα ο αριθμός τους έχει μειωθεί σε 24 (μηχανικούς και διοικητικούς υπαλλήλους).

Η Πολεοδομία Ιωαννίνων δεν αποτελεί την εξαίρεση, καθώς αυτός είναι ο κανόνας για όλες τις πολεοδομίες της χώρας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, «δώδεκα χρόνια μετά τον “Καλλικράτη” η μεταφορά των Υπηρεσιών Δόμησης στους Δήμους απέτυχε.

Παρά τις συνεχείς παρατάσεις -η τελευταία έληξε στις 28/2/2022- μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η λειτουργία Υπηρεσίας Δόμησης σε κάθε Δήμο». Αυτό βέβαια οφείλεται στο γεγονός της έλλειψης κατάλληλου προσωπικού, για αυτό και το ΤΕΕ / Τμήμα Ηπείρου ζητά επαρκή στελέχωση, αξιολόγηση του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού, επαναπροσδιορισμό του αριθμού Υπηρεσιών Δόμησης, τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Δόμησης, ψηφιοποίηση των διαδικασιών, απλοποίηση της Πολεοδομικής Νομοθεσίας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, που χθες στο πλαίσιο κινητοποιήσεων που είχαν προκηρύξει οι τρεις ομοσπονδίες υπαλλήλων του Δημοσίου, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστο Ντακαλέτση και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Iωαννιτών, που εξυπηρετεί τους επτά από τους οκτώ δήμους της Π.Ε. Ιωαννίνων.

Ο Σύλλογος επίσης διαπιστώνει ότι η σύσταση Υπηρεσιών Δόμησης στους άλλους δήμους είναι πρακτικά αδύνατη εξαιτίας έλλειψης προσωπικού. Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ υποσχέθηκε να το θέσει θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ ο Σύλλογος Εργαζομένων αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την επόμενη Τρίτη 22 Μαρτίου, ενώ ισχύει και η απόφαση των τριών ομοσπονδιών για στάση εργασίας την Τετάρτη 23 Μαρτίου, ώρες 9-12.00.

Τι λέει η έρευνα
Η έρευνα του Pricefox για τις πωλήσεις ακινήτων στην Ήπειρο σημειώνει τα εξής: Η αύξηση των τιμών πώλησης ακινήτων μέσα σε έναν χρόνο στην Ήπειρο ανάμεσα στο 4ο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021 αγγίζει το 2.54%. Ανάλογα με τον νομό παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις.

Οι τιμές μεταβάλλονται ανάλογα με την ειδικότερη τοποθεσία, αν είναι κοντά σε ΜΜΜ, αν είναι ανακαινισμένο ή ακόμα και αν έχει αυτόνομη θέρμανση. Σύμφωνα με πίνακα που παραθέτει σε Θεσπρωτία – Γιάννενα υπήρξε αύξηση τιμής πώλησης σε σχέση με το 2020, ενώ αντίθετα μείωση παρατηρήθηκε στην Πρέβεζα και στην Άρτα.

Τα ενοίκια
Οι τιμές των ακινήτων προς ενοικίαση -αναφέρεται στην έρευνα- έχουν καταγράψει εκρηκτική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Oι ανοδικές τάσεις στις τιμές μίσθωσης ακινήτων από το 4ο τρίμηνο του 2020 έως το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά 8.63% στην Ήπειρο.

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ