Μια νεκρή χελώνα Καρέτα-Καρέτα εντοπίστηκε πριν από λίγο να επιπλέει στο θαλάσσιο χώρο μπροστά από το Δημαρχείο της Πρέβεζας.

Τη χελώνα είδαν περαστικοί και ενημέρωσαν το λιμεναρχείο το οποίο έφτασε στο σημείο προκειμένου να προχωρήσει την απαραίτητη διαδικασία για την καταγραφή του περιστατικού και την σύνταξη του σχετικού δελτίου εκθαλάσσωσης.

Ο Αμβρακικός Κόλπος αποτελεί μια από τις περιοχές της Μεσογείου που φιλοξενούν τις χελώνες Καρέτα-Καρέτα ενώ στην περιοχή του Ιονίου (εντός της ζώνης της Πρέβεζας) καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και φωλεοποίηση.

Κάθε χρόνο περίπου 80 χελώνες εντοπίζονται νεκρές σε διάφορα σημεία της χώρας ενώ αρκετές (ευτυχώς) είναι και εκείνες που διασώζονται. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για το 2019 που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο Αρχέλων στο Κέντρο Διάσωσης, φιλοξενήθηκαν πέρσυ συνολικά 83 χελώνες, εκ των οποίων 26 προέρχονταν από προηγούμενες χρονιές.

Από τις 57 αφίξεις του 2019, επέστρεψαν στη θάλασσα αποθεραπευμένες 43 χελώνες που αποτελεί και τον υψηλότερο αριθμό απελευθερώσεων που καταγράφηκε ποτέ.

Επίσης ιδιαίτερη απήχηση από πολλές χώρες και την Ελλάδα είχαν τα προγράμματα εθελοντισμού του ΑΡΧΕΛΩΝ (ανάμεσά τους και στον Αμβρακικό Κόλπο) το 2019.

Σχεδόν 600 εθελοντές συμμετείχαν στη διεξαγωγή προγραμμάτων προστασίας στις παραλίες και 150 εθελοντές υποστήριξαν τη λειτουργία του δικτύου διάσωσης, την περίθαλψη και την περιβαλλοντική αγωγή στο Κέντρο Διάσωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here